Країна диких олігархів

Тарас Чорновіл

Про те, що синок червоного директора Вячеслава Богуслаєва (запорізьке підприємство “Мотор Січ) Олександр Богуслаєв купив собі острів біля побережжя італійської Лігурії, ви вже й так знаєте. А я спершу якось пропустив мимо вух назву острова й місце, де він знаходиться. А це острів-заповідник Галлінара напроти старовинного містечка Альбенга. І дещо мені зразу прийшло на пам’ять, а ще деякими думками прагну поділитися.

Отже, далекого 2012 року ми родиною подорожували на автівці лігурійським у Італії та сусіднім французьким узбережжям. За базу обрали для себе кемпінг на околиці міста Альбенга, де й красувався понад тиждень наш великий намет. А якраз напроти кемпінгу й нашого пляжу милував око цей острів у формі черепахи. Я ще виношував думку, щоб набратися сил і сміливості та пропливтися в ластах до острова й його оглянути. Але на кемпінгу порадили в авантюру не лізти, бо острів є важливим природним заповідником, і навіть наближатися до нього не рекомендують. Окремо взнав, що він, хоча й заповідний, але за традицією зберігається у власності ряду старих родів з Альбенги (частина їх нащадків живуть у Лігурії, інші в П’ємонті. Островом не користуються, але залишаються його ніби почесними власниками. Нікому ніколи й думки не мали, щоб його продати, бо ж як?!

Але прилетів якось сюди вельможний і багатий виродок з України, якому не дає спокою слава Аристотеля Онассіса, який собі також викупив острів і перетворив на суцільний надрозкішний палац. За офіційними даними, цей виродок купив острів у власників за суму в 10 мільйонів євро. Зразу скажу: не вірю. Його ціна сама по собі значно більша. А друге – ці родини ніколи нікому не перепродували прав на острів, хоча за багато десятиліть спокуси таки були й пропозиції лунали (острів же став заповідником щойно в 1989 році). Тому фактом корумпування й імовірною готівковою оплатою частини суми вже займається фінансова поліція (а це дуже крутий орган в Італії). Вивчають усі обставини й інші компетентні органи італійської влади.

Тож мажор Богуслаєв навряд чи зможе вибудувати собі шикарний палац на приватному острові. А Україна знову засвітилася в італійській пресі, як країна диких олігархів і нових руських у малинових піджаках… І такі матеріали вже йшли на місцевому телебаченні, а основний матеріал опублікувала Corriere della Sera. Якщо факт незаконних проплат буде доведено, то на Богуслаєва молодшого чекає міжнародний ордер на арешт, а нас ще одна ганьба.

А тепер два риторичних питання:

1. Чому фінансова оборудка, включно з перевіркою легального походження коштів у покупця цікавить італійську Ґвардія ді фінанса, а наші органи тихо мовчать і не пікають? Чи не тому, що Богуслаєв має аж надто тісні стосунки з Зеленським?

2. А чому цей апологет “русского міра” (це я вже про Богуслаєва старшого) не забажав купити своєму отприску острівець десь на Ангарі? Він же до отупіння копитами землю дере, щоб Україну назад під Рашу загнати.

І на останок. Добавлю для візуальності дві власних знимки на цей острів з боку пляжу. Нам доводилося насолоджуватися лише віддаленими видами на нього.

Corriere della Sera: Gallinara, Franceschini: «Faremo tutto il possibile perché un’isola di tale bellezza sia fruibile da tutti»

ЛИГА.Бизнес: Власти Италии могут отобрать остров у сына президента Мотор Сичи Богуслаева