ФБР Беню не відпустить

Helgi Sharp

За результатами розслідування ФБР, Міністерство Юстиції США вимагає через суд конфіскувати черговий хмарочос у компаній, пов’язаних з Ігорем Коломойським.

Хмарочос у Клівленді був куплений у 2008 році за 34 мільйони доларів. У судовій скарзі американський уряд сьогодні стверджує, що 12 мільйонів доларів із цього платежу були вкрадені в українського ПриватБанку.

Американці детально показують звідки взялися ці гроші. Спершу їх позичив у ПриватБанку “Південний гірничозбагачувальний комбінат”. І банк, і комбінат в той момент контролювали Коломойський і Боголюбов. 28 червня 2008 року Південний ГЗК отримав у ПриватБанку 28 мільйонів доларів позики нібито на розвиток своєї поточної діяльності, тобто перероблення руди.

Насправді гроші не вкладали у виробництво. Вони побігли по десятках рахунків в українському і кіпрському ПриватБанках, від компанії до компанії – загалом десятки транзакцій. Зрештою, 10 липня 2008 року о сьомій годині вісім хвилин вечора, 12 мільйонів доларів опинилися на рахунку кінцевого отримувача і пішли на купівлю хмарочосу “55 Паблік Сквер” у Клівленді.

І тепер американці стверджують – те, що куплено на крадені гроші, є незаконним активом і має бути конфісковане у нинішніх власників. Пів року тому Мін’юст США подав два аналогічні позови щодо офісних комплексів у Далласі та Луїсвіллі. Хмарочос у Клівленді поки не чіпали, але у грудні стало відомо, що Коломойський і Боголюбо%B намагаються продати цей %B�удинок. Мін’юст встиг першим – продаж будинку заблокували через суд і подали позов про конфіскацію.

Звичайно, це ганьба, що американська система правосуддя фактично підміняє українську, переслідуючи людей, які вкрали гроші в Україні та в українців. Але що поробиш, якщо із НАБУ досі не вийшло ФБР. Натомість в Америці ж є справжнє ФБР. І воно Ігоря Валерійовича не відпустить.