Зради і перемоги тижня. 18 – 24 вересня 2020 р.

Дмитро “Калинчук” Вовнянко

Щоразу по п’ятницях (по можливості) – #зрадатижня_перемогатижня.
Розглянемо події 18 – 24 вересня 2020 р.

ЗРАДА

Президент Володимир Зеленський у відповідь на петицію про відставку заявив, що невчасне інформування Національного агентства з питань запобігання корупції про зміни у майновому стані його родини сталося внаслідок помилки, яка не є приводом для відставки з поста президента. Раніше НАЗК вручило Зеленському два протоколи про адміністративне порушення у зв’язку з неподанням повідомлень про суттєві зміни у майновому стані.

Біля будівлі Червоного корпусу Київського національного університету імені Тараса Шевченка відбулася акція “Освіта без політики”, яку влаштували студенти через проведену напередодні на території закладу партійну конференцію “Слуги народу”. Учасники акції засудили дії адміністрації КНУ ім. Шевченка і заявили, що дозвіл проводити на території вишу політичний захід порушує закон “Про вищу освіту” і статут університету.

Через ситуацію навколо призначення нового керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) Україна ризикує втратити безвізовий режим і фінансову допомогу від Євросоюзу. Про це заявила депутат Європарламенту від ФРН, член комітету у закордонних справах Віола фон Крамон.

По всій Україні хакери зламали сайти обласних управлінь поліції та оприлюднили на регіональних сайтах низку фейкових повідомлень.

ПЕРЕМОГА

Кіберфахівці Служби безпеки України блокували діяльність потужної «ботоферми», яка використовувалась Росією для розповсюдження деструктивної інформації. У СБУ зазначили, що кілька громадян України та РФ організували у Києві та Запоріжжі роботу так званих «ботоферм», із задіянням спеціалізованого телекомунікаційного обладнання.

В Україні пройшла серія військових навчань. Пара стратегічних бомбардувальників США B52H знову увійшла в небо над Україною. Їх супроводжують винищувачі Су-27 та МіГ-29 бригад тактичної авіації Повітряних Сил ЗС України. Американські пілоти в інтеграції з українськими винищувачами створюють можливості колективної оборони і надають США, країнам НАТО та ключовим партнерам Альянсу стратегічні та операційні можливості для стримування країни-агресора. Водночас модернізовані ракети для комплексу “Вільха” пройшли успішне випробування на одному з полігонів Херсонської області. Росія заходилася проводити інформаційні провокації та розповсюджує фейки на території України для дестабілізації ситуації у зв’язку з масштабними стратегічними командно-штабними навчаннями «Об’єднані зусилля-2020».

Вищий антикорупційний суд обрав запобіжний захід народному депутату Олександру Юрченко у вигляді арешту. Однак суд надав можливість звільнення під заставу в розмірі 3,1 млн гривень.

АТ “Завод Маяк”, що входить до складу ДК “Укроборонпром”, провів випробування кулемету власного виробництва КТ-7,62. Кулемет вперше підтвердив живучість з настрілом у 25 000 пострілів. Цим кулеметом оснащено всі види легкої бронетехніки Збройних Сил України.

Успішних вихідних! І до зустрічі на зраді/перемозі за тиждень.