Вечірнє зведення пресцентру Об’єднаних сил 03.07.2020 (фото, відео, звіти ОБСЄ, мапа)

03 липня 2020 р. збройні формування Російської Федерації 12 разів порушили режим припинення вогню, застосувавши при цьому заборонені до розміщення на лінії зіткнення артилерійські системи калібру 122 мм, 120-ти та 82-х мм міномети, гранатомети, великокаліберні кулемети та стрілецьку зброю. Наші воїни негайно реагували на усі можливі загрози з боку загарбників, змушуючи їх припинити агресивні дії.

У районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання “Північ” найбільша вогнева активність противника спостерігалася на світанку. Зокрема поблизу Новотошківського ворог застосував артилерійські системи калібру 122 мм, 120-ти мм міномети та ручні протитанкові гранатомети. Також заборонені Мінськими домовленостями міномети калібру 120 мм агресор використав неподалік Південного, Залізного, Шумів, Оріхового та Хутору Вільний.

На початку доби з ручних протитанкових гранатометів та великокаліберних кулеметів ворог обстрілював і наших захисників в районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання “Схід”, неподалік Водяного. Це ж озброєння агресор використав і поблизу Авдіївки, додавши до обстрілів ще й міномети 120-го і 82-го калібру та стрілецьку зброю. Під час обстрілу Авдіївки одна із мін зруйнувала дачний будинок. Від пожежі, що сталася, загорілася й сусідська будівля.

Крім того, на підступах до Кам’янки та Старогнатівки противник застосував по наших оборонних укріпленнях гранатомети різних систем та великокаліберні кулемети.

Сьогодні на світанку збройні формування Російської Федерації вкотре відкрили вогонь і по населеному пункту Зайцеве. Внаслідок обстрілу з мінометів калібру 82-мм загинула місцева мешканка Бихова Олена Іванівна, 1940-го року народження. Окупанти в черговий раз відкрито проігнорували Мінські домовленості та вкотре підтвердили – вони прийшли на Донбас вбивати, грабувати і руйнувати, а життя цивільного населення для них нічого не варте.

Загалом, від початку доби, противник випустив у бік наших позицій понад 220 мін і снарядів.

За наявною інформацією, сьогодні у лавах Об’єднаних сил втрат внаслідок ворожих обстрілів немає.

На ділянках розведення №1, №2 та №3 режим “Тиша” дотримувався.

Ситуація в районі проведення операції Об’єднаних сил залишається контрольованою.

ПІДСУМКИ ЗА МИНУЛУ ДОБУ

02 липня збройні формування Російської Федерації 10 разів порушили режим припинення вогню. Противник вів вогонь по позиціях Об’єднаних сил з мінометів 120-го та 82-го калібру, гранатометів різних систем, великокаліберних кулеметів та стрілецької зброї.

Ворожу вогневу активність було зафіксовано неподалік 5 населених пунктів: Луганське, Новоолександрівка, Кам’янка, Невельське та Водяне.

За минулу добу внаслідок ворожих обстрілів один український захисник отримав поранення.

2 липня представниками Національної поліції України зі складу Об’єднаних сил серед цивільного населення розкрито 22 злочини. З них один грабіж, 10 крадіжок та 9 фактів незаконного поводження з наркотиками. Також виявлено 67 адміністративних правопорушень. Протягом доби підрозділами поліції зведених загонів перевірено 5674 транспортних засоби та 4910 осіб.

Через контрольні пункти в’їзду-виїзду «Станиця Луганська», «Новотроїцьке» та «Мар’їнка» на контрольовану Об’єднаними силами територію в’їхало 400 осіб. На сторону тимчасово окупованих територій лінію розмежування перетнуло 293 особи.

Підрозділи Об’єднаних сил дотримуються умов припинення вогню та перебувають напоготові до адекватного реагування на будь-які підступні та провокаційні дії противника.

Слава Україні!

Джерело

 

Російські війська та їх маріонеткові адміністрації блокують і надалі пропуск цивільних осіб у Донецькій області через лінію розмежування на КПВВ «Новотроїцьке» у будь-яку зі сторін

Водночас піший перехід на контрольному пункті в’їзду-виїзду у Станиці Луганській функціонує згідно з літнім графіком в дещо обмеженому режимі.

Джерело

 

Окупанти обстріляли Авдіївку. Зруйновано два будинки

Збройні формування Російської Федерації продовжують обстріли цивільної інфраструктури населених пунктів у прифронтових районах Донбасу.

Сьогодні, 3 липня, російські окупанти з міномету калібру 120 мм обстріляли приватний сектор у населеному пункті Авдіївка. Одна із мін влучила у дачний будинок, що розташований у садовому масиві «Лісова казка». Будівля загорілася і полум’я перекинулося на сусіднє помешкання. На щастя внаслідок злочинних дій російських найманців ніхто з мирних мешканців не постраждав.

Відверто нехтуючи правилами ведення війни, ворог вкотре підтверджує свою окупаційну сутність та свідомо наражає на небезпеку цивільне населення.

Джерело

 

Незаконні збройні формування РФ обстрілюють мешканців прифронтових населених пунктів

Доказом того, що російські окупаційні війська прийшли на нашу землю для того, щоб вбивати, руйнувати та знищувати є те, що окупанти відкривають вогонь навіть по оселям мирних мешканців Донбасу.

