Ось вам і інвестиційні няні!

Ігор Артюшенко

Прямі іноземні інвестиції в Україну за січень-вересень 2020 скоротилися на 343 млн доларів. При цьому в третьому кварталі відтік капіталу склав 49 млн доларів.

Ось вам і інвестиційні няні!

Як і в інших сферах системна робота підмінюється гучними назвами, яскравими роликами, трешем та гламуром. Але цифри невблаганні – інвестиції значно зменшуються.

Запитаємо про причини втечі у самих інвесторів.

Європейська бізнес-асоціація місяць тому опублікувала результати опитування інвесторів.

Половина (48%) іноземних інвесторів вважають, що інвестиційна привабливість України знижується, 42% не вбачають суттєвих змін. Лише 9% опитаних інвесторів бачать поліпшення. Вперше за п’ять років недовіра до судової системи очолила антирейтинг перешкод для інвестицій та обігнала корупцію. На третьому місці – захоплення влади олігархами.

Парадоксально, але інвестори більше бояться дій правоохоронців, ніж прямої агресії Росії – фактор репресивних дій правоохоронних органів обігнав на декілька пунктів фактор військового конфлікту з Росією.

Висновки нинішня влада слухати не буде. Економіку захопили олігархи, корупція процвітає, а правоохоронні органи обслуговують інтереси окремих осіб.

Автор