Огляд новин за 9 квітня

Богдан Карпенко

• Сьогодні пішов перший пором з Одеси до Стамбула. Відомо, що пором “Каунас Сивейс” уже вийшов із порту Стамбула вночі. Окрім пасажирів, судно бере на борт десятки вантажівок та вагонів. Довжина трюму – 191 метр. Пором 7-поверховий. Свого часу він був внесений до Книги рекордів Гіннеса. Зустрічатимуть судно в Одесі вже у вівторок 11 квітня.

• В Украину доставили первую партию лекарств, необходимых для детской онкологии, на общую сумму около 60 миллионов гривен. Супрун рассказала, что доставленные препараты – 15% от общего объема лекарств для онкобольных детей. “Эта поставка – первая из целой цепочки. Такие препараты будут прибывать в Украину, большинство из них привезут уже в течение лета”.

• Європейський парламент в кінці квітня готовий прийняти рішення про надання Україні додаткових торгових преференцій. Так, у жовтні 2016 року ЄС запропонував розширити квоти на експорт сільськогосподарських продуктів, добрив, взуття та металопродукції терміном на три роки. Рішення має затвердити Європарламент та країни-члени ЄС. За прогнозом українського боку це станеться в кінці поточного місяця. За розрахунком Мінекономрозвитку, угода дозволить збільшити обсяг українського експорту в ЄС на $100-150 млн.

• У Дніпрі збудують паралімпійський центр вартістю 40 мільйонів доларів. Наразі відомо, що реабілітаційно-відновний спортивний центр у Дніпрі планують будувати в районі Червоного Каменю. Тут на 30 гектарах зводитимуть реабілітаційний комплекс із двома басейнами, критим тиром і залами для занять усіма видами спорту. Кошти на це виділятимуть з держбюджету. Центром зможуть користуватися всі дніпряни, а також спортсмени з України та міжнародні делегації.

• Шестеро представників військового з’єднання C4ISR Ukraine центру Збройних сил України перемогли у змаганнях найкращих ІТ-експертів НАТО “Enterprise Architecture Hackathon-2017”. Україна вперше взяла участь у цих змаганнях. Українська команда була єдиною, що представляла країну-партнера НАТО.

• Програму навчання НАТО пройшли 700 українських медиків.

• Міністерство інфраструктури України планує в 2017 році провести тендер для придбання 50 зарядних станцій для електромобілів. Зазначені станції планується розміщувати, крім іншого, в основних аеропортах країни. У перспективі – створення окремого державного підприємства, до підпорядкування якого і будуть належати такі станції.

• На Миколаївщині мають намір побудувати сонячну електростанцію потужністю 6МВт з навчальним центром. Передбачається, що сонячна електростанція розташується на ділянці площею 12 гектарів. Станція буде працювати без акумуляторів, безпосередньо передаючи енергію в мережу. Гарантійний термін експлуатації СЕС – 20 років. Реалізація проекту забезпечить додаткові надходжень у бюджет: крім орендної плати за землю, місто отримуватиме ще й 2,4 млн гривень податку на прибуток щорічно. Інвестори обіцяють ввести в експлуатацію сонячну станцію за рік. Будівництво об’єкту, яке триватиме близько 6 місяців, дозволить створити 70 робочих місць.

• Цього року, під час весняно-осінніх лісокультурних компаній у зоні відчуження заплановано проведення заходів з лісовідтворення на площі 400 га, на майже половині з яких (197 га) протягом усього періоду заплановано до висадки понад 1,5 млн сіянців. На іншій половині (203 га) розпочато планові роботи щодо сприяння поновленню лісу природним шляхом.

• Днями на сесії Житомирської облради депутати підтримали ініціативу голови ОДА Ігоря Гундича, згідно з якою жителям Житомирської області з обласного бюджету відшкодовуватимуть 15% від вартості систем сонячного теплопостачання, та 20% від вартості сонячних електростанцій, а також обладнання і матеріалів для використання відновлюваних джерел енергії.

• 6 апреля в Киеве состоялась презентация первой части масштабного проекта UNIT.City. Как выглядит первый в Украине инновационный городок — фоторепортаж из UNIT.City

• На Закарпатті виробляють моцарелу із буйволячого молока.

• Виплати грошових винагород військовослужбовцям Збройних сил України, які виконують завдання в районі проведення антитерористичної операції, перевищили 155 млн грн.

Ореховый бизнес. Реалии и перспективы

• Студенти Вінницького технічного університету переробляють старі газети, реферати та списані зошити у нові блокноти з насінням, яке проростає.

Автор