Не все котові масниця, Андрію Івановичу (відео)

Ми поважаємо вибір львів’ян, діємо в рамках закону і не дозволимо «протягнути» «Слуг народу» у міську раду – «ЄС» у Львові

 

Представники депутатського корпусу, обрані у місцеві ради Львівщини від партії «Європейська Солідарність», на брифінгу заявили, що не допустять спроб протягнути до міської ради Львова партію «Слуга народу», яка не набрала необхідної кількості голосів.

У «Європейській Солідарності» наголошують, що діють в рамках чинного законодавства і з повагою до вибору львів’ян.

Зокрема, депутат Львівської обласної ради Святослав Шеремета зазначив, що проведення організаційної сесії Львівської міської ОТГ зупинило маніпуляції з метою «протягнути» провладну партію до міськради.

«Ми маємо сумний приклад Тернополя, коли партія «Слуга народу» набрала 4,7 відсотка. І після певної кількості судів, а було 4 судових процеси, під час повторного «підрахунку голосів» партію «Слуга народу» втягнули в Тернопільську міську раду з результатом 5,01 відсотка. Львів’яни сказали своє слово 25 жовтня і 22 листопада. «Європейська Солідарність» абсолютно поважає думку львів’ян, поважає вибір львів’ян і готова працювати на розвиток громади. Але ми не готові підтримувати маніпуляції міського голови Андрія Садового і міської влади з тим, щоб втягнути партію «Слуга народу» у Львівську міську раду», – наголошує Святослав Шеремета.

Депутатка Львівської міськради Олена Пасевич зазначила, що установче засідання відбулося відповідно до рішення ТВК виключно у рамках закону. При цьому кадрових питань депутати не розглядали.

«Ніхто не хоче поставити під загрозу волевиявлення. Ми діємо виключно в рамках чинного законодавства. Передбачено законодавством, що від моменту реєстрації депутатів має пройти два тижні, і тоді скликається перша сесія. Така норма в законі. Є розбіжності між терміном обрання, пов’язані з другим туром, який був призначений на 22 листопада. Утім, ця норма передбачена в законі, і так в нас відбулось на сесії», – зазначає Олена Пасевич.

«Всі передбачали, що сьогодні буде міська рада обирати секретаря і комісії. Але депутати розуміли, що крім закону є ще певні етичні червоні лінії, які не можна переступати. Ніяких таких дій на сесії сьогодні вчинено не було. ТВК скликає – обов’язок депутата з’являтись. Депутати з’явились, склали присягу і фактично жодного рішення, яке могло б ставити певні питання, дати можливість маніпулювати, не було прийнято», – наголосила Олена Пасевич.

Вона закликала колег до конструктивної співпраці та реагування на численні виклики, які постали перед громадою міста.

«Сьогодні у нас є багато викликів – це продовження війни на Сході, боротьба з коронавірусом. І сьогодні ми повинні як ніколи захистити наших медиків. І тому нам потрібно вкрай швидко ставати до роботи. У нас вже є напрацьовані програми, які потребують негайного прийняття, для того, щоб вони були включені у бюджет 2021 року. Сьогодні ні в кого немає сумнівів, що це має бути соціально і медично орієнтовний бюджет», – переконана представниця «Європейської Солідарності».

«Ми поважаємо вибір львів’ян, який відбувся 22 листопада, і звичайно ми очікуємо офіційного оголошення результатів другого туру виборів для того, щоб обраний мер Садовий, як ми бачимо це по попередньому підрахунку результатів, швидше став до роботи і очолив цей процес», – резюмує Олена Пасевич.

