Світ 22 лютого. Результати дня

Iliya Kousa

Нове відкриття НАСА, суд над лівійськими чиновниками, новий звіт «Amnesty», скасування «світських» заборон в турецькій армії, нова підтримка Макрона у Франції, битва за Аль-Баб в Сирії та багато іншого.

Африка:

– Суд у Південній Африці визнав неконституційним рішення влади країни вийти з Міжнародного кримінального суду. Раніше, Південна Африка поінформувала ООН про намір вийти з-піж юрисдикції МКС. При цьому, це відбулося без згоди парламенту. Причиною виходу ПАР з МКС стало нібито «упереджене ставлення суду до африканців», в якому МКС звинуватила влада ПАР.

– Міжнародний кримінальний суд вимагає повторного судового засідання у справі Сейфа Аль-Ісляма Каддафі – сина колишнього лівійського лідера Муаммара Каддафі. МКС заявив, що суд над ним не відповідав міжнародним стандартам. Сейфа Аль-Ісляма Каддафі засудили до смертної кари у Тріполі. Однак смертник вирок винесли заочно, оскільки самого Каддафі утримували бойовики на заході Лівії у Зінтані. Там його засудили до довічного ув’язнення. Втім, ООН не впевнена, де саме зараз перебуває Сейф Аль-Іслям. У 2014 році його бачили востаннє, коли він був на лаві підсудних у Зінтані. Згодом, місцева влада заявляла, що випустила його з в’язниці відповідно до указу про амністію.

– Влада Зімбабве направила військових лікарів працювати у головних лікарнях країни на тлі страйку цивільних лікарів, який триває вже тиждень.

Америка:

– Міжнародна правозахисна організація «Amnesty International» розкритикувала владу США за бездіяльність у справі розслідування тортур у в’язницях ЦРУ. Мова йде про затримання підозрюваних у тероризмі після 11 вересня 2001 року. Тоді співробітники ЦРУ застосовували тортури до підозрюваних, діючи на підставі «Патріотичного акту», ухваленого Конгресом після терористичних нападів. Широкому загалу ситуація стала відома у 2014 році, коли Сенат США опублікував частину таємних документів про тортури та катування ЦРУ. Втім, як відзначають правозахисники, досі жодної реакції на цю справу не було.

– Держсекретар США Рекс Тіллерсон та міністр внутрішніх справ США Джон Келлі прибули з офіційним візитом до Мексики. Вони планують провести зустріч із президентом Енріке Пенья Ньєто для обговорення питань мігрантів і торгівлі.

– НАСА оголосила про відкриття нової сонячної системи та семи схожих на Землю планет, чотири з яких можуть бути придатними для життя. Про це експерти НАСА повідомили під час прес-конференції та презентації результатів своїх досліджень останніх років. До сонячної системи летіти – 40 мільйонів років. Вчені вже розмірковують над тим, як туди дістатися. Також припускають, що там можуть жити інші форми життя.

Азія:

– Жінкам у турецькій армії вперше дозволять носити платок на голові. Це стосуватимуться лише жінок-офіцерів. Раніше, військовослужбовцям-жінкам заборонялося носити хіджаб, нікаб та бурку. Скасування заборони – ініціатива президента Реджепа Таїпа Ердогана та його «Партії справедливості та розвитку». У 2010 році скасували заборону на носіння платків в університетах, у 2013 році – у держустановах, а у 2014 році – у середніх школах.

– Сполучені штати повідомили, що їхня позиція стосовно екстрадиції ісламського проповідника Фетуллаха Гюлена до Туреччини залишається незмінною. Раніше, Білий Дім відмовляв Анкарі в екстрадиції Гюлена, заявляючи, що справа проти нього – політично мотивована. Туреччина звинувачує проповідника в організації невдалої спроби військового перевороту у липні 2016 року.

– Південна Корея розпочала створення системи протидії кібер-атакам. Розробити відповідний план доручили Корейському інституту оборонного аналізу. Перші результати роботи представлять вже у квітні.

– Китай заявив, що має право на будівництво військових об’єктів на спірних островах у Південно-Китайському морі. Заява МЗС КНР була опублікована на тлі інформації у ЗМІ про те, що Пекін будує на Парасельських островах об’єкти, схожі на ракетні шахти.

– У Туреччині в Анкарі поліція затримала Орхана Ердемлі – головного адвоката ісламського проповідника Фетуллаха Гюлена. Його підозрюють у причетності до терористичної структури «гюленістів». Самого проповідника звинувачують в організації невдалої спроби військового перевороту у липні минулого року. Гюлен нині проживає у США в Пенсильванії.

