Петро Порошенко з активістами на Майдані Незалежності розгорнули 33-метровий Прапор Єдності (фото, відео)

Петро Порошенко

Свято Державного Прапора одне з найважливіших, яке святкує Україна. У цей день ми піднімаємо наш синьо-жовтий стяг і схиляємо голови в пам‘ять про тих, хто віддав своє життя для того, щоб існувала Україна.

Державний Прапор, Державний Гімн, Державний Герб – фундаменти побудови нашої держави. За те, щоб наш прапор і наша держава існували, сотні років українці віддавали свої життя. Наче священний вогонь цей прапор був із ними в таборах ГУЛАГу, тримали в криївках УПА, зберігали в 60-х у «Самвидаві» для того, щоб у 80-х мільйони українців під цим прапором і під звуки «Ще не вмерла України» поховали імперію.

Але особливе значення наш гімн і наш прапор мали під час Революції Гідності. 22 січня у День Соборності вчитель із Донецька Анатолій Чайка на вулиці Грушевського відмовився віддавати «беркутівцям» наш прапор. Йому зламали дві кістки, але він його не віддав. Бо це був символ нашої майбутньої перемоги.

Зараз у Музеї історії України у Другій світовій війні розгорнута експозиція прапорів, на якій представлені 43 стяги. Серед них прапор, який був піднятий над старим терміналом Донецького аеропорту. Там є прапор, який був піднятий воїнами Мирославом Гаєм і Сергієм Шевчуком на 123-метрову вежу на горі Карачун перед звільненням Слов‘янська. Ще один героїчний вчинок – Володимир Рибак у 2014 році зупинив стягнення українського прапору із захопленої російськими терористами Горлівки. Його схопили, багато годин катували і вбили. Але він знав, що бореться за українську державу і прапор. Історія знає чимало прикладів героїзму, коли українці демонстрували, що вони не бояться загарбників.

Володимир Балух – героїчний політв‘язень – підняв синьо-жовтий прапор над своїм будинком в окупованому Криму і потрапив за ґрати. Він знав, що його чекає, але продемонстрував, що українців не залякати. Ми витягли його з в‘язниці. І так само буде звільнений український Крим і український Донбас.

Я твердо переконаний, що саме український прапор об‘єднує всю Україну і всіх українців нашої держави і всього світу незалежно від мови, від національності і релігії. Це як ідентифікатор: свій-чужий. Не даремно на шивронах українських воїнів, які боронять нашу державу – синьо-жовтий прапор.

Гаряче люблячи Україну, я твердо впевнений у нашій перемозі. Україна для нас – понад усе!

Слава Україні!

Слава Державному Прапору!


 

На Майдані Незалежності у Києві сотні активістів розгорнули Прапор Єдності довжиною 33 метри. Синьо-жовтий стяг, який завдяки ініціативі активістів ГО «Справа Громад» почав свій шлях у Полтаві 20-метровим, подорожував по всій Україні. Громадські активісти у 23 містах дошивали свої частини і залишали свої побажання єдності, свободи і перемоги.

П’ятий Президент України, лідер «Європейської Солідарності» Петро Порошенко з дружиною Мариною залишили свої підписи і побажання на Прапорі Єдності.

«В цей день ми піднімаємо державний прапор і схиляємо голову в пам’ять про тих, хто віддав своє життя для того, щоб існувала Україна. Бо Державний Прапор, Державний Герб, Гімн – це як фундамент побудови нашої держави. За те, щоб цей прапор існував, і для того, щоб держава існувала, сотнями років українці віддавали своє життя. Наче священний вогонь, вони в цим прапором їхали в табори ГУЛАГу, тримали його в криївках УПА, зберігали в 60-их в самвидаві. Для того, щоб у 80-их мільйони українців під цим прапором і під звуки «Ще не вмерла Україна» поховали імперію. Нам це вдалося», – наголосив Петро Порошенко.

«Але особливого звучання та важливості  наш Гімн і наш Прапор отримали під час Революції Гідності. 22 січня, у День Соборності, вчитель з Донецька Анатолій Чайка тут поруч на Грушевського відмовився віддавати беркутам наш прапор. Йому зламали обидві кістки, але він прапор не віддав. Бо це був символ нашої перемоги, майбутньої перемоги», – нагадав Порошенко. Він закликав усіх обов’язково побувати в Музеї історії України у Другій світовій війні, де розгорнута експозиція прапорів.

«Там є прапор, який був піднятий над старим терміналом Донецького аеропорту. Прапор, який був піднятий двома фантастичними людьми Мирославом Гаєм, бійцем Національної гвардії, і Сергієм Шевчуком, воїном славетної 95-ої аеромобільної десантної бригади, на 120-ти метрову телевежу на горі Карачун перед звільненням Слов’янська. Там є прапори, які підняла 93 бригада над шахтою Бутівка», – зазначив п‘ятий Президент.

Він також згадав про героїчний подвиг Володимира Балуха, якого російські окупанти кинули у в’язницю за те, що він підняв український прапор над своїм будинком у Криму. «Він знав, що його за це чекає, але він демонстрував, що українців не залякати. Володимира ми витягнули з в’язниці. І так, як Володимира Балуха, буде звільнено Український Крим і Донбас», – наголосив Порошенко.

«Ми маємо згадати героїчного Володимира Рибака, який в 2014-му зупинив стягнення українського прапора із захопленої російськими терористами Горлівки. Його схопили, багато годин катували і вбили, але він знав, що він бореться за українську державу і український прапор», – сказав Петро Порошенко.

«Саме український прапор об’єднує всю Україну і українців нашої держави і всього світу. Незалежно від мови, національності, релігії. Це як ідентифікатор «свій-чужий», – наголошує п’ятий Президент.

Марина Порошенко привітала українців зі святом Державного Прапора. «Останні роки Прапор і Гімн набули для нас особливого значення. Гімн ми співаємо тоді, коли коли відбуваються дуже серйозні національні події. І відчуваємо велике піднесення та гордість, коли бачимо синьо-жовтий прапор, який майорить серед прапорів інших країн. І саме під цими кольорами ми захищаємо наші кордони, ми будуємо нашу країну і виховуємо молоде покоління українських патріотів», – сказала Марина Порошенко.

Учасники акції розгорнули величезний прапор і залишили на ньому свої побажання. Координатор ГО «Справа Громад» Віталій Гайдукевич розповів, що завтра Прапор Єдності буде брати участь у Марші Незалежності. Активісти ГО «Справа Громад» планують продовжити шлях Прапора Єдності, щоб він об’їхав ще більше міст та сіл України, і на 30 річницю Незалежності України наступного року його знову розгорнуть у серці нашої держави.

Джерело

Автор