Ніколи не майте справ з брехунами

Сергій Марченко

У нас неймовірна країна.

20% населення – відверті зрадники, а ми вистояли проти російської воєнщини.
Зеленські-милованови впустили економіку, а ми якось живемо. Навіть, жартуємо.
Нас тягають по судах за образи влади і небажання помирати від рук найманих кілерів, а ми постимо факи вельможній морді.

Наша земля достойна кращого. Ми достойні кращого, ніж маємо. Я багато думав, чого так, і чого нам не вистачає. Прийшов до висновку, що одна з найбільших проблем України – брехня.

Ми багато брешемо самі та дозволяємо брехати іншим. Брехня здається нам найлегшим шляхом досягнення результату. Нашим батькам було впадло пояснювати, чому не можна їсти багато цукерок, і вони брехали, що прийде бабай і нас забере. Пам’ятаю, як ревіла через бабая моя молодша сестра. Совєцькі люди жили одним днем і не думали, що сьогодні їхня дитина заткнулася і дала їм спокій, а завтра вона буде лежати в ліжечку і сцятися бабайки. А коли виросте, в неї будуть розлади психіки, вона стане лякливою, невпевненою в собі.

Ми толеруємо брехню зі школи. Шкарлети привчили нас, що списувати – нормально, брехати вчителям – нормально, посилати на змагання дітей на 2-3 роки старших – нормально.

Ми втратили інститут нерукоподатності брехунів. Ну, збрехав Лещенко про квартиру, але ж він наш друг, і ми будемо його підтримувати! Ну, написала Тимошенко в декларації, що живе у орендованому будинку, а ми за неї проголосуємо. Ну, збрехав Яременко про експеримент з повіями у Раді, а ми його запросимо на ефір, бо він же експерт.

А потім ця брехня руйнує нас зсередини. Бо все, побудоване на брехні, крихке: відносини, ділові зв’язки, комунікації. І тому в нас не можна планувати наперед, бо тебе завжди кинуть, обдурять, не виконають зобов’язань.

Бажаю всім у Новому році переглянути своє відношення до брехунів. Не майте з ними справ. Не пробачайте їм брехні. Не подавайте руки тим, хто бреше. В ідеалі – й тим, хто толерує брехню. І тоді все буде добре 🙂

Автор