Джерело


Тарас Чорновіл

У львівських садомітів збурення, істерика й навіть паніка через скликання першої сесії міської ради (обраної 25 жовтня) без участі новообраного міського голови (обраний 22 листопада й досі ще не набув повноважень). Садовий явно розгублений, говорить про якісь порушення та грозиться садовими позовами. Його прихильники ще жорсткіші у висловлюваннях. На відміну від них Андрій Іванович знає законодавство, тому й такий розгублений. Бо, насправді, все законно. Більше того, якби першу сесію не скликали аж до набуття ним повноважень, це було б грубим порушенням закону. Сесію територіальна виборча комісія мала скликати ще 19 листопада, але умисно затягувала, остерігаючись, що це зашкодить чинному меру використати ті механізми, які він мав для організації адмінресурсу.

Ще нам розказують про порушення традиції. Адже раніше новообрані міський голова й рада разом приймали присягу й починали свою діяльність на першій сесії. Так-то воно так, але все інак. Не треба пересмикувати.

В нас не було двотурової системи виборів місцевих голів. Завдяки розтягуванню голосів однорідними політичними силами інколи мером міг стати кандидат, за якого проголосували менше 20% виборців, які брали участь у волевиявленні (антирекорд був, здається, 17 чи навіть 14 відсотків). Активна частина суспільства десятиліттями вимагала другого туру при виборах мерів. І руками своїх депутатів внесла цю зміну до Виборчого Кодексу. Це активно підтримувала й Самопоміч Садового. Тому традиція, коли місцева рада вже обрана й за законом мусить приймати присягу та починати діяльність, а міський голова ще не обраний або не встиг набути повноваження, раніше була просто неможлива, а нині вже абсолютно неминуча у випадку другого туру. І закон чітко виписує поведінку територіальної комісії, новообраних депутатів і голови ОТГ в цій ситуації (далі буде цитата із закону). Правильно чи ні виписано, це питання окреме. Але закон є, і його треба дотримуватися. Можливо, колись в нього внесуть зміну й відкладуть присягу ради до набуття повноважень головою, а може закріплять за попереднім головою право засідати разом з радою та виконувати свої повноваження до моменту набуття ним (у випадку переобрання) чи новим мером (при виборі іншої особи). Але нині це не передбачено. Й територіальна виборча комісія, як і Львівська міська рада мусили виконати свій обов’язок, не зважаючи на те, хочеться цього Андрію Садовому, чи ні.

* * *

Коротко про законодавчу основу цієї процедури, а потім ще пару слів скажу про політичні мотиви для всієї цієї істерії. Реєстрацію обраних депутатів регламентує ст. 283 Виборчого Кодексу. Там визначений термін до 20 днів для подання депутатами заяв про реєстрацію до комісії та визначається перелік документів і зобов’язань новообраного депутата, щоб бути зареєстрованим. У 5-денний термін від моменту подання заяви комісія має зареєструвати кожного окремого депутата. Не весь склад ради, а чітко – кожного окремого депутата. А це має визначальне значення для подальшого регламенту подій.

І у Львові всі ці дії були проведені достатньо оперативно, не очікуючи граничних термінів, лиш тільки суд відкинув посягання лузерів-слуг Зеленського. Наступні кроки вже розписані в Законі України Про місцеве самоврядування. Там є така стаття 46 “Сесія ради“, в якій усе дуже чітко й зрозуміло розписано. Так, про першу сесію сказано наступне (пряма копія із закону):

Стаття 46. Сесія Ради

2. Перша сесія новообраної сільської, селищної, міської ради скликається відповідною територіальною виборчою комісією не пізніш як через два тижні після реєстрації новообраних депутатів ради в кількості, яка забезпечує повноважність складу ради відповідно до статті 45 цього Закону. Перше пленарне засідання першої сесії відкриває голова зазначеної територіальної виборчої комісії, який інформує раду про підсумки виборів депутатів, а також про підсумки виборів відповідно сільського, селищного, міського голови. З моменту визнання повноважень депутатів ради нового скликання та новообраного сільського, селищного, міського голови відповідно до статті 42 цього Закону головує на пленарних засіданнях ради першої сесії новообраний голова.

