МЗС Китаю: Ми не визнаємо анексії Криму

У Міністерстві закордонних справ України провели політичні консультації з першим заступником МЗС Китаю ЛЕ Юйченом, за яким він підтвердив, що влада КНР не визнає анексії Криму. Про це повідомляє Мілітарний із посиланням на інформацію оприлюднену Заступник Міністра закордонних справ України Євген Єнін у себе на сторінці у Facebook.

Також уряд Китайської Народної Республіки довів до органів центральної та регіональної влади країни інформацію про заборону контактів з окупаційною владою.

Нагадаємо, що на початку березня 2021 року делегація з Китаю відвідала окупований Крим для «обговорення партнерства в сфері торгівлі і туризму».

Тоді офіційний представник МЗС КНР Чжао Ліцзянь вимагав від України не політизувати цю «взаємодію»:

“Китайські компанії підтримують контакти з Кримом і співпрацюють з ним відповідно до принципів ринку. Не можна політизувати цю взаємодію у комерційній сфері”, — сказав Чжао Ліцзянь на регулярному брифінгу, коментуючи невдоволення української сторони недавнім візитом китайської делегації в окупований Крим.

За словами дипломата, китайські підприємства «історично підтримують контакти з Кримом».

До 2014 року головним експортером продукції до Криму був Китай – 42% всього імпорту. Після анексії цей показник скоротився у 161 раз.

Після 2014 року окупаційна адміністрація півострова активно заохочує китайський бізнес для заходження у Крим.

У першу чергу це сільське господарство, виноробство та туризм. Турфірми з півострова розробили для китайців 30 військово-патріотичних маршрутів, присвячених Другій світовій війні.

Під час двох ключових голосувань в Раді безпеки ООН в березні 2014 року – спочатку з засудженням анексії Криму, а потів щодо невизнання так званого «референдуму» про входження Криму до складу Росії, Китай утримався.

На відміну від США та Євросоюзу, Китай не запроваджував санкції за окупацію Криму і не розривав торговельні відносини з Росією.

Джерело