Росія перекрила Керченську протоку для військових кораблів (фото)

Росія в односторонньому порядку перекрила Керченську протоку для військових кораблів та цивільних суден державної власності іноземних країн, у тому числі й України. Про це повідомляє Мілітарний з посиланням на керівника у Моніторингової групи BlaskSeaNews Андрія Клименко.

Термін прибережного попередження управління навігації та картографії Міноборони РФ 152/21 – з 24 квітня 2021 по 31 жовтня 2021 року.

Міністерство закордонних справ України вже виступила із заявою у зв’язку із обмеженням Російською Федерацією свободи мореплавства:

Такі дії Російської Федерації є черговою спробою в порушення норм і принципів міжнародного права узурпувати суверенні права України як прибережної держави, оскільки саме Україна наділена правами регулювати судноплавство в цих акваторіях Чорного моря, – прокоментували ситуацію у МЗС.

Тим самим Росія грубо порушила Конвенцію ООН з морського права 1982 року та двосторонній договір з Україною за 2003 рік щодо Азовського моря.

В ідеальному світі необхідно починати окремий переговорний процес та провадження для міжнародного арбітражу, – прокоментував ситуацію морський юрист Борис Бабін.

Відбуваються такі дії на тлі триваючого нарощування військової присутності Росії вздовж кордону з Україною на суходолі.

Росія перекрила Керченську протоку для військових кораблів. Російський польовий військовий табір під Воронежем Колаж з фото: Conflict Intelligence Team

Тепер країна-агресор зробила новий крок і пішла на посилення ескалації в морі.

Також вона перекидає військові кораблі з Каспійського моря і посилює свій військовий потенціал в Азово-Чорноморському регіоні.

Десантний катер Д-156 проєкту 11770 «Серна» Фото: Алєксандр Павлов

Вітчизняне МЗС закликало міжнародних партнерів посилити політико-дипломатичний тиск на державу-агресора з метою скасування рішення про закриття акваторії та припинення ескалації у Азово-Чорноморському регіоні.

Джерело

Фото на заставці: Перекриті Росією райони поблизу окупованого Криму.