Шмигаль, терміново підпиши заборону ввезення в Україну російських товарів!

Володимир Омелян

25 листопада 2020 року на своєму засіданні Кабінет міністрів України ухвалив рішення про внесення змін до Постанови №1147 від 30 грудня 2015 року “Про заборону ввезення на митну територію України товарів, що походять з Російської Федерації”, яким продовжив дію ембарго на ввезення в Україну товарів, вироблених в Росії, до 31 грудня 2021 року.

Сьогодні, за 8!!! днів до Нового року, Постанова про внесення змін та продовження дії ембарго до 31 грудня 2021 року не підписана Прем’єр-міністром України, не опублікована, а отже не набрала чинності.

Таким чином, формально, з 1 січня 2021 року Україна свідомо відкриває свій ринок для товарів, що походять з Російської Федерації.

Я неодноразово звертав увагу, до яких негативних наслідків в масштабах всієї країни призвела бездіяльність посадовців на конкретному прикладі створення профіциту вагонів, фактичного зупинення вагонобудівних підприємств та тривалої економічної кризи в галузі залізничних перевезень та галузі вагонобудування.

Вже сьогодні на кордоні України зосереджено, за наявною інформацією, 1500 вантажних залізничних вагонів, зареєстрованих раніше за резидентами Російської Федерації, які готуються до в’їзду на територію України з 00 годин 1 січня 2021 року. І це лише та кількість, яку вдалося відслідкувати та про яку можна говорити відкрито та підтверджено.

Фактично кількість російського металобрухту, який буде ввезений на митну територію України з 1 січня 2021 року, буде набагато більша.

І це лише один випадок на прикладі лише однієї галузі, до чого призводить бездіяльність та спроби створити «вікно можливостей» шляхом не! продовження ембарго на ввезення російських товарів на територію України.

Сьогодні мова не йде виключно про залізничний транспорт – це лише верхівка айсбергу. Відміна ембарго буде стосуватись всіх без виключення галузей економіки України – від хімічної промисловості до фармацевтики.
Окрім морального фактору, стану «ні війни, ні миру», негативні наслідки відміни ембарго в кількісному виразі у вигляді збитків для українського бізнесу, інвесторів, виробників важко навіть спрогнозувати.

Продовження ембарго – це питання національної безпеки, захисту інтересів України, власних громадян, власних виробників, власних інвесторів.

Спроби на рівні Кабінету міністрів відкрити ринок для російських товарів в існуючих умовах – свідома робота на Російську Федерацію.

Закликаю Прем’єр-міністра Дениса Шмигаля, міністра інфраструктури Владислава Криклія забезпечити термінове підписання та оприлюднення рішення про внесення змін до Постанови №1147 від 30 грудня 2015 року та продовження в чинній редакції дії ембарго на ввезення товарів з Російської Федерації.

На моє переконання ситуація зі спробою відкриття українського ринку для російських товарів, яка створена штучно та загрожує національній безпеці України, має бути терміново взята на особливий контроль Радою національної безпеки та оборони і Комітетом Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки.

Дії конкретних посадових осіб, причетних до спроб не продовження ембарго, мають бути ретельно перевірені органами Національного антикорупційного бюро України. Бо поки ми ганяємо за Татаровим по дахах і підвалах, київські зрадники знову відкривають ворота перед ордою зі сходу.

Нагадую, Володимире Зеленський, на фронті тривають обстріли наших позицій, українські воїни зазнають поранень і гинуть від куль московських окупантів.

Це Ви персонально вирішили зайнятися торгівлею з вбивцями?

Автор