Світ 9 квітня. Результати дня

Iliya Kousa

Недільні теракти в Єгипті, сутички у Венесуелі, протистояння у Кашмірі, нові затримання у Швеції, знешкодження вибухівки в Норвегії, серія нападів на військових в Іраку, теракт на півдні Сирії та багато іншого.

Африка:

– Серія терактів сталася в Єгипті. Вибухи прогриміли у двох християнських церквах по всій країні. Перший теракт стався у північному місті Танта. Смертник підірвав себе всередині церкви Св. Георгія під час недільного богослужіння, присвяченого Вербній неділі, яку святкують християни. В результаті вибуху, 27 людей загинули та понад 100 поранені. Другий вибух прогримів біля собору Св. Марка в Александрії. Щонайменше 16 людей загинули та понад 30 зазнали поранень. Патріарх коптської православної церкви Тавадрос II, який тоді правив месу, не постраждав. Відповідальність за теракти взяла на себе терористична організація «Ісламська держава».

– Президент Єгипту Абдель Фаттах Ас-Сісі оголосив про запровадження надзвичайного стану терміном на 3 місяці у зв’язку з серією терактів, спрямованих проти коптських християн у Вербну неділю, в яких загинули 46 людей та понад 120 зазнали поранень.

– Щонайменше 13 людей загинули в результаті теракту в Сомалі. Смертник у замінованому автомобілі підірвав себе на дорозі біля військової бази урядових сил у Могадішо. Через це вибухнув мікроавтобус з цивільними, який стояв поряд. Всі пасажири загинули. Відповідальність за теракт взяла на терористична організація «Аль-Шабаб», пов’язана з «Аль-Каїдою». Напередодні, новий президент Сомалі Мухаммед Фармаджо оголосив їм війну та запровадив в країні воєнний стан.

Америка:

– У Венесуелі відбувся багатотисячний мітинг прихильників опозиції, які вийшли на вулиці Каракаса підтримати лідера опозиції – Енріке Капрілеса. Напередодні, Верховний суд країни заборонив йому займатися політикою на 15 років. Поліція не дала людям пройти до головної будівлі омбудсмена Венесуели. 17 осіб постраждали у сутичках з правоохоронцями. Капрілес – один з головних суперників президента Ніколаса Мадуро. У 2013 році на президентських виборах йому не вистачило лише 1,6% голосів для перемоги. Зараз у Венесуелі – гостра економічна криза та дефіцит товарів першої необхідності. За даними МВФ, в країні спостерігається найвища у світі інфляція. На цьому тлі, як стверджують опозиціонери, президент закручує гайки та переслідує опозицію. Він звинувачує США у тому, що ті нібито натравили на нього великий бізнес та право-ліберальну опозицію. У 2015 році на тлі невдоволення політикою глави держави, опозиція отримала більшість місць у парламенті за результатами виборів, однак уряд та Верховний суд залишилися під контролем президента. Вони зривають усі законодавчі ініціативи парламенту.

– Президент США Дональд Трамп офіційно вивів головного стратега Білого Дому Стівена Беннона зі складу Ради з національної безпеки США. За даними американських ЗМІ, після провалу спроби скасування системи охорони здоров’я «Obamacare», Беннон почав втрачати довіру глави держави. Також у відставку подала заступниця радника президента з питань національної безпеки Кетрін МакФарленд. Вона була в команді колишнього радника Майкл Флінна, який зі скандалом звільнився з посади у січні 2017 року.

Азія:

– США направили свій флот до берегів Корейського півострова на тлі зростання напруження між Південною Кореєю та КНДР. Зокрема, американська флотилія на чолі з атомним авіаносцем «Карл Вінсон» отримана наказ передислокуватися до берегів Південної Кореї. Ескадра, в яку також входять два есмінця та крейсер, прямували до Австралії, коли отримали наказ змінити курс. За даними прес-служби Тихоокеанського флоту США, це пов’язано із активізацією ядерної програми Пхеньяна.

– Шестеро людей загинули внаслідок сутичок між індійською армією та мусульманськими мітингувальниками у штаті Кашмір. Протистояння активізувалося на тлі проведення проміжних індійських виборів. Місцеве мусульманське населення, яке прагне відділитися від Індії та приєднатися до Пакистану, закликало бойкотувати вибори та почало підпалювати дільниці. Індійські війська відкрили по ним вогонь.

