Зрада мінських старців, що поблагословлена владою

Валерій Прозапас

Фокін не підкачав – треба федералізувати Україну через “надання спецстатусу всьому Донбасу” ©, провести “всєобщую амністію” ©, взагалі, у війні винуватий МВФ, і тільки Путін хоче мііііра.

Хороший переговорник, прям запорука успіху, вміють папіки Зеленському кадри підбирати, нічого не скажеш.

А підпис президента під цим призначенням засвідчує його підтримку такої позиції, інакше б чого той маразматик рота відкривав.

Прям на очах вже готуються здати, вітаю всіх причетних із “бальшинцтва”.


Ірина Геращенко

ВР прийняла Закони про амністію і особливості місцевого самоврядування ОКРЕМИХ районів Донецької і Луганської областей ще в вересні 14-го. Під амністію НЕ ПІДПАДАЮТЬ причетні до збиття МН17, тероризму, вбивці, причетні до військових і сексуальних злочинів в зоні конфлікту, ці злочини не мають терміну давності.

Ні про який особливий статус і федералізацію всього Донбасу не може бути й мови, проголосувати за подібне слуги зможуть тільки в екстазі з ОПЗЖ, але демократична опозиція і активне громадянське суспільство будуть жорстко протистояти подібним сценаріям здачі національних інтересів. В мінських угодах йдеться саме про окремі райони, а не Донецьку й Луганську область в цілому, й тому останні пропозиції ТКГ – чергова спроба самого Києва набрати на себе ще більше зобов’язань і вивести з під відповідальності Москву, про яку вже ніхто й не згадує в контексті війни на Донбасі. Закони про амністію і особливості самоврядування ОКРЕМИХ районів не вступили в силу, тому що РФ і їх маріонетки зірвали режим тиші і провели незаконні вибори на окупованих територіях. Тому для миру і амністії потрібно не закони переписувати, а тиснути на РФ з вимогою негайно забрати свої війська і піти геть з Донбасу.

Перехідне правосуддя, застосоване в багатьох країнах, що пережили конфлікти чи війну, передбачає помилування колаборантам та іншим категоріям причетних до конфліктів, але й відповідальність вбивць, і компенсацію жертвам, створення реєстру жертв, репарації, альтернативні види покарань, як то виправні роботи. А по багатьом злочинам, як то сексуальні чи тероризм, покарання доганяє покидьків через десятиріччя. Так, це може бути альтернативне покарання, але воно є . І завжди починається з роззброєння і визнання провини, а не посипання голови жертв агресії чи приниження армії заявами про знак рівності між захисниками і бойовиками…

Останні роки я серйозно вивчала практики перехідного правосуддя і примирення, інклюзивного діалогу, розмінування, подолання розбіжностей в Хорватії, Колумбії, Північній Ірландії, де відбувалися внутрішні конфлікти, й це має серйозні відмінності з ситуацією на Донбасі, де триває ЗБРОЙНА АГРЕСІЯ РФ, а не внутрішній конфлікт. Тим не менш, досвід країн, які змогли закінчити війни, подолати розколи і розбіжності, є важливим і для України.

Те, що зараз пропонують старці, делеговані в ТКГ, – ніяка не мудрість, ніякий не український сценарій примирення, а ті ж кремлівські яйця, тільки в профіль, сценарій капітуляції . Почалося це з передачі Москві терористів, беркутівців, Цемаха, на що ніколи б не погодилася наша команда. Роками я витримувала тиск росіян і дуже нейтральних представників ОБСЄ, аби не допустити подібного сценарію, коли вбивць віддають непокараних.
Заяви нинішнього керівництва ТКГ від України не лише демонструють дилетантський підхід до принципового для закінчення війни питання відповідальності агресора, підігрування російським наративам про «внутрішній конфлікт» і допомогу Москві якнайшвидше позбутися санкцій, але й яскраво демонструють, чому в України не вийшло на початку 90-х, чому такий разючий відрив між Києвом і Варшавою, Прагою, Таллінном, Вільнюсом, іншими країнами, які стали членами ЄС і НАТО. На машині часу ми повертаємося в 90-і… Коли шия держави повертається в бік Москви, аби та не розсердилася .


