Терміново! Мобілізація на захист нашої мови

Гліб Бабіч

16 липня буде зроблена атака на основу самоідентифікації моєї країни – на мову.
Перша атака була в 14-му. Зі зброєю в руках. Коли через кордон полізли покидьки, щоб за підтримки місцевих покидьків вирішувати як мені жити та якою мовою говорити.

Я взяв зброю в руки і пояснив, що я проти. Разом з вами.
Не проти інших мов – за свою. Не проти чужих традицій – за свої.
За право не мати чуже обличчя. За право не говорити чужим голосом. За право бути собою.

Війна дуже жорстко і просто пояснила мені, чому це важливо. Війна пояснила мені, чому мова називається рідною. Війна відкрила мені те, що приховувало від мене байдуже повсякденне життя. Це основа. Навіть вірші та пісні мої знайшли основу, якої їм не вистачало все життя.

І за цю основу загинуло чимало дуже хороших людей, які говорили на різних мовах, але воювали за Україну. Тому у них не виникало сумнівів, яка мова в моїй країні єдина і головна. Безвідносно того, якою мовою ми розмовляли вдома. І навіть в окопах. Ми зрозуміли це дорогою ціною. Ми заплатили її та продовжуємо платити. Тому що це частина нашого духу і волі.

16 липня у Верховній Раді буде спроба зробити те, що не вийшло зробити за допомогою танків. Із-під нас спробують вибити одну з основ держави Україна. З подачі ворогів України, які вже особливо не ховаються. Простим натисненням кнопок тими, хто називають себе народними депутатами України.
Тому ми прийдемо перевірити, наскільки вони народні. І якій країні служать.

Ми прийдемо захистити своє. Ми це вже робили.
І у них буде дуже простий вибір.
Або вони не зроблять фатальної помилки, і ми будемо розмовляти українською мовою.
Або вони розпишуться в зраді.
І тоді нам залишиться єдина мова, якої нас навчили Майдан і війна.
Ми розмовляємо на ній, коли у нас намагаються відібрати те, що нам належить.
Навіть не варто пробувати. І змушувати нас обирати саме цю мову.

Я прийду захищати своє. І ти прийдеш захистити своє. І встанеш поруч зі мною.
Якщо ви чекали, коли прийде момент істини, – ось він. Можливо, не останній.
Але якщо ми поступимося зараз, все інше буде марним.

Ось подія, на якої потрібно зареєструватися.

А ще потрібно зробити поширення та залишити коментар, хоча б простий «+».
Це буде інформаційною підтримкою. Тому що почути це має кожен. Відкласти все і прийти.
Інакше 17-го ми можемо прокинутися в зовсім іншій країні.


Володимир В’ятрович закликав 16 липня підтримати українську мову, яку атакує монобільшість Зеленського

 

Народний депутат з фракції « Європейська Солідарність » Володимир В’ятрович повідомив, що до порядку денного включили законопроект, який ставить за мету русифікацію української освіти. Про це він написав на сторінці у мережі Facebook.

«Щойно з подачі фракції «Слуга народу» голова ВР Разумков доручив поставити в розклад засідання парламенту на четвер антиукраїнський законопроєкт №2362 «слуги народу» Бужанського, мета якого – тотальна русифікація української освіти. Цей проєкт, який вносить зміни в закони про мову і про освіту – найбільша загроза українській мові і українській освіті з часів Януковича», – наголошує В’ятрович.

«Якщо його ухвалять, перехід учнів 5-11 класів російськомовних шкіл на українську мову навчання з 1 вересня 2020 буде скасовано. Більше того, в БУДЬ-ЯКИХ школах (включаючи школи з українською мовою навчання) буде дозволено викладати «декілька навчальних предметів» російською мовою. Це – шлях до тотальної русифікації освіти», – переконаний народний депутат.

«Ми не маємо права цього допустити. «Слуги народу» і ОПЗЖ планують протягнути русифікаторський законопроєкт усупереч позиції Міністерства освіти і науки та гуманітарного комітету парламенту, які виступили проти його ухвалення. Особливий цинізм – розгляд цієї московської забаганки 16 липня – в день 30-річчя Декларації про державний суверенітет України», – наголошує Володимир В’ятрович.

«Я закликаю спікера Разумкова негайно припинити цю антиукраїнську провокацію, зняти русифікаторський законопроєкт 2362 з розгляду на нинішній сесії. Закликаю кожного відповідального народного депутата стати на захист української освіти і в разі винесення цього проєкту на пленарне засідання проголосувати проти. Але найголовніше – прошу кожного, кому дорога українська мова і українська освіта, 16 липня о 9.00 вийти під стіни парламенту і не розходитися доти, доки проєкт Бужанського не буде провалено або знято з розгляду. Переконаний, що всі патріотичні партії, громадські організації і небайдужі громадяни мають об’єднати зусилля і зірвати плани реваншистів», – закликав Володимир В’ятрович.

Джерело

 

Етнічний порядок денний. Поки серед нас триває розмова, суперечки і доволі широка (хоч і не хайпова) дискусія про…

Опубліковано Volodymyr Viatrovych Понеділок, 13 липня 2020 р.