У разі якщо на час проведення першої сесії відповідний сільський, селищний, міський голова не зареєстрований відповідно до закону про місцеві вибори, про що на сесії ради інформує голова територіальної виборчої комісії, рада обирає тимчасову президію з числа депутатів ради в кількості трьох – п’яти осіб. Члени тимчасової президії почергово головують на пленарних засіданнях ради до обрання секретаря ради. З часу обрання секретаря ради він головує на пленарних засіданнях ради.

Тут усе так ясно, що навіть прихильникам Андрія Івановича мало б бути зрозуміло. Тому й посилаються не на закон, а на традицію, якої досі просто не могло існувати.

* * *

Тепер пару пояснень:

1. В тексті ви побачили посилання на статтю 45 про достатню кількість зареєстрованих депутатів для визнання ради повноважною. Їх, згідно цієї статті, має бути дві третини від загальної кількості. І це не присутні на першій сесії 2/3, а зареєстровані. А у Львові в найкоротші терміни зареєстровані були всі 100% чи близько того.

2. Закон чітко зобов’язує територіальну комісію скликати засідання ради, а депутатів зібратися не пізніше, як за 2 тижні після реєстрації цих 2/3 депутатів. Я не стежив за датами, але правники вже повідомляли, що цей термін минув ще 19 листопада. Тобто комісія, яку зараз Садовий пробує звинуватити в зловживанні на користь своїх опонентів, навпаки скоїла порушення закону в інтересах Садового. І за це має бути якесь правове реагування та розслідування, чи мер не коїв незаконного впливу на комісію з метою затягування процесу.

3. Те, що перша сесія може зібратися без новообраного (переобраного) голови чітко й однозначно виписано в законі. І це не просто право, а прямий обов’язок комісії та депутатів прийти на цю першу сесію й обрати на ній замість ще відсутнього голови тимчасову президію. Неявка представників двох прозелених фракцій-заколотників (“Самопоміч” і “Голос”) є незаконною і протиправною. Але, на жаль, за це не передбачено втрати мандатів або іншої відповідальності. Хіба би щось десь було передбачено, а я пропустив.

4. Повноважність нової ради визначається 2/3 зареєстрованих депутатів. А на сесії достатньо, щоб був простий кворум у 1/2 від чисельності ради:

12. Сесія ради є повноважною, якщо в її пленарному засіданні бере участь більше половини депутатів від загального складу ради”. Тому все абсолютно законно.

Тепер коротко про мотиви Андрія Івановича та головних садомітів Львова для такої бурхливої реакції.

А все дуже просто. Садовий після набуття повноважень матиме дуже серйозні впливи на міську раду. Саме він її скликає та має право головувати на її засіданнях. А коли міський голова не хоче скликати Раду й саботує прямі норми закону та вимоги третини депутатів? Тоді важливою стає роль секретаря ради. Меру взагалі дуже вигідно мати на цій посаді якогось ручного, пригодованого депутата, який буде йому у всьому підігрувати. Зараз секретаря ради оберуть зовсім не під забаганки Андрія Садового, а за волею більшості, як це виписано в законі. Те саме стосується й розподілу депутатів у комісіях ради та поділу керівних посад. Є “жирні” комісії (земельна, благоустрою, бюджетна), туди мер прагнув би непропорційно напхати вірних йому депутатів, хоча його фракція може розраховувати на лише близько третини місць. Тепер усе доведеться ділити пропорційно. З наскоку не пройшло.

Ще є питання депутатської більшості в Раді. Вона, на відміну від ситуації в парламенті, не є необхідною. Але голосування все ж ухвалюються більшістю голосів. І меру через це перескочити не вдасться. Я не знаю, як Андрій Іванович збирався перекуповувати представників “Свободи” чи “Варти”, щоб вони приєдналися до його фракції та олігархічного “Голосу”. Але ресурси й кадрові, й матеріальні, щоб навіть вбити клин у середину фракцій, у нього наявні. І тут виявилося, що доки він розкручував страхи-жахи проти Синютки та координував потоки бруду на своєму каналі “24” й інших ЗМІ Садо-холдингу, то пропустив час для “обробки” новобраних депутатів та цілих фракцій. І в раді без його впливу сформувалась більшість. І вже тепер велике питання, хто до кого в опозиції.

