Про наступне засідання Верховної Ради й Державний бюджет

Тарас Чорновіл

Попередньо відомо, що ухвалювати закон про бюджет у першому читанні у визначені Бюджетним Кодексом терміни не будуть. Але, оскільки саме засідання та його дата вже призначені через голосування парламенту, скасування практично неможливе. Ну, хіба при відкритті не зареєструвалося би достатньої кількості депутатів. Але тоді виникне чимало питань про такий демарш і доведеться демонструвати довідки про причини відсутності. А реально захворілих у Раді трохи є, але не аж стільки.

Через це вибрали старий і доволі провальний естрадний прийом, коли зривається приїзд очікуваного гастролера, а на сцену випускають якесь резервне місцеве дарованіє. У нашому випадку Єрмак приведе в Раду свого підопічного Зеленського, зніме з повідка, підштовхне до трибуни із заготованим текстом і стежитиме, щоб той сторінок не переплутав. Хто не в курсі, Зеленський саме цього дня неочікувано викликався оголосити щорічне звернення до парламенту. На реальних концертах такі фокуси зазвичай закінчуються улюлюканням, поламаними стільцями та поверненням грошей за білети. Але ж у нас, нехай і формально, існує монобільшість. Вони якщо й не завжди підтримують зєпрідєнта, то, принаймні, улюлюкати й вимагати повернути гроші за білети не стануть. Опозиція зробить свої заяви. Але її, доки на вулиці ще не стоїть агресивний натовп, готовий до штурму, слуги ігнорують.

Ми вже дожилися до ганьби, коли особа, наділена президентськими повноваженнями, підпрацьовує дешевим агітатором на місцевих виборах (на зразок тих із газетками під агітаційними наметами). А зараз воно ще й буде підспівувати на розігріві й заповненні пауз у бюджетному процесі. Хоча, тільки б цього сорому…

А що з бюджетом? Звісно, повноцінного офіційного пояснення ще нема. Навіть про сам зрив процесу поки не оголосили. Є слабкі спроби виправдатися хворобою багатьох депутатів. Дійсно, іноді краще жувати, ніж говорити. Бо виходить, що перебувати в одному приміщенні з керівником держави й брати участь у конституційній процедурі (саме таким є оголошення звернення), то вони здорові, а розглядати бюджет – так уже ні. Появилася якась версія про те, що бюджетний комітет не встигає розглянути пропозиції й підготувати рішення. Це теж абсурд. Пропозицій цього року не більше, ніж будь-якого іншого. Та й їх не так уже й детально розглядають. Кому що додати, і так порішали на Банковій, а в Кабміні мовчки затвердили. А неспроможність комітету, який очолюють слуги й становлять більшість його складу, розглянути вчасно проект бюджету – це вистріл собі в ногу. Раніше, паралельно з пленарними засіданнями, спокійно справлялися, а зараз мали цілий місяць виключно на роботу в комітетах і не справилися? Та й усю чорнову роботу виконують не депутати, а апарат. Нардепи, в кращому випадку проглянувши по діагоналі, мають ухвалити політичне рішення та поборотися за свої лобістські статті.

А причина вся в місцевих виборах. З того, що зумів вивудити з Ради, знаю, що слуги, які займаються організацією виборів на місцях, попросили не розглядати бюджет до дня голосування. Адже основа їхньої агітації полягає в спекулюванні майбутніми видатками з Держбюджету на місцеві програми й потреби. Вони вже своїм зазомбованим виборцям на пару десятків бюджетів наобіцяли. А якби за кілька днів до виборів їм же самим довелося голосувати за документ, де нічого цього нема? А натомість є скорочення соціальних видатків і всього потрібного громадянам і країні, зате нарощення коштів на утримання органів влади й силовиків.

От і вирішили відкласти на післявиборів. Мудріші зі слуг і так розуміють, що їм ніде успіх не світить. А тепер ще й відбрехатися буде чим: ви ж за нас не проголосували, а ми, відповідно, за вас. Хоча пояснювати не дуже й буде кому – про “дорогого” виборця вони вправно забудуть до наступних виборів (чергових чи позачергових).

Отака баєчка в нас замалювалася…

Автор