Рада нарешті спромоглася визначитися щодо подій в Білорусі (фото, документ)

Ірина Геращенко

ВР нарешті спромоглася прийняти заяву по фальсифікації виборів в Білорусі та неприпустимості насильства, придушення мирних протестів. Доволі беззубу заяву, в якій немає ключової позиції – невизнання результатів виборів. Але навіть за такий беззубий текст дав голоси тільки… 151 слуга.

Проти – традиційна група в кокошниках, але до них доєдналися, наприклад, Леся Забуранна, викладачка, мажоритарниця з Києва. Не перше «цікаве» голосування цієї пані. Так само вона була проти заяви ВР до роковин закінчення Другої світової війни, якою засуджувалися два тоталітарні режими.

Мені страшно, хто навчає наших студентів. Кого обирають кияни… Пані Забуранна є співголовою групи дружби з Канадою. Як член цієї групи дружби буду ставити питання про її переобрання, бо надто далека вона до усвідомлення, що таке права людини, демократія, цінності цивілізованого світу.


Роман Кулик

Нарешті Рада дала офіційну позицію на революційні події в Білорусі: заледве вистачило голосів проголосувати відповідну постанову (228 депутатів).  Засудження фальсифікації виборів, терору проти власного населення, підтримка позиції ЄС та персональних санкцій проти людей Лукашенка, вимога звільнення усіх затриманих.

Передостанній абзац тексту постанови:

“Вважаємо неприпустимим будь-які наміри залучити сили РФ та ОДКБ для врегулювання ситуації в Білорусі. Вважатимемо такий крок прямою загрозою для загальноєвропейської безпеки та безпеки України”.

Нот бед постанова. Запізніла на кілька тижнів, щоправда, але краще так.

Проєкт Постанови зареєстровано за №3053а.


Nick Vest

Истерика сейчас у ватных, пророссийских и провластных телеграм-каналов. 😆

Сегодня в Раде 228-ю голосами было проголосовано решение о признании выборов в Беларуси сфальсифицированными, и, по сути, Рада признала лукашенко нелегитимным.

“За” голосовали Голос, ЕС, проевропейская часть Слуг и часть БЮТ. Из ОП сигнала за это голосовать не поступало!

Прошариевские каналы вопят о новой коалиции в Раде. Медведчуковская “Страна” вопит о внутреннем вмешательстве в дела Беларуси. 😆

В общем, что-то пошло не так у ватных тварей, истерикой удовлетворен. 👍

Власть увидела, что слишком много слуг проголосовало без их указки за это решение и уже начала разгонять по своим каналам методичку, что так и было задумано – 151 слуга проголосовал. 😆


Ігор Артюшенко

Слідкую за подіями в Білорусі з моменту останніх президентських виборів. Протести не зменшуються.

Є підрахунки, що в акціях непокори беруть учать близько 10% населення, а це дуже високий показник, який свідчить про велику ймовірність перемоги протестів.

Лукашенко перетворюється на південноамериканського диктатора середини 20-го сторіччя — знищує лідерів опозиції, користується послугами тітушні та кримінального “світу”. Правоохоронні органи вже приходили до нобелівського лауреата з літератури Світлани Алексієвич, а вчора МВС визнало недійсним паспорт голови білоруської католицької церкви Тадеуша Кондрусевича.

Тобто зрозуміло, що Лукашенку байдуже на думку цивілізованого світу, економіку власної країни та, тим більше, на права людини. Він, як і інша маріонетка Кремля Башар Асад готовий знищити все це тільки заради однієї хворобливої мети — залишитися при владі.

За цей час Лукашенко вже не один раз звинувачував Україну в організації протестів, недоброзичливо висловлювався про лідерів нашої країни та поводився явно недружньо. Зате вчора він зустрівся з лідером Російської Федерації, яка вже більше 6 років веде проти нас війну, та отримав від Путіна кредит на 1,5 мільярда доларів.

В цій ситуації мене все більше дивує імпотентна позиція України. Верховна Рада має повні повноваження визначати зовнішній вектор, але не може сформувати власну позицію.

Я розумію, що Зеленський боїться Путіна. Я розумію, що в Верховній Раді цього скликання достатньо колаборантів та агентів ФСБ, але позицію необхідно сформувати. Інакше ми ризикуємо не тільки отримати на північному кордоні територію, яку будуть утримувати російські військові, але й образ країни боягузів в очах Європи.

Автор