Огляд новин за 6 квітня

Богдан Карпенко

• Європейський парламент більшістю голосів підтримав запровадження безвізового режиму з Україною. Для його повноцінного запровадження залишилося ще кілька кроків. Якщо “український безвіз” подолає їх успішно, то запрацює вже з червня.

Куди можна буде поїхати:

– до всіх країн ЄС, окрім Великої Британії та Ірландії.

– до Ісландії, Ліхтенштейну, Норвегії та Швейцарії – які належать до шенгенської зони, але не є членами ЄС.

Навіщо і на скільки: на 90 днів протягом кожних півроку. У бізнесових, туристичних і сімейних цілях, для навчання, ділових поїздок та участі у виставках, конференціях тощо.

• Верховна Рада проголосувала за Закон 2309а-д про автономізацію медзакладів та перехід на європейську модель управління медициною. Місцеві ради отримають можливість ухвалювати рішення про господарську автономізацію медзакладів, які зможуть самостійно господарювати та залучати додаткові кошти. Фінансування лікарень за ліжко-місця та інфраструктуру приміщень зміниться на оплату конкретних послуг наданих конкретному пацієнту.

• З 1 травня 2017 року відбудеться перше підвищення мінімального розміру пенсій на 10%, яке стосуватиметься 8 млн пенсіонерів.

• Верховна Рада підвищила рівень соціального захисту військовослужбовців та членів їхніх сімей. За відповідне рішення проголосувало 249 нардепів. “Ми пропонуємо збільшення виплат для сімей загиблих в АТО з 250 тис. грн до 1 млн 580 тис. грн, людям з інвалідністю 1 групи з 400 тис. до 617 тис”, – розповів народний депутат Антонищак, який є одним з ініціаторів закону. Також одноразові соцвиплати підвищені людям з інвалідністю 2 і 3 груп.

• МВФ обіцяє Україні ще три транші на $4,4 мільярда до кінця року за своєчасні реформи

• Міністерство фінансів України прийняло необхідні зміни у вторинне законодавство, що дозволяє реалізувати операції віртуального реверсу природного газу в Україні. Такі нововведення наддадуть можливість європейським партнерам замовляти у ПАТ«УКРТРАНСГАЗ» послуги по зберіганню природного газу на період до трьох років.

• Роботодавцям заборонили скорочувати працівників, яким залишилося менше 3-х років до пенсії. Верховна Рада України прийняла Закон “Про внесення зміни до статті 42 Кодексу законів про працю України щодо захисту трудових прав працівників передпенсійного віку”.

• У Верховній Раді прийнятий у першому читанні проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення відповідальності за порушення правил паркування, зупинки, стоянки транспортних засобів на місцях, призначених для осіб з інвалідністю»

• З 6 квітня 2017 року Державна міграційна служба запускає новий онлайн-сервіс: базу даних недійсних, викрадених або втрачених документів, що посвідчують особу. Швидка, проста і безкоштовна перевірка дійсності паспорта стане ефективною страховкою від шахраїв, які використовують підроблені паспорти для шахрайських схем.

• КП «Науково-виробничий комплекс «Іскра», що входить до складу ДК «Укроборонпром» виробив та передав до Збройних сил України сучасну радіолокаційну станцію 79К6. Сучасна високоефективна РЛС 79К6 призначена для використання в протиповітряній обороні, для видачі даних про ціль на зенітно-ракетний комплекс, а також як інформаційна ланка з військово-повітряними цілями і підрозділами ППО щодо забезпечення безпеки польотів.

• Мобільні сервісні центри МВС України, що були презентовані наприкінці березня, вже виїхали на обслуговування громадян у маленькі містечка та селища.

• Міністерство з питань тимчасово окупованих територій та KfW погодили параметри роботи з будівництва соціального житла для переселенців. Будівництво об’єктів соціального житла має розпочатися у 2018 році. Такі терміни були визначені в ході погодження спільних дій між Міністерством та представниками KfW, яка надає грантове фінансування для програми в обсязі 25,5 млн євро.

• Державне підприємство «Львівський бронетанковий завод», що входить до складу ДК «Укроборонпром», завершив випробування нової пожежної військової машини з Міністерством оборони України. За своїми тактико-технічними характеристиками ГПМ-72 значно переважає аналоги, та складає конкуренцію на світовому ринку

• У Києві відкрили технопарк UNIT City, що займатиметься розвитком IT-технологій.

