Світ 18 лютого. Результати дня:

Iliya Kousa

Антитерористична кампанія в Пакистані, арешт колишнього начальника Генштабу в Аргентині, вирок у Венесуелі, справа вбивства в Малайзії, вибух у Туреччині, «королівська» корупційна справа в Іспанії, визнання Росією паспортів ДНР та ЛНР, бої під Дамаском в Сирії та багато іншого.

Африка: 

– У Нігерії семеро терористів-смертників атакували місто Майдугурі на північному сході країни. Десятки людей загинули.

– Один з міністрів уряду Південного Судану Габріель Дуоп Лам подав у відставку та перейшов на бік антиурядових сил віце-президента Рієка Мачара. Напередодні, у відставку подав генерал Томас Свака.

Америка: 

– Колишній начальник Генштабу Збройних сил Аргентини, генерал Сесар Мілані заарештований поліцією за підозрою у порушенні прав людини під час правління військової диктатури у 1970-1980-і роки. Мова йде про викрадення людей та застосуванні тортур до двох ув’язнених. Мілані в той час був офіцером інженерного батальйону. Слідчі вважають його причетним до катувань та викрадень людей. Він очолював Генеральний штаб Аргентини з 2007 по 2015 роки за президентства Крістіни Фернандес де Кіршнер. Військова хунта в Аргентині керувала країною з 1976 по 1983 роки. За цей час чимало людей пропали безвісти або були вбиті.

– Президент США Дональд Трамп розкритикував діяльність телеканалів «CNN», «NBC», «ABC» та «CBS» та назвав їх «ворогами американського народу». Також під критику потрапило видання «The New York Times».

– На сході Мексики поліція виявила тіла 220 людей у штаті Веракрус. Правоохоронці стверджують, що це – жертви наркокартелів.

– У Болівії прикордонники затримали вантажівку з 75 одиницями вогнепальної зброї. За повідомленням прикордонної служби, вантаж прямував з американського Маямі і проїхав територіями Перу, Чилі, Домініканської Республіки та в`їхав до Болівії. Зброя, виявлена у вантажівці – була сербського, румунського, американського та російського виробництва.

– Колишня голова ЦВК Венесуели Анна Мерседес Діас попросила політичного притулку у посольстві США в Еквадорі. Вона заявила, що влада Еквадору готує її арешт. Напередодні, вона заявила, що офіційний Кіто має намір провести масштабні фальсифікації на президентських та парламентських виборах.

– У Мехіко в Мексиці поліція затримала одного з керівників «Незалежного наркокартеля Акапулько» Едена Парра Лопеса. Він був одним з 50 найбільш розшукуваних злочинців.

– У Венесуелі суд визнав законність вироку одному з лідерів опозиції, за яким він був засуджений на 14 років в’язниці за провокування масових заворушень у 2014 році. Леопольдо Лопес був звинувачений у тому, що організував масові безлади в Каракасі, під час яких загинули 43 людини.

Азія: 

– Понад 100 бойовиків радикальних ісламських угруповань знищені внаслідок антитерористичної операції у різних районах Пакистану. Її оголосили після теракту в мавзолеї Сехван-Шаріфа в провінції Сінд, який забрав життя 80 осіб, ще 150 зазнали поранень. Пакистанська армія повідомила, що 18 ісламістів були вбиті на півдні провінції Сінд, ще 13 – на північному заході країни. Всі вони – пов’язані з терористичним угрупованням «Ісламська держава».

– Щонайменше одна людина загинула та 15 зазнали поранень в результаті вибуху на південному сході Туреччини. Начинений вибухівкою автомобіль злетів у повітря у місті Віраншехір в провінції Шанлиурфа на кордоні із Сирією. За даними поліції, вибух був спрямований проти суддів, які проживають в місті. Місто населене переважно курдами.

