Україна одночасно з ковідом має ще й чуму

Тамара Горіха Зерня

Але є нюанс…

Шмигаль: ми бачимо певне покращення по захворюваності на COVID:

«Ми не рухаємося вгору, не перетинаємо відмітку в 30 тисяч – і це доволі позитивний і дуже об’єктивний результат».

Але є нюанс: 21 листопада в Україні зробили 72 тис. тестів, а 22 листопада – тільки 28 тисяч. Відповідно, кількість хворих скоротилася на папері.

Шмигаль: до кінця року бюджет буде виконано:

«Станом на 24 листопада ДПС зібрала до бюджету 463 млрд грн, а запланований індикатив був до кінця року – 458 млрд грн».

Але є нюанс: на бізнес натиснули, змусивши заплатити податки авансом, одночасно призупинивши відшкодування ПДВ.

І так в усьому. Вова розказує про п’ятдесят… ні сімдесят… ні, дев’яносто тисяч ліжок для хворих на «корону», а по факту Прем’єр повідомляє, що місця пацієнтам шукатимуть у районних лікарнях, тому що «у деяких областях» заповненість фонду сягає 90%.

При «виконаному і перевиконаному бюджеті» Держказначейство зупиняє фінансування незахищених видатків, а по захищених, тобто зарплатах бюджетникам і пенсіям, виникають нехороші підозри.
Залишилися недобудованими розкурочені дороги, померли так і не народившись Вовині «сто садочків, сто стадіонів і сто шкіл», зупинені воєнні тендери Міноборони, навіть суди припинили розсилати повістки, тому що закінчилися гроші на марки.

Щоразу, коли українець стикається з реальністю, він з певним здивуванням виявляє прямо протилежний стан тому, про що розповідають з телевізора.

З одного боку, щасливий до неможливості Вова, який наїв за час «хвороби» такі щоки, що у телевізор не поміщається. З другого, тисячі людей, які перехворіли на ту саму хворобу, після виходу з лікарняного виглядають так, ніби місяць провисіли на дибі.
То кому вірити, своїм відчуттям, досвіду своїх друзів і родичів, чи тому веселому пляцку у відосиках, який сочиться маслом від екстазу?
Добре, що для порохоботів таке питання не стоїть.

Нема підстав вважати, що наступний, 2021 рік, буде легшим чи багатшим, ніж 2020-й. Хіба багатшим на скандали і катастрофи. Запас міцності, закладний «попередниками», вичерпано. Нова влада планомірно доводить країну до банкрутства. Якщо після Януковича ми вискочили з порожнім резервом, то після Вови ми вийдемо з колосальними, непідйомними боргами.

Якщо весь світ хворіє на ковід, то Україна одночасно з ковідом має ще й чуму. Доки не приберемо зелену бацилу, одужання в принципі неможливе.
Або, як повідомляють з місії МВФ, mission impossible.

Автор