• Україна підписала з німецьким банком програму кредитування малого бізнесу на 300 млн грн. “Основна наша цільова група – це малі й середні підприємства чисельністю до 250 осіб і максимальна сума кредиту – 250 тис. євро”

• В Україні буде впроваджено європейський проект підтримки заповідних територій. Наразі здійснюється робота з удосконалення планів ведення лісового господарства для природоохоронних установ, які входять до сфери управління Міністерства екології та природних ресурсів України

• Київська міська державна адміністрація опублікувала перелік аптек, в яких пацієнти із серцево-судинними захворюваннями, бронхіальною астмою та діабетом ІІ типу отримуватимуть ліки безкоштовно або з незначною доплатою за урядовою програмою “Доступні ліки”.

• «Укроборонпром» налагодив співпрацю з торгово-промисловою палатою Бразилії. В рамках участі Державного концерну «Укроборонпром» у міжнародній виставці з питань оборони і безпеки LAAD-2017 Defence & Security делегація України домовилась про експорт-імпорт товарів цивільного та подвійного призначення, а також кооперації між країнами на міжнародних майданчиках.

• Кувейт зацікавлений в покупці електробусів у Концерну-Електрон (Львів). Про це 6 квітня під час зустрічі з головою Львівської обласної державної адміністрації Олегом Синюткою повідомив шейх Джасем Ас-Сабах

• У березні 2017 року на українських заводах було вироблено 687 автотранспортних засобів, що на 125% більше торішнього результату березня і на 90% перевищило показник лютого цього року

• За січень-березень 2017 року у Львівській області кількість приватних сонячних електростанцій зросла на 30% – з 53 до 76 об’єктів. Як зазначив фахівець прес-служби ПАТ «Львівобленерго» Олександр Горгут, торік домашні СЕС згенерували 266 тисяч кВт-год

• Німецькі фахівці зацікавились будівництвом Подільсько-Воскресенського мосту. «Сьогодні експертна оцінка вже готова і німецька сторона її представить. Наскільки я знаю, висновки позитивні і ми розраховуємо, що за допомогою наших німецьких партнерів ми добудуємо цей міст, який зводять вже майже 40 років. Я взяв на себе зобов’язання добудувати Подільсько-Воскресенський мостовий перехід і поліпшити в столиці транспортне сполучення між Лівим і Правим берегами Дніпра», – зазначив Віталій Кличко.

• В Радехівському районі запрацював завод з виготовлення жакардової тканини.

• Холдинг HarvEast в липні-серпні 2017 р планує запустити завод з доопрацювання насіння в Донецькій області. Потужність заводу складе 10 т/год. «Завод буде побудований в основному за канадською технологією, на ньому ми будемо допрацьовувати насіння пшениці, ячменю і бобових».

• На території Тростянця(Сумська область) планують встановити сонячні та вітрові електростанції проектною потужністю до 50 МВт. Проект фінансуватиметься однією з найбільших європейських банківських груп – Raiffeisen Bank International.

• У Дніпровського безкоштовного «Соціального таксі» з’явилися нові авто.

• Власники електромобілів зможуть безкоштовно паркуватися у Києві до 2020 року

• Украинское Дунайское пароходство выиграло в Турции суд по сути по иску компании “Секьюрити Кредит Бюро Англия”, отстояв право на теплоход “Татарбунары”, находившийся под арестом в Турции с 2014 до 2016 года.

• Жители оккупированного Крыма могут получить биометрический паспорт на материковой Украине, «как и любой гражданин Украины».

• Київрада заборонила голосувати за петиції з російських доменів.

• В Одеській області фермер будує племінну стайню.

P.S.

• Надзвичайний і повноважний посол США в Україні Марі Йованович відзначила успішне впровадження реформ в Україні за останні три роки. “Думаю, що останні три роки були дуже позитивними в житті України саме в питаннях реформ. І ми будемо підтримувати реформи в оборонній сфері, економіці та політиці”, – сказала американський дипломат.

• Головний сигнал у Відомстві Канцлера Німеччини: не існує жодної “втоми від України”, Берлін і надалі незмінно підтримуватиме Київ. Політдиректор МЗС ФРН Андреас Міхаеліс – віце-главі АПУ Дмитру Шимківу: Україна вже досягла неймовірних успіхів на шляху системних реформ.

Автор