Зради і перемоги тижня. 20 листопада – 3 грудня 2020 р.

Зради і перемоги тижня. 20 листопада – 3 грудня 2020 р.

Щоразу по п’ятницях (по можливості) – зрадатижня_перемогатижня.

Розглянемо події 20 листопада – 3 грудня 2020 р.

ЗРАДА

Уряд відмовився від підвищення мінімальних зарплат вчителів з 2021 рокую. Як наголошується в пояснювальній записці до проекту постанови, дію постанови відкладено ще на один рік “у зв’язку з відсутністю неінфляційних джерел фінансування”.

У Київському апеляційному суді пояснили, чому скасували рішення про заочний арешт президента-втікача Віктора Януковича у справі про розгін Майдану 18-20 лютого 2014 року. Сторона обвинувачення не надала ані довідки, ані витягу із бази даних Інтерполу, які б підтверджували перебування Януковича у міжнародному розшуку.

Колишня народна депутатка Тетяна Чорновол заявила, що Печерський райсуд Києва продовжив їй запобіжний захід у справі Майдану. Чорновол підозрюють в умисному вбивстві начебто внаслідок підпалу партійного офісу «Партії регіонів» у 2014 році.

Для закупівлі вакцини від COVID-19 в держбюджеті необхідно передбачити 5,2 млрд грн, на сьогодні ж у проєкті бюджету -2021 на це передбачено 2,6 млрд. Про це заявив гендиректор ДП “Медичні закупівлі” Арсен Жумаділова.

Цього року, в порівнянні з 2019, поліцейські отримали на 54% більше повідомлень та заяв про факти домашнього насильства. У поліції заявляють, вони переглянули підходи для запобіганню домашнього насильства.

Формальне дотримання закону про мову не стає на заваді реальній русифікації українського телеефіру. Частка української мови у прайм-таймі шести провідних телеканалів у жовтні 2020 року впала до 41%, натомість суто російськомовні програми становлять 46%.

Шевченківський суд виправдав колишнього суддю Кицюка, який виносив вироки активістам Майдануно судив учасників Автомайдану під час Революції Гідності.

ПЕРЕМОГА

Кабінет міністрів України відновив забезпечення дитини при народженні одноразовою натуральною допомогою «пакунком малюка». 29 липня Кабінет міністрів повідомив про намір з 1 вересня замість «пакунку малюка» виплачувати одноразову допомогу в обсязі 5 тисяч гривень.

Європейський суд з прав людини став на бік України у справі про виплату пенсій в окремих районах Донецької і Луганської областей. Група пенсіонерів, що проживала в ОРДЛО оскаржували постанову якою зупинялись видатки з державного бюджету на соціальні виплати на тимчасово неконтрольованій території до її повернення під контроль органів державної влади.

Німецькі критики визнали українку Оксану Линів найкращою диригенткою 2020 року. Вона отримала нагороду в Берліні.

16 січня 2021 року набуває чинності стаття 30 Закону “Про забезпечення функціонування української мови як державної”. Все обслуговування мусить відбуватися українською мовою.

Завершилась перша в історії Міністерства оборони України пряма закупівля військових товарів через Агентство НАТО для потреб ЗСУ.

Верховна рада відстрочила впровадження касових апаратів для фізичних осіб-підприємців (ФОП) до 1 січня 2022 року.

Кабінет міністрів України не продовжуватиме дію карантину вихідного дня, введеного через поширення коронавірусної хвороби COVID-19, водночас на території всієї країни діятимуть обмеження помаранчевої зони.

Успішних вихідних! І до зустрічі на зраді/перемозі за тиждень.

Автор