Я б на місці місцевих партійних лідерів не розслаблювався й пильно стежив за руками деяких своїх партійців, бо пан Андрій дуже добре вміє “працювати з людським матеріалом”. І прямим стимулюванням і переконуванням (не дарма ж, попри повний провал усіх обіцянок, він раз за разом переобирається із затятістю вождів КПРС). Але все ж наполегливість та знання законів лідерами опозиційних до Садового партій дозволила дещо вирівняти ситуацію, до якої могла призвести безвідповідальність більшості тих виборців, які прийшли до дільниць, та байдужість абсолютної більшості львів’ян, яким нині “…а какая разніца”.

Отакий невеликий політико-правовий аналіз ситуації у Львові.

* * *

Мене вражає правовий нігілізм садомітів у Львові.

Ця номенклатурна партія вже на всіх каналах розтрубила про якесь “захоплення влади”, хоча це повний абсурд. Детально про це з викладом відповідних норм закону я опублікував допис учора (див. вище – ред.).

Але зараз бачу ще один правовий ляп від команди Садового. Вони почали обурюватися, що про сесію не попередили “за 10 днів, як цього вимагає закон”. Уже побачив трохи невмілі виправдовування представників патріотичних сил, тому для допомоги їм підкину посилання якраз на закон, а не звичну маніпуляцію Садового та його садомітів.

Усім раджу прочитати статтю 46 Закону про місцеве самоврядування про СЕСІЇ МІСЦЕВОЇ РАДИ. Сам текст закону можете загуглити або пройти за цим посиланням.

Там окремо виписані в частинах 2-3 статті 46 (вони частково дублюються – недопрацювання законодавця, але саме так і є в чинному законі) всі нюанси щодо першої сесії новообраної ради. І там окремим абзацом виписано особливість проведення сесії, коли ще не зареєстрований новий голова. А в наступних частинах виписані особливості скликання звичних сесій ради (тобто всіх окрім першої).

А далі йде частина 10, про саме ці 10 днів для повідомлення про майбутню сесію (на що пробують посилатися в Садового):

10. Рішення про скликання сесії ради відповідно до частин четвертої, шостої та восьмої цієї статті доводиться до відома депутатів і населення не пізніш як за 10 днів до сесії, а у виняткових випадках – не пізніш як за день до сесії із зазначенням часу скликання, місця проведення та питань, які передбачається внести на розгляд ради.

Ще раз вчитайтеся: “відповідно до частин 4, 6 та 8” – це всі інші типи сесій окрім специфічної першої, а перша сесія описана тільки в частинах 2-3! Закон чітко відмежовує положення про 10 днів від першої сесії. А для неї якраз є імперативна норма: “Не пізніше, як через два тижні від реєстрації депутатів у кількості, яка забезпечує повноважність складу ради…” Далі йде посилання на статтю 45, в якій встановлено, що така повноважність виникає після реєстрації 2/3 від складу депутатів. Два тижні від цього моменту збігли ще 19 листопада.

Садовий у злочинний спосіб пробував впливати на рішення ТВК щодо скликання першої сесії. А коли зрозумів, що завдання зривається, спробував фізично унеможливити проведення першої сесії, винісши крісла й усе оснащення із сесійної зали та оголосивши про проведення там ремонту. Це важкий кримінальний злочин. Я б його кваліфікував за ст. 109 Кримінального Кодексу.

Але я не є практикуючим юристом. Тому раджу фракціям патріотичної більшості в Львівській міській раді доручити своїм юристам опрацювати матеріали щодо кримінального правопорушення, скоєного громадянином Садовим. Найперше, його матеріальної частини, яку я з відстані не можу повноцінно дослідити. Вона виявилася в публічних закликах не виконувати закон; імовірно, в тиску на ТВК з закликами до порушення закону; в фактичних діях з метою перешкодити виконанню прямої норми закону.

