Світ 4 травня. Результати дня

Iliya Kousa

Повернення моджахеда до Афганістану, помилкове вбивство міністра у Сомалі, протести у Венесуелі, політична криза у Хорватії, кінець епохи принца Філіпа у Великій Британії, «зони безпеки» в Сирії та багато іншого.

Африка:

– У Сомалі міністр з питань громадських робіт Абдуллахі Шейх Аббас був убитий співробітниками силами безпеки у своїй машині поблизу президентського палацу у Могадішо. Сили безпеки прийняли його за ісламіста, який планував теракт. У зв’язку з цим, президент Сомалі Мухаммед Абдуллахі Мухаммед перервав свій візит до Ефіопії. Загиблий міністр був наймолодшим в історії Сомалі. Ситуація в країні вкрай напружена через активізацією терористичної організації «Аль-Шабаб», пов’язаної з «Аль-Каїдою».

Америка:

– У Венесуелі низка ЗМІ та опозиційних активістів повідомили, що лідер опозиції Леопольдо Лопес, який відбуває покарання у в’язниці, був доставлений до лікарні у важкому стані. Втім, офіційний Каракас ці дані спростовує та заявляє, що Лопес – «живий та здоровий». Леопольдо Лопес – головний конкурент Ніколаса Мадуро на президентських виборах – був засуджений до 12 років ув’язнення за організацію масових заворушень. Опозиція вимагає його звільнення та називає «політичним в’язнем». Водночас, у Каракасі знову сталися сутички між демонстрантами та поліцією. Понад 100 людей постраждали.

Азія:

– Колишній польовий командир моджахедів, лідер опозиційної «Ісламської партії Афганістану», екс-прем’єр-міністр Афганістану Гульбеддін Хекматіяр повернувся до Кабула через 8 місяців після підписання мирної угоди з урядом. Він планує зустрітися із президентом країни Ашрафом Гані та провести молитву у Великій мечеті Кабула. Хекматіяр – один з найбільш одіозних політиків. У 1980-х роках він став відомим як один з командирів підпільного руху моджахедів, які воювали проти радянських військ. Після виведення сил СРСР, Хекматіяр та його сили розпочали боротьбу за Кабул з іншими ісламськими угрупованнями. Через це, столиця була зруйнована, а тисячі людей загинули. У 1990-х роках Гульбеддін Хекматіяр став прем’єр-міністром Афганістану. Втім, вже у 1996 році після захоплення влади в Кабулі терористичним рухом «Талібан», він втік. У 2003 році США оголосили його «глобальним терористом», звинувативши у підтримці «Аль-Каїди» і «Талібану». Зараз він очолює угруповання «Ісламська партія». Воно є другим за величиною антиурядовим угрупованням після руху «Талібан». У вересні 2016 року афганський уряд та лідер моджахедів підписали мирну угоду, яка передбачає амністію бойовикам Хекматіяра в обмін на його підтримку Конституції та обіцянку розформувати воєнізовані формування «Ісламської партії». Втім, його противники кажуть, що у нього в Кабулі погана репутація.

– Ватикан і М’янма встановили дипломатичні відносини після візиту до країни Папи Римського Франциска. Понтифік оголосив про це після зустрічі з лідером країни Аун Сан Су Чжі. У М’янмі проживають 700 тисяч католиків. Раніше, Ватикан був представлений в країні лише апостольським посланником, який жив у Таїланді. Раніше, Папа критикував владу М’янми за переслідування мусульманської меншості – народності «рохінджа».

Європа:

– Чоловік королеви Великої Британії Єлизавети II, герцог Едінбургський, принц Філіп оголосив про відхід від королівських обов’язків у зв’язку із станом здоров’я. Припинити виконувати свої церемоніальні функції він планує з осені. У червні Філіпу виповниться 96 років.

– У Франції кандидати у президенти країни Еммануель Макрон та Марін ле Пен провели теледебати перед другим туром президентських виборів, які відбудуться 8 травня. За підсумками дебатів, більшість французів (63%) віддали свої голоси Макрону.

– Міжнародна федерація з баскетболу дозволила гравцям виходити грати у матчах у хіджабах, якщо вони відповідають кольору команди або ж будуть витримані у нейтральні чорно-білі кольори.

– Спікер парламенту Хорватії Божо Петров подав у відставку та закликав до проведення дострокових парламентських виборів. Політична криза розпочалася, коли прем’єр-міністр країни Андрей Пленкович відправив у відставку 4 міністрів з партії, до якої належить спікер, через їхню підтримку міністру фінансів, якого глава уряду намагається звільнити з посади через корупційний скандал.

Близький Схід:

– Росія, Туреччина та Іран підписали спільний меморандум про створення так званих «зон безпеки» в Сирії. Їх буде чотири. Перша – на північному заході провінції Ідліб біля турецького кордону, де розміщений табір сирійських біженців. Друга – на півдні Сирії на території міста Дераа та околиць та поблизу йорданського кордону. Третя – на північній частині провінції Хомс. А четверта – на території регіону Східна Гута під Дамаском. Усі «зони безпеки» запрацюють через місяць. Ці території оголосять вільними від зброї, тероризму та екстремізму. Туди також заїдуть гуманітарні вантажі ООН та Червоного Хреста. Офіційний Дамаск підтримав створення цих «зон». Сирійські антиурядові угруповання також підписали меморандум, але не всі.

– У Саудівській Аравії у віці 90 років помер Машааль бін Абдель Азіз Ас-Сауд – старший брат нинішнього короля. Він народився у 1926 році та був 14-ю дитиною в родині першого короля Абдель Азіза Ас-Сауда. У різні роки він займав посади міністра оборони та губернатора Мекки.

– Генеральний секретар ООН Антоніу Гутьєрреш звинуватив сторони конфлікту в Сирії у сексуальному насиллі відносно цивільного населення. Зокрема, до списку угруповань, які скоюють сексуальні злочини, він вніс проурядові воєнізовані формування «Сили національної оборони» та чотири ісламістські організації: «Ісламська держава», «Фронт Аль-Нусра», коаліція «Армія Ісламу» та рух «Ахрар Аш-Шям».

– Іракська армія у складі підрозділів 9-ї та 16-ї Дивізій розпочала наступальну операцію з північного заходу Мосула. Вони розпочали штурм кварталів Таммуз-17 та Харамат. Їхнє захоплення дозволить відкрити новий фронт проти терористів «Ісламської держави» та прискорити ліквідацію угруповання бойовиків у місті. Битва за Мосул триває з жовтня 2016 року.

– Сирійська армія звільнила від терористів «Ісламської держави» гірський масив Аш-Шамурійя на сході провінції Хомс – вперше з 2014 року. Урядові сили просуваються на схід, щоб зачистити від бойовиків сил «ІД» гори на північному сході провінції Хомс для забезпечення повного контролю над стратегічною трасою «Пальміра-Хомс».


На фото: колишній прем’єр-міністр Афганістану, лідер опозиційної «Ісламської партії Афганістану» Гульбеддін Хекматіяр

Автор