Участь Петра Порошенка у пленарній сесії Міжнародної безпекової конференції у Галіфаксі (фото, відео)

Російська агресія є глобальним викликом, потрібно посилювати санкційний тиск – Порошенко під час Безпекового Форуму у канадському Галіфаксі

 

Військова агресія з боку Російської Федерації це не тільки загроза Україні, це глобальний виклик. Агресивна політика РФ дедалі посилюється, тому потрібно продовжувати санкційний тиск на Кремль. Про це п’ятий Президент України, лідер партії «Європейська Солідарність» Петро Порошенко заявив під час онлайн-дискусії на Міжнародному Безпековому Форумі у Галіфаксі (Канада).

«Коли ми зустрічалися з японським прем’єр-міністром, то побачили, що у нас різні погляди, але один ворог – це Росія. Це – джерело нестабільності, і я впевнений, що ця ситуація є просто неприйнятною. Ми маємо боротися проти агресії, як можемо, адже кожного року вона дедалі посилюється. Ми маємо аналізувати новий список санкцій, ми маємо розуміти, що треба продовжувати боротися проти агресії РФ», – наголосив Петро Порошенко.

Щорічний Міжнародний Безпековий Форум у м. Галіфакс (Канада) – це провідний міжнародний майданчик у Північній Америці для обговорення найбільш важливих безпекових викликів у світі.

Джерело

 

Порошенко на безпековому форумі у Галіфаксі запропонував залучити Вашингтон до Нормандського формату, укласти безпекову угоду зі США та реформувати Радбез ООН

П’ятий Президент України, лідер політичної партії «Європейська Солідарність» Петро Порошенко під час онлайн-виступу на Міжнародному Безпековому Форумі у Галіфаксі виступив за реформування механізму «права вето» у Раді Безпеки ООН та посилення Нормандського переговорного формату через залучення Сполучених Штатів Америки.

«Ми маємо запросити США і розширити формат Нормандської переговорної групи. Крім цього, очікуємо на якнайшвидше залучення до мирного процесу Спеціального представника США. Колишній спецпредставник Курт Волкер був дуже ефективним і я глибоко йому за це вдячний», – наголосив Порошенко.

«Після окупації Криму та частини Донбасу Росією ми бачимо необхідність реформування Ради безпеки ООН. Якщо постійний член РБ ООН здійснює агресію як Росія в Криму та на Донбасі, він не повинен володіти «правом вето» у питаннях, що стосуються цього напряму світової безпеки. Я хотів би нагадати, що СРСР був виключений з Ліги Націй, адже він був країною-агресором. У нас є прецедент міжнародного права в такій ситуації», – вважає п’ятий Президент України.

Порошенко висловив переконання, що новообраний президент США Джо Байден щиро прагнутиме відновлення та зміцнення міжнародних інституцій, підвищення трансатлантичної солідарності та збільшення ефективності НАТО.

«Я впевнений, що Джо Байден – це той світовий лідер, який дуже потужно впливатиме на країни, що порушують міжнародні домовленості та міжнародне право. Джо Байден – це абсолютний професіонал у міжнародних відносинах, який повністю розуміє важливість України для світової безпеки», – зазначив Петро Порошенко.

«У мене є дуже великі сподівання, що відносини між США та Україною будуть посилені – від стратегічного партнерства до союзництва. Я пропоную повернутись до ідеї укладення безпекової угоди між нашими країнами, щоб пліч-о-пліч захищати демократію, свободу та наші спільні цінності», – підкреслив Петро Порошенко.

«За 5 років свого президентства я відчував підтримку обох партій у США, президента Обами, президента Трампа. Ми відчували їхню допомогу, наших друзів та союзників з НАТО. Я пишаюсь тим, що ми змогли відновити військову потужність України, зупинити військову російську операцію, створили такі умови, що Росії довелось дуже дорого платити за злочини проти нашої держави. Як президент, зараз як лідер опозиції у парламенті, я бачу, що плани членства України в Євросоюзі та НАТО – це одні з найважливіших цілей, які у нас є», – наголосив Порошенко.

«Я впевнений, що ефективна міжнародна взаємодія, єдність та солідарність є дуже важливими. Немає кращої стратегії боротьби проти Росії, ніж підтверджувати нашу єдність та рішучість. Ми маємо дати чітко зрозуміти, що для агресора цей злочин буде мати дуже велику ціну. Саме це – ми впевнені – є найкращою гарантією для безпеки, міжнародного права та демократичного світопорядку», – резюмував Петро Порошенко.

Джерело


Петро Порошенко

Щиро вдячний за запрошення на Міжнародний безпековий форум у Галіфаксі. Для мене велика честь і приємність бути в колі однодумців та сприяти безпечному майбутньому нашого демократичного світу. Зараз світ переживає період складних викликів, але жоден вірус не зможе зупинити нас у реалізації наших цілей та переконань.

Під час онлайн-включення на пленарній сесії Форуму я наголосив, що питання Криму та Донбасу — це не лише виклик суверенітету та територіальній цілісності України, але і виклик системі глобальної безпеки. Адже вперше за 75 років після створення ООН ядерна країна порушила міжнародне право, захопила частину території іншої країни і намагається підірвати систему глобальної безпеки після Другої світової війни.

Як результат, маємо тисячі жертв російської агресії, жахливу ситуацію з економікою та правами людини на окупованих територіях Криму та Донбасу. Що допомагало Україні протидіяти агресору протягом останніх 6 років? По-перше, Путін не чекав такої рішучої реакції світу на підтримку України. Він вважав, що повториться ситуація з Грузією 2008 року, коли вже через півроку ніби всі забули про Південну Осетію та Абхазію. А натомість: ми отримали потужну реакцію, унікальну солідарність міжнародного співтовариства з Україною, Росію вигнали з «Групи 8».

Ми побачили дуже ефективну політику міжнародних санкцій проти Росії. Я переконаний, що санкції працюють і це дієвий інструмент захисту міжнародного права. Ми разом притягнули Росію до відповідальності у міжнародних судових інстанціях, зокрема за фінансування тероризму, за дискримінацію, за агресію проти України біля Керченської затоки. Важливо, що Росія отримує покарання за вчинений злочин. І це стало можливим за сприяння наших міжнародних партнерів — США, Європейського Союзу, НАТО, країн Групи Семи, інших демократичних країн світу.

І я впевнений, що потужна світова єдність та солідарність — це надійна зброя проти триваючої агресивної політики Російської Федерації на міжнародній арені.

Фото © Михайло Палінчак

Автор