І тільки в Україні продовжують ржати над Гіперлупом

Володимир Омелян

Рік тому, в 2019, Нідерланди оголосили про створення Європейського центру з питань розвитку технології Гіперлуп.

В грудні 2020 Міністерство інфраструктури та економічного розвитку Нідерландів виділило грант у 4,5 млн євро консорціуму компаній та дослідницьких організацій для «Європейського Гіперлуп Центру» в місті Гронінген.

Ці гроші будуть використані для проведення тестових випробовувань і відповідних наукових досліджень на 3-кілометровій ділянці, яку розпочнуть будувати у 2021. Впродовж трирічного дослідження має бути доведено безпечність і ефективність цього нового п’ятого типу транспорту, а також його сталість і комерційну доцільність експлуатації.

Нагадаю, що попри весь публічний скептицизм і певну футуристичність ідеї Гіперлупу (хоча їй вже понад 100 років) науковими і промисловими колами підтримується сам концепт, його тестування і можливість впровадження для швидкісного перевезення вантажів і людей. Так, співінвесторами вже стали DP World, GE, Річард Бренсон, підтримує цю технологію Ілон Маск, який власне вперше нагадав про неї у 2015, низка інших великих компаній. У 2019-20 рр. відбулися перші успішні тестові випробовування перевезення вантажів і навіть людей.

Hyperloop Transportation Technologies, наш партнер, отримала сертифікацію TUV SUD, провідної німецької і світової компанії з питань експертизи, досліджень і сертифікації.

Перемовини про створення такого Європейського центру перспективних технологій та їх тестування і сертифікації перед комерційним використанням ми вели з Єврокомісією з 2018. Були перші домовленості про фінансування. Фактично йшлося про створення першого такого центру на теренах країн ЄС і її партнерів.

Але після президентських перегонів Зеленському це стало не цікаво, більше того, з Гіперлупу вони наполегливо намагаються, хоча вже тихіше, робити мем, а не можливість технологічного прогресу для України. Кумедно спостерігати, як Зеленський і його gorillaz у закутках шепочуть про Гіперлуп «нада дєлать, іначе атстанєм на мілліон лєт», публічно ляпають про державні авіаційні компанії та масові закупівлі АНів, запуск ракет і супутників в космос – і палець об палець не вдаряють, щоб хоч щось зробити.
Стратегія і планування обмежуються одним днем.

Чи потрібно Нідерландам покрити мережею Гіперлуп територію власною держави? Можливо, але навряд чи доцільно на короткі відстані.
Зате вони чудово розуміють – якщо це технологія вистрелить, їх компанії будуть завантажені замовленнями з усього світу. Бо вони розробили, сертифікували і впровадили.

Як з вакциною сьогодні: Зеленський може кому завгодно обіцяти мільйон, але імпортувати вакцину ми будемо від світових компаній, за грубі гроші, і то, якщо пощастить.

А якщо не вистрелить саме Гіперлуп, то під час його досліджень буде винайдено купу цікавих інших розробок. Бо фінансується наука!
Чи багато це – 4,5 млн євро з державного бюджету на новітні технології?
З одного боку, так! З іншого боку, бюджет офісу президента на 2021 рік виріс на 40%, на майже 900 млн грн, 30 млн євро. Цим можна було б перекрити фінансування 6 проектів Гіперлуп.

Бо, насправді, за державними грошима приходить в десятки разів більше комерційне фінансування. Бізнес розуміє, що держава справді підтримує перспективні технології, які коштують сотні мільйонів у розробці, зате принесуть сотні мільярдів в комерційній експлуатації.

Але замість освіти, науки і новацій ми фінансуємо вібро-масажери в лімузинах колишніх велосипедистів…

(кликабельно, посилання відкриється в новому вікні)

* * *

Якщо комусь буде потрібен старий, але немудрий воїн, – він буде в президентській резиденції в Гуті.

Відпочиватиме від важких боїв з Росією, коронавірусом, економічною і «конституційною» кризами.

Те, що він програв всуху, – не його вина, це проблема високосного року.
Тому й відпочиватиме вже вшосте за останній час.

П.С. Володимире Зеленський, якщо би Ви повернули Крим, то там теж була б гарна президентська резиденція.
Ми би проклали Гіперлуп «Конча-Гута-Фарос», і Ви би собі весь час шастали: сніданок на березі Дніпра, обід на пляжі, вечеря під смерекою.
1200 км/годину, 40 хв і Ви на місці.

Можна ще прокласти секретну гілку Гута-Оман, але то довше і може трясти.

Думай-Те!

 

На фото: Тестовий трек Hyperloop Transportation Technologies у Тулузі, Франція. 2019. © CNBC

Автор