Обери час України, а не росії

Гліб Бабіч

Козирів у влади з шапіто вже немає. Вона гарячково малює фломастером козирні карти, але виходить криво, смішно, і всі ржуть. Всі квапливі вкидання, незграбні фейки та спроба врятувати ситуацію трюком “Натягування опитування на вибори” не ведуть їх нікуди. Занадто епічний крах по всіх позиціях. Занадто велика різниця між обіцянками і зробленим з точністю до навпаки.

Ні в чому не винний англійська артикль “Зе”, запланований (чомусь) під тріумф, тепер можна приставляти до різного:

“Зе COVID-19 і зниклі гроші”.
“Зе платіжки”.
“Зе падіння рівня життя”.
“Зе вбивство бізнесу”
“Зе розквіт корупції”.
“Зе кумівство”.
“Зе чорна діра в бюджеті”.
“Зе політичні переслідування”.
“Зе некомпетентність у всьому”.
“Зе скорочена і демотивована армія”.
“Зе капітуляція”.
“Зе час олігархів”.
І навіть “Зе державна зрада” під прикриттям найвпливовішого Зе.
І «Зе багато ще чого…»

І у всьому “Зе брехня, брехня, брехня…”
Цього вже не врятуєш ніякими незаконними фокусами на виборах і ніякими бадьорими відео з погано прихованою панікою.

Реальні результати чітко покажуть відсоток інфантильності суспільства з домішкою “романтиків-фаталістів”, тобто тих “фанатів дива”, кого ще не труснули “зміни”, але обов’язково струснуть вже незабаром. Склепана в телевізорі “монополія на владу” порожнього шоу вже рухнула. І вибори просто закріплять результат.

Врятувати “Зе ситуацію” можуть тільки явні фальсифікації. І тому ми повинні уважно стежити за руками. І бити по ним негайно, за будь-якими спробами звичного їм шулерства. Або якщо ви не прийдете на вибори. Тому що ресурс і технології дозволяють їм натягнути необхідний мінімум. Який стане максимумом в разі неявки інших.

Але і це не головне. Навіть якщо ви прийдете, все залежить від того, як ви будете голосувати. Є три шляхи.

Перший ми вже проходили. Для цього потрібно старанно згадати всі свої образи. Дістати з гардероба біле пальто (тим більше, сезон). Знайти в списку партію, яка теж “типу в білому”, але знаходиться в зоні ризику непроходження. Проголосувати за неї. І знищити свій голос разом з непроходженням партії.

Другий – знайти партію з незрозумілою орієнтацією, типу “темної конячки” і “спробувати ще раз – гірше не буде”.

Третій – проголосувати не тільки від серця. Але і по свідомому розрахунку.
На користь України.

Я не буду агітувати проти будь-якої з партій, які стоять на українських позиціях. Ви маєте повне право голосувати за будь-яку з них, згідно з будь-яких мотивів.

Але.

Насправді програш “Зе партії” на місцевих може дуже запросто стати перемогою ОПЗЖ і всього проросійського блоку. Фактично, в усіх регіонах точиться жорстка боротьба за максимальну присутність у місцевій владі – або України або, вибачте, росії. Особливо важливо це в тих регіонах, де лідерство за ОПЗЖ і їм подібними. І де потрібна потужна противага. І не менш важливо це в тих місцях, де Україна лідирує. Для формування незворотної переваги. Тому що від цих виборів дуже залежать наступні, які, я чую, не за горами.

І фактично, на рівні України зараз йде боротьба за відсоток впливу між Європейською Солідарністю і ОПЗЖ. Як головних і лідируючих представників українських та антиукраїнських сил. Як би це комусь не подобалося. Як би не жонглювати риторикою. Які б образи і претензії (навіть справедливі) не лежали в основі. Але це однозначно так.

ЄС – це найвірніший, якщо не єдиний шанс на концентрацію наших сил. І той плацдарм, який нам дуже скоро знадобиться, щоб повернути Україну – Україні. Ми вже проходили етап розпилення сил. Від того, як ми вчинимо зараз, залежить і найближче, і більш віддалене майбутнє. Або наступимо на граблі ще раз і будемо з досадою терти лоб, поки нас будуть вести на цугундер.

Так, час Зе проходить. І я хочу, щоб знову настав правильний час. Щоб до цього був зроблений великий крок.
Ні, не час “ЄС” – час України. Тому що часу ОПЗЖ теж не буде. Буде час росії. А він не приходить на короткий термін. Історично.

Я не є істиною в будь-якій інстанції. Я просто говорю, що бачу, і це моя думка.
Але програємо, якщо що, ми разом.