Печерський суд знову заарештував колекцію картин Порошенка (відео)

Адвокат Ігор Головань: Печерський суд став бастіоном захисту незаконних дій влади, яка воює проти опозиції

 

Музей Гончара став ареною юридичної війни, яку влада оголосила опозиції. Про це заявив адвокат п’ятого президента, лідера партії «Європейська Солідарність» Петра Порошенка Ігор Головань, коментуючи чергове рішення Печерського суду щодо арешту картин. Він зауважив, що протиправні дії силовиків, які вже доведені в інших судах, не розслідуються належним чином, натомість рішення на користь ДБР, які «прикривають» незаконні дії силовиків, Печерський суд ухвалює дуже швидко.

«Ми зараз у дворі Музею Гончара, який став ареною великої юридичної боротьби влади проти опозиції. У свій час була ганебна історія із захопленням музею, з незаконним обшуком і арештом колекції картин, що належать подружжю Порошенків. Ми знаємо, що навіть Печерський суд не визнав цей обшук законним. Відмовив прокуратурі і слідчим ДБР у наданні дозволу на цей обшук. А крім того, оскільки арешт на картини було все-таки накладено, 27 липня цього року Київський апеляційний суд скасував ухвалу суду про арешт картин», – нагадав Головань.

«Єдиним варіантом у цьому випадку мало бути притягнення до встановленої законом відповідальності тих людей, які брали участь у цій ганебній історії з захопленням Музею Гончара, з захопленням колекції картин, з побиттям журналістів і депутатів з перешкоджанням діяльності журналістів і депутатів. Тобто всі ці люди – працівники ДБР і прокуратури, які брали в цьому участь, мали бути і будуть притягнуті до кримінальної відповідальності», – зазначає адвокат.

«Але замість того прокуратура, як це зазвичай вже зараз, знову звернулася до свого улюбленого Печерського суду, і з порушенням всіх процесуальних законів і матеріальних законів 10 серпня Печерський суд повторно видав ухвалу про накладення арешту на колекцію картин Петра Порошенка, яка зараз виставлена у цьому музеї», – повідомив Ігор Головань.

«ДБР за будь-яку ціну намагається залишатися під парасолькою певної групи суддів Печерського суду, які буквального готові на все. Для прикладу – ці ухвали стосовно незаконного арешту картин виносяться протягом днів, а ось оскарження бездіяльності прокуратури про притягнення до кримінальної відповідальності осіб, які брали участь у незаконному обшуку, у побитті журналістів, вони не поспішають і відкладають засідання на жовтень цього року», – зазначає Головань.

«Печерський суд у нашому випадку виступає таким собі бастіоном захисту незаконних дій влади. Думаємо, тому, що так їх просять з владних кабінетів, зокрема з Офісу президента», – говорить адвокат.

«Очевидно, що метою цього повторного арешту є спроба надати якийсь вигляд законності цим діям щодо незаконного обшуку і захистити від відповідальності, прикрити тих слідчих і тих прокурорів, які організували незаконний обшук. Звичайно, що все це закінчиться тим, чим закінчилося минулого разу, – арешт буде скасовано, провадження буде закрито, а винні будуть притягнуті до відповідальності», – переконаний адвокат Порошенка.

Джерело

 

Адвокат Ілля Новіков про повторний арешт картин Порошенка: Коли керівник держави не визнає своїх помилок і забороняє «давати задню» – це стилістика Путіна

 

Рішення Печерського суду про повторний арешт картин з колекції Петра Порошенка, який вже був визнаний незаконним в апеляційній інстанції, свідчить про те, що в Офісі президента не готові визнавати свої помилки і «давати задню», – вважає адвокат Ілля Новіков. Він зауважує, що це відбувається у цілковитій стилістиці Путіна, яку наслідує Зеленський і його оточення.

«Сама собою ситуація, коли Печерський суд повторно приймає рішення про арешт майна по скандальній справі, по якій рішення одного разу було визнане повністю незаконним апеляційним судом , – це не сенсація. З моєї точки зору, важливо в цій ситуації те, що після того грандіозного скандалу, який був у першій половині літа і який закінчився фактичною капітуляцією Офісу Генерального прокурора в тому ж Печерському суді, коли вони відмовилися від своєї позиції в суді. Ті самі люди, той самий прокурор йдуть повторно з цим новим клопотанням про арешт майна», – зауважив адвокат.

«Тобто важливо не те, що вирішив Печерський суд, а те, що Офіс Генпрокурора, звісно в координації з іншими структурами, вирішили продовжити те, що вони почали», – зазначає Новіков.

«Очевидно, що в Офісі президента України змінилась людина, яка відповідає за координацію з правоохоронними структурами і конкретно за серію справ проти Порошенка. Раніше це був Смірнов, очевидно, що за результатами його роботи було визнано, що він не справляється. І очевидно з того, що ми спостерігаємо, на це місце був призначений Татаров. І першою ж дією було те, що ті люди, які займались кілька місяців цими провадженнями і повністю себе скомпрометували, вони залишені робити цю роботу. І те, що їм було сказано, що треба було піти і доробити. Те, що не вийшло з картинами, тоді виправте, тому що ми не можемо визнати свою помилку. Ось це найнебезпечніша річ. Це стосується і перетворення в Білорусь, це стосується стилістики Путіна, коли керівник сам не визнає свої помилки і фактично підлеглим забороняє визнавати свої помилки. Забороняє давати задню», – зазначає адвокат Порошенка.

«Звісно, що всі рішення, які будуть ухвалюватися в такому ключі, будуть оскаржуватися. Це для нас рутинна ситуація. Я думаю, що з цим новим арештом буде те саме, що й з попереднім. Це може зайняти кілька тижнів, місяців, але результат буде той самий», – переконаний Новіков.

Джерело

 

 

 

Автор