Зеленський продовжує «шукати механізми» підвищення престижності праці освітян

9 лютого під час форуму «Освіта України 2021: стратегічні цілі та пріоритетні напрямки» Володимир Зеленський заявив, що влада буде й «надалі шукати механізми та кошти для того, щоб освітяни відчули престиж своєї професії не просто на словах, а щоб молодь хотіла йти працювати у закладах освіти».

Але нічого шукати не потрібно. Механізм, який передбачає реальне підвищення престижності праці освітян і зростання їх доходів, давно вже впроваджений.

Йдеться про ухвалений ще у вересні 2017-го року і підписаний президентом Петром Порошенком закон «Про освіту», який передбачав підвищення мінімального посадового окладу педагогічних працівників найнижчої кваліфікації до 3 мінімальних заробітних плат.

З першого січня 2021 року це мало би бути не менше 18 тис грн., виходячи із мінімальної заробітної платні в 6 тис грн.

Проте Зеленський, у якого вчителям під час виборчої кампанії обіцяли по 4 тис доларів заробітної платні на місяць, продовжує роздавати чергові порожні обіцянки.

А на ділі саме за Зеленського було призупинено виконання норм ухваленого за часів Петра Порошенка закону «Про освіту» в частині підвищення заробітних плат освітян.

Адже цим законом уряду було доручено здійснювати постійне поетапне підвищення заробітних плат вчителям для виходу на відповідні показники уже до початку 2023 року.

Проте ще перший уряд Зеленського, який очолював Олексій Гончарук, при підготовці бюджету на 2020 рік постановою від 15.11.2019 №1044 заблокував виконання постанови попереднього уряду №822, яка якраз і передбачала підвищення заробітних плат педагогам до 70% уже в 2020 році, щоб не вибиватися із графіка виконання закону «Про освіту».

Минулого року уже другий уряд Зеленського на чолі із Денисом Шмигалем знову відмовився виконувати постанову №822 та норми закон України «Про освіту» щодо поетапного наближення мінімального посадового окладу освітян до 3 мінімальних заробітних плат до початку 2023 року. І в бюджеті на 2021 рік, який було ухвалено слугами, передбачена лише індексація заробітних плат освітян на рівні тих же 20%, на які зросла мінімальна заробітна платня для усіх.

У результаті замість наближення до 3-х мінімальних заробітних плат, як це вимагає закон «Про освіту», посадовий оклад молодого українського вчителя у 2021 році залишається нижчим навіть від однієї мінімальної заробітної платні.

Відсутність коштів на виконання норм закону – це проблема ефективності діяльності та ілюстрація справжніх пріоритетів нинішньої влади. Адже за часів президентства Петра Порошенка були знайдені ресурси для різкого підвищення з 2014-го по 2019-го окладу учителя більш як у 2,6 рази. З 2017 року вчителі були просунуті на 2 тарифних розряди по єдиній тарифній сітці.

Джерело