Якби я був ворогом України…

Олег Шимко

Якби я був ворогом України, що пробрався у вищі ешелони влади, я б обов’язково зірвав вакцинацію.
Посудіть самі.

1) Поки пандемія триває, я б виніс із бюджету купу грошей під виглядом боротьби з пандемією. При цьому не фінансував би важливі статті видатків, скажімо, оборонне замовлення. І ворожій державі шкода, і сам би щось заробив.

2) Я б виніс все також і з кишень громадян, хай оплачують все те, на що я вже вкрав з бюджету: ліки, концентратори, санітайзери, лікарів, ритуальні послуги, нарешті. А сам за це ще й відсоток брав би з виробників та імпортерів ліків, концентраторів, … З продавців ритуальних послуг також.

3) Щоб фінансовий стан держави та громадян не відновився, я б придушив економіку локдаунами, причому такими, щоб економіці вони заважали, а пандемії – ні. А замість фінансової допомоги штрафував би. Ну, або домовлявся б – працюйте, але платіть за це. За перепустки на транспорт теж платіть, до речі. Подивимося, що ви потім волонтерам понесете, якщо знайдете. До речі, і транспорт би трохи придушив – хай поїздить пустий, без пасажирів. Але “своїм” дав би попрацювати. Хай підтримують нашу справу.

4) Я би вибив із лав захисників декілька тисяч осіб: кого на той світ, кого у стан відновлення після важкої хвороби. Непогано, якщо пандемія погуляє на “передку”. До речі, зайняти ковідниками ліжка у лікарнях, що лікують поранених бійців, – теж чудова ідея.

5) Я би за рахунок відсутності вакцинації припинив би надовго оті “безвізи” та “асоціації”. Сидіть в сірій карантинній зоні без виїзду. До речі, і без інвесторів, але це знову про економіку та бюджет.

6) А щоб мені ніхто не заважав, заборонив би зібрання через карантин. Можливо, навіть запровадив би комендантську годину. Всі Майдани з 21:00 – по домівках, будь ласка. Або штраф чи арешт. Тих, хто буде штрафувати та пакувати, підгодував би з бюджету в рамках “боротьби з пандемією” – хай будуть лояльними.

7) Ну і нарешті, я б остаточно зніс мізки населенню обіцянками. 10 мільйонів тестів! 30 мільйонів вакцин! Вже завтра. А сьогодні сидіть, слухайте про померлих та нервуйтеся. Вам і наступ на фронті буде пофіг, і все буде пофіг. Пропаганда заляканим заходить аж з піснею.

Але все це я робив би, якби був ворогом України. Бо ніхто, крім ворогів, на таке не здатний.


Euroin

Катастрофічна ситуація в українських закладах охорони здоров’я останнім часом принципово відрізняється від подібних ситуацій у багатьох країнах під час першої хвилі кризи. Тоді світ зіштовхнувся з невідомим викликом, до якого не мав часу підготуватися.

А зараз в Україні ми бачимо наслідки того, як було знехтувано можливістю підготуватися і не допустити катастрофічної ситуації, однак вона була навпаки спровокована бездіяльністю влади продовж більш як року не використаного ефективно часу.

У результаті за кількістю нових випадків захворювання на Covid-19 Україна випереджає набагато більші за чисельністю населення країни.

19,4 тис випадків в Україні з менш як 38 млн жителів на підконтрольній території – це значно більше, аніж 17,2 тис в Італії чи 15,9 тис у Франції, які мають понад 60 млн мешканців кожна, або 9,9 тис в Іспанії, де мешкає на 20% жителів більше, аніж в Україні. Поширення хвороби в Україні наблизилося до німецьких показників (24,2 тис), хоча населення ФРН більш як удвічі перевищує українське.

Ще гірша ситуація зі смертністю. Адже порівняння даних за 8 квітня в Україні та інших країнах свідчить, що за страшними цифрами у 464 загиблих Україна набагато перевищує європейські держави зі значно більшим населенням (Німеччина – 299, Франція – 345, Росія – 365). Та навіть в удвічі більшій за чисельністю мешканців Туреччині (258) летальних випадків від коронавірусу майже удвічі менше, аніж в Україні.

Причому замість підтримувати і допомагати влада у цих умовах займається справжнім мародерством.

Звіт Держказначейства про виконання Державного бюджету України за 2020 рік свідчить, що виконання видатків як загалом, так і за низкою вкрай важливих у нинішніх умовах статей із тріском провалене.

Було профінансовано ледь більше половини (50 млн грн із 90 млн грн) передбачених на субвенцію місцевим органам влади на створення тимчасових шпиталів для лікування хворих на Covid-19.

Менш як на половину профінансовано державну субвенцію на виплату доплат медичним працівникам із фонду Covid-19 (169 із 417 млн грн).

На 300 млн грн недофінансовано субвенцію місцевим органами влади на реконструкцію та ремонт приймальних відділень в опорних закладах охорони здоров’я (1,68 та 1,38 млрд грн відповідно).

Взагалі не фінансувалася програма модернізації багатопрофільних лікарень інтенсивного лікування, на яку в бюджеті було закладено 1 млрд грн.

Станом на початок квітня 2021 року навіть не розпочалося фінансування програми з розвитку системи екстреної медичної допомоги та модернізації матеріально-технічної бази закладів охорони здоров’я.

Нещодавно стало відомо, що в одній із опорних лікарень лікування пацієнтів з COVID-19 на Київщині змушують лікарів писати розписки про те, що вони заразились коронавірусом не на робочому місці, щоб вони не могли отримати страхові виплати.

У Чернівецькій області лікарям у «червоній» зоні карантину не виплачували зарплати у повному обсязі. Зокрема медичним працівникам не виплатили обіцяні владою надбавки. Лікарям не виплачують обіцяну допомогу і в інших регіонах.

А сотні тисяч українці ще з кінця минулого року залишаються без вчасних виплат лікарняних через нецільове використання владою Фонду боротьби з Covid-19. Фонд соціального страхування змушений був визнати, що заборгованість складає 1,8 млрд грн. Але у владі вирішили перекласти тягар на українців. У Мінсоцполітики розробили законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо оптимізації функцій Фонду соціального страхування України».

Зокрема, виплата лікарняних із коштів Фонду відтепер буде починатися з 11-го, а не 6-го дня непрацездатності. Відтак перші 10, а не 5 як зараз, днів лікарняні змушені буде оплачувати роботодавець. А самим найманим працівникам буде радикально зменшено розмір лікарняних виплат. Наприклад, якщо зараз працівникам, які мають страховий стаж до 5 років виплачують 60% їх середньої заробітної платні, то відтепер буде лише 50%. Для тих, хто має стаж 10 років, зараз виплачують 100% заробітної платні, а за пропонованим Мінсоцполітики проектом передбачається зменшення виплат до 60%.

Автор