Гліб Бабіч

Я сподіваюся, ви всі осудні дівчатка і хлопчики. І для вас точно не несподіванка те, що заявила підстаркувата маріонетка Фокін. Все йде за планом, панове. І коли вам говорили, що двох очманілих дідусів заводять в ТКГ, щоб їх тремтячими руками доробити все, до чого вів псевдопрезидент з пекельною командою, ви вірили не всі та не во все.

Саме так. Це буде по російському плану – з виборами на ОКУПОВАНИХ Донеччині та Луганщині. Під стволами. Де виберуть тих, хто нас вбивав. І з “особливими правами” ВСЬОГО Донбасу – навіть того, який поки під контролем України. І царювати там будуть саме ті, хто царює і зараз. Безкарно. А ще вони поступово з’являться поруч з вами. Під захистом “особливого закону”…

А потім будуть суди. Над усіма, хто брав участь у цій війні. І будуть вироки. Тому що нас порівняють з бандитами. Але не переживайте – потім буде амністія. Але не для всіх, звичайно. Для нас – не для всіх. Для них – у межах “особливих прав”. Як для потерпілої сторони.

Ні, я не наполягаю. Може, після нашої с вами реакції на Банковій поміняють ще один памперс і склад ТКГ. Але це буде означати тільки те, що наступний склад буде ще гротескнішим. А завдання у нього буде стояти таке ж – виконати всі умови Росії.

Тут, перед виборами, деякі експерти почали вдувати нам в вуха, що, мовляв, Зеленський стає державником. Мовляв, ніякого зв’язку з росією. Мовляв, від безвиході виростає у справжнього гетьмана.

Он, подивіться, мовляв, яких файних розвідників і ССОшників він призначає! Класні хлопці, особисті вороги Росії!
Класні. Особисті. І я б радів і надрочував би на це питання разом з іншими оптимістами. Тільки от нічого ж не змінюється. Ведуть нас за руку, насцявши в очі, кого під поділ “братньої росії”, кого на лісоповал (щоб ви не сумнівалися).

І коли два яких-небудь чергових маразматика на службі клоунів підпишуть те, що давно заплановано. І почнеться весь цей цирк з неконтрольованими виборами і “особливими правами”. А слідом за ним пекло з приходом цього “узаконеного світу” до вас додому. Ви відчуєте. І я відчую.

І сядуть ці розвідники і ССОшники на лаву підсудних. І на амністію їм сподіватися буде марно. Тому що реально ворога вони знищували якісно. І матеріалів на них досить. А Фокін же ж казав – злочинці ж з обох сторін. Це вчора ми були захисниками. А зараз – фігуранти. І на нас “особливий статус” ніяк розповсюджуватись не буде.

І армія, очолювана “винищувачами” Хомчаком і Тараном, не буде в цьому на заваді. Тому що гроблять її швидко та як попало. І витиснуть з неї навіть найзатятіших справжніх вояків. А з частини їх будуть робити нових Хомчаків і Таранів. Щоб було кого на кого міняти. Щоб “не стріляти” аж в Статутах вишкрябалося.

І ось коли цей “мир”, принесений в руках двох дідусів і одного клоуна, виявиться у вас на порозі, – ви завиєте. Не всі. Ті, хто до цього був готовий, дотаряться патронами і займуть кругову.
А решта мають стати кормовою базою “нового світу”. І терпіти.
А потім рвоне, зрозуміло.Ми ж не залізні.
Не впевнений, що те, що потім виросте на попелищі, скоро назвуть Україною.

Так що, велкам – кажіть знову, що ми згущаємо фарби. Смійтеся.
Деяким смішно, і вони купують попкорн. Я не буду. Я стільки попкорна не з’їм.
Я, ось, насіння купив. Хочете насіння?
Якщо так піде далі, зовсім скоро воно стане в нагоді.

Або ви всі попрокидаєтесь.

Автор