Європа:

– У Німеччині в містечку Хорб-ам-Неккар помер відомий поет, перекладач та філософ Анрі Волохонський. Йому був 81 рік. Він походить з Ленінграда з Росії. У 1970-х роках переїхав до Ізраїлю, де працював біохіміком. Він є автором пісні «Під небом голубим» та «Орландіна». Також займався перекладами стародавніх релігійних праць та книг зі староєврейської мови.

– Міністр оборони Великої Британії Майкл Феллон звинуватив Росію у хімічних атаках проти цивільного населення у сирійській провінції Ідліб. Він заявив, що Москва є «головним спонсором» уряду Башара Асада, а отже – несе відповідальність за газову атаку.

– У Норвегії поліція виявила та знешкодила підозрілий предмет, схожий на вибухівку. Його знайшли на одній з центральних станцій в Осло. Правоохоронці не підтвердили, чи був це вибуховий пристрій. Вони знищили його керованим вибухом за допомогою робота. Всі заклади та станції навколо місця події – евакуювали. Поліція затримала 17-річного громадянина РФ за підозрою у причетності до цієї справи. Зараз силовики перевіряють, чи пов’язаний він із тероризмом та нещодавнім терактом у Стокгольмі.

– У самопроголошеній Південній Осетії в Грузії – пройшло голосування на референдумі, який має змінити назву цієї автономії. Також там паралельно обирали «президента». Президент Грузії Георгій Маргвелашвілі засудив ці голосування та порівняв їх із анексією Криму в 2014 році. Грузинська влада звинуватила у «провокаціях» Росію та назвала референдум нелегітимним. Південна Осетія оголосила про вихід зі складу Грузії у 1990-х роках. У 2008 році в конфлікт втрутилася Росія, і з того часу ця невизнана республіка перебуває під прикриттям російських військ.

– В Іспанії у Барселоні поліція затримала російського програміста, 36-річного Петра Левашова за запитом США. Його підозрюють у причетності до втручання в систему виборів під час президентських перегонів у США у листопаді 2016 року.

– У Швеції поліція затримала другого підозрюваного в скоєнні теракту в Стокгольмі. Подробиць про нього не надають. Втім, силовики ідентифікували чотирьох загиблих внаслідок нападу. Серед них – двоє шведів, громадянин Великої Британії та підданий Бельгії. Головний підозрюваний у скоєнні теракту, водій вантажівки, яка наїхала на людей – громадянин Узбекистану, 39-річний Рахат Акілов. За даними поліції, він просив у Швеції документ на постійне проживання, але його не отримав і перебував у розшуку як нелегал.

Близький Схід:

– Щонайменше 10 цивільних загинули внаслідок теракту на КПП на йордансько-сирійському кордоні. Терорист-смертник підірвав себе поблизу табору біженців «Ар-Рукба» на прикордонному переході «Ат-Танф». Після цього, група терористів «Ісламської держави» намагалася штурмом захопити перехід та блокпости, які перебували під контролем сирійської антиурядової коаліції «Південний фронт». Йорданська армія була змушена зайти на територію Сирії та допомогти силам «Південного фронту» відбитися від нападу бойовиків.

– Арабсько-курдські збройні формування «Сирійські демократичні сили» відбили напад терористів «Ісламської держави» поблизу міста Табка в провінції Ракка в Сирії. Бойовики намагалися прорватися з оточення. Місто Табка – останній форпост терористів перед штурмом їхньої «столиці» – міста Ракка.

– Один з лідерів терористичної коаліції «Тахрір Аш-Шям» у південній Сирії Рашид Абазід був убитий у боях з сирійською армією на півдні провінції Дераа. Водночас, сили ісламістів зуміли захопити 60% стратегічного кварталу Аль-Маншійя в місті Дераа. Сирійська армія відступила. Якщо вони захоплять весь квартал, це відкриє їм шлях для захоплення усього міста.

– Близько 40 іракських військових загинули в результаті серії нападів терористів «Ісламської держави» навколо нафтового міста Байджі в провінції Анбар. Бойовики здійснили п’ять паралельних атак із застосуванням смертників на блокпости іракських військ. Їхній напад відбили, але урядові сили зазнали відчутних втрат.


На фото: церква Св. Георгія у місті Танта в Єгипті, всередині якої стався один з вибухів на Вербну неділю

Автор