Тільки нещодавно представниками української сторони СЦКК зафіксували обстріл населеного пункту Новолуганське, Бахмутського району Донецької області.

Як з’ясувалося, 28 червня 2020 року близько 22:55 з боку збройні формування РФ із стрілецької зброї з напрямку Доломітного обстріляли мирне селище Новолуганське. На фото було зафіксовано, що внаслідок обстрілу куля залетіла у вікно балкону другого поверху одного з житлових будинків. В результаті події пошкоджений лише склопакет. На щастя, ніхто із мешканців оселі не постраждав.

Цей прифронтовий населений пункт часто стає мішенню для бойовиків збройних формувань РФ. Хоча вони і знають, що в ньому живуть люди.

Того ж дня, майже на годину раніше, ворог вже продемонстрував свою підлість та підступність. Знову зі стрілецької зброї, з того самого Доломітного у бік Новолуганського полетіли кулі, знову загрожуючи життю місцевих мешканців. Пізніше було зафіксовано, що внаслідок обстрілу кулею калібру 7,62 мм розбите скло вікна та пошкоджено меблі одного з будинків. Куля застрягла в меблях та була вилучена працівниками ДСНС України. Власниця будинку дивом не постраждала.

А ось мешканці населеного пункту Північне, що біля Торецька Донецької області, нещодавно відчули, що таке протитанковий ракетний комплекс.

Окупанти зовсім знахабніли. 28 червня, близько 11.10 з боку збройних формувань РФ здійснено обстріл із застосуванням протитанкового ракетного комплексу калібру 120 мм “Конкурс”.
Ракета потрапила у подвір’я одного з будинків, внаслідок чого були вибиті вхідні двері, скло 3 вікон житлового будинку та 2 шибки господарської будівлі. Отримали зовнішні пошкодження і декілька сусідніх будинків.

На подвір’ї господарської території місцевий мешканець виявив мідний дріт керування боєприпасом, який висів на спорудах та деревах.

Осколки та залишки боєприпасу вилучені підрозділом ДСНС.

Джерело

 

Троє окупантів загинули, ще двоє поранено від розриву власного міномету

За уточненими даними розвідки, в останні дні червня, в районі населеного пункту Жолобок, що на тимчасово окупованій території Луганської області, загинуло троє та зазнали поранень двоє співробітників батальйону патрульної служби так званого МВС “ЛНР”.

Інцидент відбувся в ході занять з бойової підготовки під час виконання практичних вправ стрільб. При цьому вогонь вівся по позиціях захисників України. Внаслідок грубого порушення заходів безпеки під час експлуатації озброєння і військової техніки та слабку навченість особового складу розрахунок одного з мінометів калібру 82 мм здійснив подвійне заряджання, у наслідок чого відбувся розрив міномету та загибель і травмування бойовиків.

Джерело

 

Від ворожого обстрілу в Зайцевому загинула мирна мешканка

Сьогодні, на світанку 3 липня, збройні формування Російської Федерації вкотре відкрили вогонь по населеному пункту Зайцеве. Внаслідок цинічного обстрілу з мінометів калібру 82-мм загинула місцева мешканка 1940 року народження.

Окупанти в черговий раз відкрито продемонстрували ігнорування Мінських домовленостей та вкотре підтвердили, що вони прийшли на Донбас вбивати, грабувати і руйнувати, а життя цивільного населення для них нічого не вартує.

 

Джерело

 

"Руській мір" несе не лише злидні та страждання. Смерть крокує завжди поруч з ним.Сьогодні о шостій ранку,…

Опубліковано Volodymyr Veselkin Четвер, 2 липня 2020 р.

 

Посилаючись на карантин, російські окупанти продовжують перешкоджати діяльності СММ ОБСЄ

Джерело

 

Щоденний звіт №156/2020, опублікований Спеціальною моніторинговою місією ОБСЄ в Україні (СММ) 2 липня 2020 року

На основі інформації, що надійшла від моніторингових команд станом на 19:30 1 липня 2020 року (за східноєвропейським літнім часом)

Ця публікація надається для ЗМІ та широкого загалу. Офіційною версією є текст англійською мовою

Короткий виклад

  • СММ констатувала збільшення кількості порушень режиму припинення вогню в Донецькій області та зменшення кількості таких порушень у Луганській області, якщо порівнювати з попереднім звітним періодом.
  • Місія зафіксувала, що її камери поблизу шахти «Октябрської» були пошкоджені внаслідок детонації невстановленого боєприпаса.
  • Члени збройних формувань і далі забороняли СММ доступ на блокпостах уздовж офіційних дорожніх коридорів у Донецькій і Луганській областях*.
  • Місія продовжила здійснювати моніторинг на всіх трьох ділянках розведення сил і засобів. СММ зафіксувала присутність людей на колишніх позиціях збройних формувань у межах ділянки розведення в районі Золотого, а також порушення режиму припинення вогню на ділянці розведення в районі Петрівського.
  • Спостерігачі бачили, як мирні жителі стояли в чергах на контрольному пункті в’їзду‑виїзду у Станиці Луганській у напрямку підконтрольних і непідконтрольних урядові районів, а також на блокпості збройних формувань поблизу мосту біля Станиці Луганської у напрямку підконтрольних урядові районів.
  • Свобода пересування СММ залишалася обмеженою, зокрема на блокпості біля Красногорівки, де військовослужбовець Збройних сил України навів свою зброю на патруль Місії*.

Автор