Деркачня

Дмитро “Калинчук” Вовнянко

Знаєте, в часи, коли я працював на заводі, мій бригадир дуже любив приказку: «Коли починаєш пити, не забудь зупинитися». Йшлося не тільки про пиятику – йшлося про те, що все мусить бути в міру. Так от російська агентура, схоже, це правило ніяк не може засвоїти в силу своїх фізіологічних властивостей. Хто пив з росіянами, той знає. Дивовижно це демонструє історія з плівками Деркача. Чим більше їх з’являється, тим більшим фейком вони виглядають.

Нардеп Андрій Деркач вискочив з новими сенсаційними заявами. Тепер Деркач розповів про те, як власник компанії «Бурізма» Микола Злочевський ніби відмивав кошти разом з сином Джо Байдена, Хантером. Що гроші серед іншого перелічували екс-президенту Польщі Олександру Кваснєвському. Деркач розповів, як українців грабували в часи Порошенка на газових схемах – знову таки «Роттердам+». Що обкрадали українців серед іншого Джо Байден, його син Хантер і ще кілька представників США. Деркач оприлюднив нові записи нібито розмов Порошенка і Байдена. І нарешті – Деркач розповів, що санкції США проти нього наклали, аби не сталася ця прес-конференція, бо їх проплатив олігарх близький до Порошенка, а посприяв цьому… сядьте, аби не впасти – антикорупціонер Віталій Шабунін, у якого, виявляється, «більш ніж близькі стосунки» з повіреною в справах США в Україні Христиною Квін – поважаю! Деркач зробив те, чого не робив раніше, – він пред’явив свідків. Це – прокурор Костянтин Кулик і свідок з Латвії, обличчя якого було закрите маскою.

Що про все це можна сказати? По-перше, прокурор Костянтин Кулик – це фігурант цілої низки скандалів, серед іншого у листопаді 2019 року він зустрічався з адвокатом президента США Дональда Трампа Рудольфом Джуліані як раз з питань звинувачень щодо Хантера Байдена. Ця деталь найбільш цікава, бо санкції США проти Андрія Деркача були впроваджені як раз за втручання у вибори в США, за паплюження кандидата від Демократичної партії Джо Байдена. Взагалі, про санкції, проплачені олігархом, це сильно. Якби санкції США можна було б отак просто купити, вже повірте, під санкціями ходила би половина керівництва України. Газпром би грошей відвалив.

А що ж «Роттердам+»? Та от щойно справа про «Роттердам+» остаточно була закрита. У справі банально не знайшли складу злочину. За дивним збігом обставин, після ліквідації «Роттердаму+» і переходу до енергетичного ринку ціна на вугілля в Україні не впала – вона зросла. У результаті уряд вже зараз повернувся до того самого «Роттердаму». Тобто виходить, що Деркач звинуватив у корупції не тільки Порошенка і Байдена, а ще й всю команду Зеленського.

І так можна говорити без кінця. І про “свідків” з закритими обличчями. І що “нібито Порошенко” на записах англійською говорить на рівні десятикласника, а він бізнесмен, дипломат і політик, і те, як він говорить англійською, почути можна прямо з ютуба. Байден дозволяє собі вислови щодо Трампа, які досвідчений американський політик не дозволить собі ніколи в житті. Тощо й тощо. А все це докупи означає, що вся ця озвучена Деркачем маячня – не просто фейк, а фейк склепаний настільки примітивно, що нагадує він найбільше маячню алкоголіка. Проте.

Ухвала про санкції США проти Деркача містить серед іншого відомості, що Деркач – агент російських спецслужб зі щонайменше 10-річним стажем. І саме це примушує поглянути на всю цю деркачню серйозно. Все це схоже на змогу вдруге втюхати українцям весь той набір побрехеньок, який Москва успішно змогла втюхати на виборах президента – про пограбування на «Роттердам+», про Порошенка, який грабує Україну, про нібито зовнішнє керування Україною, а до всього цього про те, що Україну грабують не тільки українські корупціонери, а й американські. З чого виходить, що тільки Росія врятує нас від цього лиха. І Москва, як не дивно, нас справді рятує – від себе самої. Бо, закидаючи нам побрехеньки, Москва сама не вміє вчасно зупинитися і щиро передає куті меду. Чим сама перетворює свою брехню на сміх.

Я сильно сподіваюся, що бодай це переконає українців не вірити у всіляку деркачню, коли йдеться про наші державницькі еліти.

Автор