Олександр Турчинов про початок російської агресії проти України. Як це було (відео)

Деякі міністри Януковича розповідають, як треба було захищати Крим, але після їхнього керівництва не було не те що сучасної зброї, а навіть польових кухонь. Про це сказав Секретар РНБО (2014-2019 р.), керівник Центрального штабу партії «Європейська Солідарність» Олександр Турчинов в ексклюзивному відеоблозі.

«Вони не очікували, що в такий короткий термін ми зможемо стабілізувати ситуацію в країні, відновити владу і силові структури, хоч якось озброїти армію, ми зможемо підняти достатньо потужний волонтерський, добровольчий рух», – сказав Турчинов.

«Коли ми говоримо про боєздатність армії, у нас такі були міністри в уряді Януковича, які зараз розповідають, як треба було захищати Крим. Після їхнього керівництва не те, що сучасної зброї – польових кухонь не було. Вони, заробляючи кошти, перейшли на так званий аутсорсинг, і на військового було 16 грн на харчування в день, більше половини забирали посередники, які типу «поставляли» їжу. Вони розпродали навіть військові кухні, і в бойових, польових умовах не було навіть можливості годувати наших військових», – зауважив Турчинов.

«У першу частину війни наші військові фактично існували на сухпайку, їх рятували наші волонтери. Уявіть собі, армія, яка навіть одягу не має. Коли мені поклали план першої хвилі мобілізації на стіл, я дивлюся – 5 тисяч. Я кажу: як? У нас 200 тисяч на півночі, понад 30 тисяч в Криму. Як 5 тисяч? Мені кажуть:Олександре Валентиновичу, більше ми не здатні одягнути, у нас всього одягу для 5 тисяч, ми більше нездатні озброїти, у нас близько 5 тисяч берців на складах, і треба почати їх виробництво», – додав він.

«Проблема армії ще в тому, що вона працює за статутами, і коли військова частина не одягнута, не озброєна, не навчена, не злагоджена, командир каже: «Ми не можемо їх вести в бій». А війна почалася вже на Сході. Що робити? Саме тому я змушений був звернутися до українців, всіх українських патріотів і просити їх не чекати повісток із військкоматів, а йти добровольцями на фронт. І саме тоді ми почали формувати добробати, створили національну гвардію, добробати почали формувати в МВС як підрозділи міліції», – констатував Турчинов.

«Патріоти, які пішли в ці добробати, не вимагали одягу, якоїсь суперважкої зброї, вони просто йшли і віддавали своє життя за свою країну і, вибачте, йшли в спортивних штанах і кедах, з автоматами проти танків. І саме вони, зупинивши ворога на Сході, дали нам можливість хоч якось підготувати армію, її одягнути, озброїти, навчити і вже кинути проти ворога, який значно був сильнішим за нас», – сказав він.

Турчинов зазначив, що за президентства Порошенка в Україні змогли відновити оборонний потенціал, запустити підприємства, фактично реанімувати Збройні Сили і за короткий час звільнити дві третини Донбасу, захопленого російсько-терористичними військами.

«Військкомати були зруйновані, в деяких навіть приміщення продали, були відсутні реєстри військовослужбовців. Все треба було починати з нуля. Самі військові були не готові виконувати бойові задачі на вимогу військового керівництва, треба було провести навчання, злагодження військ, якось їх одягнути, швидко відремонтувати техніку, забезпечити зброєю. Для всього був потрібен час. І саме цей час нам дали патріоти, солдати, офіцери, які, перебуваючи в оточенні російських збройних сил, які мали значну перевагу, їх було на порядок більше, я не говорю вже про зброю, я не говорю вже за отруєних російською пропагандою кримчан, які активно на той час підтримали російську агресію. В цей час фактично біля місяця наші герої, ті, хто вистояв і не зрадив, дали нам час для того, щоб ми змогли почати відновлення армії і організацію оборони країни, почати мобілізацію», – сказав Турчинов.

Він також зауважив, що міжнародні партнери, які підписали меморандум про гарантії безпеки і територіальної цілісності, пояснювали тодішній владі, що цей меморандум їх ні до чого не зобов’язує. Що це просто політична декларація, не більше, і вони не готові надати не тільки свій військовий потенціал, а навіть військово-технічну допомогу.

«Вони не можуть нам надати, пояснивши мені це тим, що це тільки буде провокувати Путіна до більш агресивних дій. Нам пообіцяли тільки допомогу на дипломатичному рівні, введенням санкцій і тиском на Росію. Але навіть в цих умовах обладнання, військової техніки, навіть набоїв нам не передали. Я просив, дайте хоча б засоби захисту, шоломи, бронежилети. У відповідь чули: «Ні, поки ми цього не можемо, це буде дратувати росіян». Ми були змушені, відновлюючи наш оборонний потенціал, терміново, в екстраординарних умовах фактично забезпечувати нашу армію всім, починаючи від стрілецької зброї та завершуючи бронетехнікою, танками, ракетами», – наголосив Турчинов.

Джерело

Автор