 

У Зеленського не припиняють атак на державну мову – хочуть скасувати норму про викладання в школах українською – Ірина Геращенко

 

«Слуги народу» та президент Зеленський вкотре намагаються скасувати норму про викладання предметів в школах українською мовою. Так розігрується мічена політична карта Кремля та вноситься розкол в суспільство напередодні виборів. Про це сказала співголова фракції «Європейська Солідарність» Ірина Геращенко на брифінгу.

Вона повідомила, що під час Погоджувальної ради керівник партії «Слуга народу» Олександр Корнієнко з голосу вніс пропозицію розглянути в на пленарному засіданні в четвер скандальний законопроект спрямований проти української мови і освіти українських дітей українською в школах.

Депутатка нагадала, що згідно освітнього закону 80% предметів, які вивчаються в державних школах вивчаються українською мовою. «І от намагаються скасувати цей закон», – зауважила вона.

При цьому Ірина Геращенко особливо підкреслила, що перед ухваленням цього закону його ретельно вивчала Венеційська комісія, яка визнала право України і українців навчати дітей українською.

«При цьому я ще раз наголошую – ніхто не заперечує проти права національних меншин вивчати материнську мову», – наголосила депутатка.

Вона додала: «Навіщо це робиться? Для того, щоб перед виборами дістати знову мічені кремлівські карти зі своїх брудних кишень і розколювати країну по темі мови і освіти. Це дуже брудно».

«Ми хочемо наголосити на тому, що Конституція України гарантує всім дітям право на освіту. Воно має бути рівним. І для того, щоб кожна українська дитина, якої б національності вона не була, отримувала достойну освіту і могла потім претендувати на навчання в найкращих українських вузах, для цього потрібно добре володіти українською мовою. Для того, щоб кожен український випускник міг претендувати на роботу у держсекторі, у інституціях влади – він має добре володіти українською мовою», – пояснила Ірина Геращенко.

«Навіщо ж створювати на старті нерівні умови для дітей, коли вони просто не зможуть певною мірою опанувати українську мову?.. Це не припустимо і ми це розцінюємо як наступ на ключові, фундаментальні державні цінності», – зауважила вона.

За її словами, так само невипадково зараз відбувається в Конституційному суді розгляд подання щодо мовного закону, а також йдуть серйозні дебати щодо бажання «Слуг» переглянути мовні квоти на радіо і телебаченні.

Вона підкреслила, що такі законодавчі ініціативи захищають не інтереси українських громадян, а інтереси іншої держави – Росії.

«Для нас очевидно, що влада Зеленського і його команда уже навіть не ховає своїх бажань підспівувати Кремлю… Це є звичайно і політичний закон – там же мова йде виключно про російську мову. Для того щоб ще і ще раз підіграти Путіну, який тільки тиждень тому прийняв нову Конституцію, де дуже чітко сказано: всюди, де є російська мова – це все сфера наших інтересів», – заявила Ірина Геращенко.

«Наша політична сила буде дуже жорстко протистояти наступу намову, наступу на право кожної української дитини отримати освіту», – підкреслила співголова фракції.

Джерело

 

«Слуги» перед виборами спеціально «роздувають» мовне питання – Андрій Парубій

 

Пропозиція розглянути на цьому тижні зміни до законодавства і скасувати обов’язкове вивчення 80% предметів у школах українською мовою – це політична технологія, яку використовує партія Зеленського напередодні місцевих виборів аби втримати свій падаючий рейтинг. Про це сказав народний депутат фракції «Європейська Солідарність» Андрій Парубій в інтерв’ю журналістам.

Депутат пояснив, що законопроєктом депутата від «Слуги народу» Максима Бужанського пропонується скасувати обов’язкове вивчення 80% предметів у школах українською мовою, а також — перехід учнів 5-11 класів російськомовних шкіл на українську мову навчання.

«Зараз зміною цих положень багато в чому нівелюється, наголошую – знищується суть і зміст законів про мову і про освіту», – підкреслив Андрій Парубій.

Він також зазначив, що і міністерство освіти і профільний парламентський комітет виступили проти ухвалення цього законопроекту.

«Я вважаю, що це є політична технологія. В країні повінь, пандемія, величезна кількість економічних негараздів і в цей період вони виймають закон про знищення української мови. Це виключно технологія «Слуг народу» напередодні місцевих виборів», – переконаний депутат.

«Але вони не усвідомлюють одного дуже важливого – вони дивляться на мову як на політтехнологію, а мова – це дуже глибоке питання ідентичності і розвитку української нації. Ми не дозволимо гратися і робити маніпуляції з мовою», – підкреслив він.

Андрій Парубій додав: «Їхній рейтинг стрімко падає і вони намагаються якимись такими маніпуляціями нібито утримати падіння свого рейтингу».

«Європейська Солідарність» закликає всіх о 9:0 в четвер прийти до Верховної ради для того, щоб спільно і в залі, і на вулиці не допустити прийняття, та навіть розгляду цього законопроекту. Я хочу впевнено сказати, що в залі ми зробимо все можливе, і я зроблю все можливе, щоб цей закон навіть не був поставлений на розгляд. Ми повинні бути разом і показати свою згуртованість», – сказав представник фракції.

Джерело