«А що змінилося на краще з 2014 року?!»

Сергій Марченко

Один знайомий запиляв чорний траурний фон і на ньому написав: а що змінилося на краще з 2014 року? І ніби написав нейтрально, але цей фон, кагбє, натякає, що немає ніякого питання. Це твердження.

І мені захотілося спитати: чувак, а ти правда дупля не б’єш, що змінилося? В тебе пам’ять, як у селфі-уточок? Ок, нагадаю.

1. Кожен рік ти возиш свою айтішну жопку відпочивати в Європу. Не раз і не два. І кожного разу, замість того, щоб місяць бігати по посольствам, сидіти там цілими днями у робочий час та доводити, що твоя жінка не проститутка, ти просто купуєш через інтернет квиток і… і летиш, бля!!!

2. В будь-який момент, без найменшого ризику, ти можеш послати українського мента нах@р. Навіть дослівно, якщо пан сильно того забажає. У відповідь почуєш, що шановний громадянин, ну не треба так! А тепер уяви себе в Білорусі чи в Росії. Просто напруж уяву і уяви, що буде, якщо в чистому і доглянутому Мінську мент скаже тобі показати сумку, а ти його не нах@р пошлеш, а просто спитаєш, по якому такому праву? Уявив? Відчуваєш синці на сраці?

3. Зараз прозоре тупо все. Хочеш дізнатися, скільки Порошенко заплатив податків, і які в нього машини? Ідеш в реєстри і все бачиш. І пишеш пости в фб, запити в прокуратуру – що хочеш, те і робиш. Кожен громадянин може бути бігусом і жарити будь-яку владу в хвіст і в гриву.

4. В країні немає жодного проблемного банку. Змінився президент, два уряди, корона, карантин, а курс гривні трохи поколивався і стоїть. Банківська система у набагато кращому стані. Ми знаємо всіх кінцевих бенефіціарів всіх банків, що діють в Україні.

5. Країною перестали їздити люди президента і забирати у таких, як ти, бізнес. Айті це зачепило менше, тому цього ти, мабуть, не помітиш. Але, разом з тим.

6. Замість мільярдних збитків Нафтогаз генерує мільярдні податки. Росія взута на 3 млрд доларів у арбітражі. Але це не ті категорії, якими ти мислиш, бо країна в тебе окремо, а ти, твій бізнес і твоє коло позитивного спілкування окремо.

7. Всі державні закупівлі ведуться в прозорій тендерній системі ПроЗорро, яка отримала міжнародне визнання і купу призів на міжнародних конкурсах. Красти з бюджету стало на порядок тяжче.

8. І, можливо, головна зміна. Знято маски. Росія – ніякий не партнер, союзник, покровитель. Росія – ворог, загарбник, агресор. Це стало ясно критичній масі українців. Навіть ти це розумієш, незважаючи на свої бізнес-контакти з Росією. Україна все далі віддаляється від сраної лапотної імперії, і це чудово.

Загалом, друже, відкривай очі та побачиш ще дуже багато всього. Світ – це не тільки бізнес. Це ще й люди. І вони капець як змінилися із 2014 року.

Автор