– У Малайзії поліція затримала четвертого підозрюваного в убивстві Кім Чон Нама – брата лідера КНДР Кім Чен Ина. 46-річний громадянин Північної Кореї був затриманий в штаті Селангор. Він єдиний житель КНДР серед інших затриманих. Кім Чон Нам був убитий в аеропорту Куала-Лумпура отруйними дротиками, коли на нього напали дві жінки. Південна Корея звинуватила в цьому спецслужби КНДР.

– У Китаї зафіксований найсильніший з 2013 року спалах епідемії пташиного грипу. Починаючи з січня, через захворювання померли 87 людей. Влада закликала громадян уникати прямих контактів з птахами.

– Суд в Китаї визнав винним в корупції та відмиванні коштів колишнього голову Гонконга Дональда Цанга. Це перший вирок колишньому голові спеціального адміністративного округу КНР.

– Один з найбільших критиків президента Філіппін Родріго Дутерте, сенатор Лейла де Ліма отримав від поліції підозру в зв’язках з наркоторговцями.

Європа: 

– Росія визнала паспорти невизнаних самопроголошених «ДНР» та «ЛНР» на сході України. Відповідний указ підписав президент РФ Володимир Путін.

– Зять короля Іспанії Іньякі Урдангарін визнаний винним у справі про фінансові махінації та засуджений до 6 років ув’язнення. Його дружина – сестра короля, інфанта Крістіна визнана невинною. Відповідне рішення ухвалив суд у Пальма-де-Майорці. Суд тривав понад рік.

– Прем`єр-міністр Сербії Александр Вучич офіційно став кандидатом на посаду президента країни. Його висунула керівна Сербська прогресивна партія. Через це прем’єр та чинний президент Томіслав Ніколич перевали контакти між собою. Вибори президента пройдуть в квітні цього року.

– У Польщі 26 генералів та 250 офіцерів подали рапорти на звільнення зі служби протягом останніх 16 місяців в знак протесту проти політичного втручання в їхнє життя з боку уряду.

Близький Схід: 

– Мусульманський проповідник з Єгипту, «сліпий шейх» Омар Абдель Рахман помер в американській в’язниці у віці 78 років. Він відбував довічне покарання за тероризм. Абдель Рахман був одним з головних духовних наставників Саїда Носайра – терориста, який у 1996 році вбив у Нью-Йорку лідера «Комітету захисту євреїв» Мейра Кахейна. Також Абдель Рахман був натхненником терактів 1993 року в приміщенні Всесвітнього торгового центру в США. У 1995 році проповідника засудили за звинуваченням у намірах організувати теракти одразу в кількох місцях на території США, зокрема у тунелях під Гудзоном, які поєднують Манхеттен і Нью-Джерсі, та у будівлі, де розташовані штаб-квартира ФБР, корпункт служб «Голос Америки» та «Свобода». У середині 1990-х років Абдель Рахман зумів з в’язниці опублікували фетру, яку лідер терористів «Аль-Каїди» Усама бін Ладен розцінив як благословення на організацію терактів 11 вересня 2001 року.

– Пентагон США повідомив, що керівництво терористичної організації «Ісламська держава» покидає місто Ракка в Сирії – свою де-факто «столицю» та переїжджає на схід до іракського кордону в провінції Дейр-аз-Зор. Все через наступальну операцію арабсько-курдських військ «Сирійські демократичні сили». Вони нині за 13 км від міста.

– Сирійські війська розпочали масштабну наступальну операцію на з метою взяття під контроль східних передмість Дамаска. Мова йде про райони Аль-Кабун та Аль-Барза, які контролюються коаліцією «Армія Ісламу». Там розташовані основні підземні тунелі, які ведуть до східної Гути під Дамаском.

– Арабсько-курдські формування «Сирійські демократичні сили» звільнили від терористів «Ісламської держави» селища Баляш, Джарван та Бір Адман на сході провінції Ракка. Також їм вдалося захопити в’язницю на околицях Ракки.

– Терористи «Ісламської держави» розпочали потужний контрнаступ на позиції турецьких військ та їхніх союзників в місті Аль-Баб на півночі провінції Алеппо. Їм вдалося відкинути турецьку армію на захід до гори Акиль та лікарні Аль-Баба.

Автор