До Чорного моря зайдуть есмінець та фрегат Британії

До Чорного моря зайдуть есмінець та фрегат Королівського Військово-морського флот Великої Британії. Про це повідомляє Мілітарний з посиланням на The Times.

Це есмінець Type 45 та фрегат Type 23, вони у травні відірвуться від ударної групи та пройдуть через Босфор у Чорне море.

Військові кораблі Королівського флоту вирушать до Чорного моря наступного місяця на фоні ескалації російської агресії. Розміщення кораблів біля узбережжя України має на меті продемонструвати солідарність офіційного Лондона з Києвом та союзниками НАТО.

Маршрут руху ударної групи кораблів Королівського флоту Великої Британії. Інфографіка: Navy Lookout

Перед цим президент Байден вирішив скасувати розміщення раніше анонсованих двох американських військових кораблів у Чорному морі, побоюючись ескалації. Планувалось, що кораблі пробудуть у Чорному морі до 4 травня, про що було оголошено міністерством закордонних справ Туреччини.

Згідно з міжнародною конвенцією Монтро 1936-го року, країни мають заздалегідь повідомляти Туреччину про свої наміри пройти протоками Босфор та Дарденалли. За словами міністра закордонних справ Туреччини, відповідне повідомлення Вашингтон надіслав ще 15 днів тому.

Корабель-розвідник HMS Enterprise (H88) під час переходу Босфору. Фото: Twitter/Yörük Işık

Військово-морський флот США регулярно діє у Чорному морі, але чергове розгортання військових кораблів стане сигналом для Москви, з боку США.

Представник Міністерства оборони США також заявив, що їх розвідувальні літаки продовжують здійснювати польоти у міжнародному повітряному просторі над Чорним морем для моніторингу російської військово-морської діяльності та пересування військ у Криму.

Джерело

Фото на заставці: Есмінець Королівських ВМС Великої Британії «Dragon».