Небезпечні міфи влади

Костюк Олександр

Українцям штучно нав’язуються політичні міфи, які руйнують українську державність.

1. «Ломать сістєму»

Створено напівконспірологічну теорію про існування якоїсь таємничої «старої системи», кругової поруки «старих корупціонерів». Під прапором боротьби з цією таємничою «сістємою», під гаслами «ломать сістєму» українців підштовхують до руйнації власних державних інститутів. На цьому ж базується теорія «нових ліц нє із сістєми», обрання до влади некомпетентних артистів, коміків, спортсменів. Бо вони «нє із сістєми». А коли новиє ліца починають красти більше за старих, робиться висновок: «їх поглинула (таємнича) систєма».

Насправді корупція існує стільки, скільки існує світ. І в людській природі і «старих» і «нових, молодих» тяга нажитися там, де немає порядку, прозорості і контролю. І єдиним способом боротьби з корупцією є стала українська політична держава, прозорість бюрократичних процесів, прозорість власності, контроль доходів та видатків чиновників, зниження загального рівня толерування корупції.

Тобто не ламати систему потрібно, а будувати. Свою, українську, державну систему. Обираючи до влади не колаборантів, популістів чи артистів, а патріотів-державників. Здатних забезпечувати прозорість бюрократичних процесів, прозорість власності, законодавчо встановити контроль доходів та видатків. Нагадати, яка влада зробила найбільші кроки в цьому напрямку?

Коли почуєте «ломать сістєму» – стріляйте. Це ворог. Або корисний дурень.

2. Пряме народовладдя.

Витікає з попереднього міфу. Коли боротьба з попереднім міфом прогнозовано не дає результатів (втім як і будь-яка боротьба з вітряками), коли виявляється, що «новиє ліца» з коміків та артистів крадуть більше ніж «стариє сістємщікі», українцям підсовується ідея нікому насправді не зрозумілого «народовладдя». Відмінити, мовляв, усіх цих депутатів та чиновників. Розстріляти Верховну Раду (підкидується мемчик «Верховна зрада» родом, мабуть, ще з 1918-го). Всі влади крадуть. Нарід сам повинен керувати! Тобто знов-таки українців підштовхують до руйнації власних державних інститутів, до охлократії та анархії.

Насправді, державний устрій України практично аналогічний державному устрою багатьох успішних європейських держав. І цілком демократично реалізує принцип ПРЕДСТАВНИЦЬКОГО народовладдя. Згідно якого народ цілком вільно обирає до законодавчої, виконавчої, місцевої влади своїх представників. Які повинні мати досить освіти, знань, досвіду, компетенції, порядності для законотворчої чи урядової діяльності.

Але ви НЕ ВМІЄТЕ використовувати цей механізм. За 30 років ви не здатні були обрати до ВР більшість патріотів-державників, обираючи колаборантів, популістів, клоунів. Ви не вмієте цього, елементарного. Просто обрати. І на основі цього ви вирішили, що зумієте чимось керувати незрозумілим охлократично-анархічним способом?

Сіли за кермо мерседеса, не вміючи кермувати, погано їдете. То давайте відключимо гальма, може буде краще?
Як ви збираєтесь реалізовувати міфічне народовладдя? Збираючись на Майдані, криками «дайош» та «ганьба»? Голосуванням в соцмережах? Референдумами по кожній поправці до закону (а їх буває десятки)? Який відсоток домогосподарок здатен дочитати до 2-ї сторінки держбюджету? Чи нах той бюджет? Нах ті закони?

Коли почуєте про «пряме народовладдя» (Свобода, наприклад) – стріляйте. Це ворог. Або дурень.

3. «Ета ваша Україна»

Як ми можемо поважати, підтримувати цю Україну, цю державу, якщо тут всі крадуть, живемо у злиднях (насправді, далеко ні), пенсії та зарплати не такі як в Європі. Спочатку покажіть, що нам дає ця держава, потім будемо її підтримувати.

Насправді, любов до Батьківщини, повага до держави, відповідальне ставлення до громадянських обов’язків і дає наслідком добробут та процвітання.
Після важкої роботи з побудови власної, української державної системи.
Після відповідального, свідомого ставлення до своїх громадянських обов’язків, свого виборчого голосу.
Після поваги до держави, її інститутів, кордонів, символів, історії, мови, героїв. Після захисту незалежності.
Після важкої праці і сплати податків.

А ніяк не навпаки, як нам постійно нав’язують.

Коли почуєте «ета ваша Україна» – стріляйте. Це ворог, який відбирає майбутнє у вас та ваших дітей.

 

Иллюстрация © Максим Паленко

Автор