Також слід повноцінно опрацювати й тему кваліфікації даного звинувачення та подати повідомлення про злочин до Генеральної Прокуратури. Звісно, що доки в Україні править покровитель Садового Зеленський, а ГПУ очолює 200% Венедіктова, Андрія Івановича ніхто судити та садити не стане. Але для декого вже асфальтують доріжку до Ростова, а декому пора сушити сухарі…


Елена Подгорная

Вчера во Львовском городском совете прошла первая сессия. Всё было в рамках действующего законодательства. Новоизбранные депутаты сумлінно выполнили решение Львовской территориальной избирательной комиссии, которая у нас, в принципе, и имеет право, даже уполномочена собрать первое заседание.

Депутаты плодотворно поработали. Приняли присягу, проголосовали за создание счетной комиссии, которая изберет временный президиум Львовского горсовета. В президиум войдут по одному депутату от каждой партии.
В общем, всё ок.
И если возникла такая ситуация, что после второго тура не успели установить результаты выборов мэра, то ничего страшного. Установят и соберут ещё одну сессию, на которой представят городского главу. Прям проблема.

Кстати. На сессию не пришли депутаты Самопомощи и Голоса. Каникулы у них, видимо. Отдыхают после нервных выборов. Только вот отдыхать не особо есть время. Потому что нужно привести к присяге новых депутатов, после этого начнётся процесс легитимизации органов власти всех населённых пунктов, которые входят во Львовскую ОТГ. Действующие советы потеряют свои полномочия, а главы этих советов будут временно руководить до того момента, когда изберут Львовский исполнительный комитет.

В общем и целом забот полно. И вообще не понятна в этой ситуации истерика Садового, Голоса – если вы не ходите на работу, то сорри. Почему все должны подстраиваться под вас? Созыв и заседание первой сессии – вообще исключительно процессуальное действие. Зачем искать там повод для политических манипуляций и спекуляций? Городской глава Садовой и его исполком продолжает работу до избрания нового исполкома. И нефиг филонить.

Да, есть некоторые неприятные Садовому моменты. Мэр города избирается жителями города. А вот исполком – городским советом. А в этом совете – тадам – в этот раз у Садового нет большинства. Отака печаль-тоска. Поэтому и его присутствие-отсутствие во время избрания исполкома особо роли не играет. Непривычно, да, Андрей Иванович?

Я понимаю. Страшно терять власть, когда уже так привык, что она у тебя есть и практически безгранична в пределах вверенного тебе города. Хочется как раньше порешать вопросы со своими депутатами, отдать распоряжения, проконтролировать, чтобы исполком был исключительно свой и лояльный. Но нет. Эти времена прошли, сорян. Можно, конечно, попробовать топать ножкой и отказываться ставить свою подпись куда бы то ни было. Но вряд ли это конструктивно. Поезд ушёл.

Кстати, ещё одной важной причиной проведения сессии горсовета стала финализация выборов. Чтобы не получилось как в Тернополе. Там долго манипулировали с уточнением подсчётов голосов и так доуточнялись, что затянули через суд “слуг народа”, у которых внезапно хватило голосов на проходной барьер.

Так что с сессией всё сделали правильно. Надеюсь, что новоизбранные депутаты и дальше будут работать так же плодотворно и не позволят собой манипулировать “старым проверенным хозяйственникам”.

Не всё коту масленица, Андрей Иванович. Привыкайте.


Твоє місто: Як відбулась перша сесія Львівської ОТГ та чому все завершилося скандалом (фото, відео):

Засідання відбулось у щойно відремонтованій сесійній залі – без стільців та без системи для голосування. Не прийшов також і чинний на той момент міський голова Львова Андрій Садовий, який заявив, що депутати узурпували владу і він це обов’язково оскаржить. Tvoemisto.tv розповідає, що трапилось, хто з ким судиться та що буде далі.