Європа:

– У Баварії місцева влада зареєструвала законопроект, який забороняє жінкам носити паранджу та нікаб. Заборона стосуватиметься усіх навчальних закладах. Автори закону кажуть – носіння мусульманських нікаба та паранджі – суперечить культурі спілкування в Німеччині. Противники закону стверджують – він не матиме практичного ефекту, оскільки в Баварії проживає невелика мусульманська громада, а тому законопроект – це лише «популістський крок» перед федеральними виборами. Раніше, за заборону на носіння паранджі та нікаба виступила канцлер ФРН Ангела Меркель у грудні на з`їзді партії. У землі Гессен МВС заборонило своїм співробітникам приходити на роботу у паранджі. За даними аналітиків, влада таким чином намагається стримати популярність ультраправої партії «Альтернатива для Німеччини».

– Міністр оборони РФ Сергій Шойгу оголосив про формування в лавах Збройних Сил РФ окремих «Сил інформаційних операцій». Їх головне завдання – «контрпропаганда та протидія інформаційним атакам з-за кордону».

– Вперше в історії Великої Британії жінка очолила поліцію Лондона. Новою головою Скотленд Ярда стала колишня голова антитерористичної служби країни Крессіда Дік.

– Міжнародна правозахисна організація «Amnesty International» розкритикувала так званий «пакет Ярової» у Росії – поправки до антитерористичного законодавства, які ухвалили минулого року. Ну думку правозахисників, вони порушують норми міжнародного права та прав людини. «Пакет Ярової» зобов’язує усіх російських операторів зв’язку з 1 липня 2018 року зберігати протягом 3 років всю інформацію про переписки, повідомленням, відео та фотографії своїх клієнтів та надавати її за запитом спецслужб.

– Лідер центристської партії «Демократичний рух» у Франції, мер міста По Франсуа Байру заявив, що не балотуватиметься у президенти країни цього року, але підтримає незалежного кандидата Еммануеля Макрона. Байру є поважним та впливовим політиком у Франції, а відтак його підтримка може забезпечити Макрону перемогу. Байру тричі безуспішно брав участь у виборах президента.

Близький Схід:

– Міністр закордонних справ Саудівської Аравії Адель Аль-Джубейр повідомив, що країни-члени Ради співпраці країн Перської Затоки готові направити війська спецпризначення на територію Сирії для боротьби з «Ісламською державою». За словами Ер-Ріяда, такий крок має бути реалізований разом зі США. Серед країн, які висловилися за можливість введення військ – Кувейт, Катар, Саудівська Аравія, ОАЕ, Оман, Бахрейн.

– В Ємені вбили заступника начальника Генштабу урядових військ, одного з найвпливовіших про-саудівських воєначальників та командувачів сил лоялістів – генерал-майора Ахмеда Сейфа Аль-Яфьі. Він загинув, коли антиурядові угруповання шиїтів запустили по його позиціям балістичну ракету. Разом із генералом загинули його помічники. За даними місцевих ЗМІ, хусеїти використали американську високоточну ракету для удару по штабу генерала в провінції Таїз.

– Бойовики з антиурядових угруповань в місті Сергая на півночі провінції Дамаск почали здавати зброю сирійській армії. Це ті бойовики, які планують залишитися в місті, або увійти в лави урядових військ. Після ретельної перевірки, їм нададуть амністію. Перед цим, понад сотня ісламістів виїхали до провінції Ідліб в межах угоди з сирійським урядом. Після завершення роззброєння, сирійська армія увійде до міста та інших населених пунктів у Західних горах вздовж кордону з Ліваном.

– Сирійська армія звільнила від терористів «Ісламської держави» селище Аль-Мазьюра на сході провінції Алеппо поблизу головного бастіону бойовиків – Дейр-Хафіра.

– Турецька армія та їхні союзники з боями пробилися до центру міста Аль-Баб на півночі провінції Алеппо. Вони взяли під контроль спортивний комплекс, культурний центр, будівлю суду, поліцейський відділок, вулицю Аль-Джадід та площу Аль-Наср.

– На півдні сирійської провінції Ідліб виявили масове поховання з тілами 150 бойовиків антиурядових угруповань, які ймовірно були вбиті терористами «Джунд Аль-Акса» під час нещодавніх міжусобних зіткнень.

– Сирійська армія звільнила від бойовиків коаліції «Тахрір Аль-Шям» район Сук Аль-Джабас (Акраб) на заході міста Алеппо внаслідок раптового контрнаступу.


На фото: слайд з презентації НАСА про нову сонячну систему «Траппіст-1» та сім планет, які обертаються навколо сонця

Автор