Вечірнє зведення пресцентру Об’єднаних сил 23.06.2020 (звіти ОБСЄ, мапа)

Сьогодні, 23 червня 2020 р., збройні формування Російської Федерації 2 рази порушили режим припинення вогню.

В районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання “Північ”, поблизу населеного пункту Оріхове противник обстрілював наших захисників зі станкових протитанкових гранатометів, великокаліберних кулеметів та стрілецької зброї.

По обіді ворог активізувався в районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання “Схід”, неподалік Водяного. Проти українських оборонців агресор застосував автоматичні станкові гранатомети.

Військовослужбовці Об’єднаних сил вжили необхідних заходів для припинення вогневих провокацій противника. Адже ніщо так не приборкує ворожу активність, як українська зброя, яка завжди напоготові.

Від початку сьогоднішньої доби втрат у лавах Об’єднаних сил внаслідок ворожих обстрілів немає.

На ділянках розведення №1, №2 та №3 режим “Тиша” дотримувався.

Ситуація в районі проведення операції Об’єднаних сил залишається контрольованою.

ПІДСУМКИ ЗА МИНУЛУ ДОБУ

22 червня збройні формування Російської Федерації 16 разів порушили режим припинення вогню. Противник обстріляв позиції Об’єднаних сил із заборонених Мінськими домовленостями артилерійських систем калібру 122 мм, 120-ти та 82-ох мм мінометів, протитанкових ракетних комплексів, гранатометів різних систем, великокаліберних кулеметів та стрілецької зброї.

Ворожу вогневу активність було зафіксовано неподалік 12 населених пунктів: Папасна, Оріхове, Хутір Вільний, Новозванівка, Катеринівка, Новотошківське, Широкине, Павлопіль, Новомихайлівка, Мар’їнка, Новгородське, Старогнатівка.

Внаслідок ворожих обстрілів один військовослужбовець Об’єднаних сил отримав поранення.

Воїни з відповіддю не забарилися і «заспокоїли» окупантів зі штатного озброєння.

За минулу добу представниками Національної поліції України зі складу Об’єднаних сил розкрито 25 злочинів серед цивільного населення. Серед яких 14 крадіжок, 10 випадків незаконного зберігання наркотиків та одне шахрайство. Також виявлено 65 адміністративних правопорушень.

Через контрольний пункт в’їзду-виїзду “Станиця Луганська” та «Новотроїцьке» на тимчасово окуповану територію України лінію розмежування перетнуло 545 осіб. Проте не всі громадяни змогли потрапити до своїх домівок. Змусивши людей кілька годин очікувати під палючим сонцем, окупанти, без пояснення причин, цинічно відмовили семи особам у в’їзді. Проте ані переконливі аргументи, ані багатогодинні вмовляння не допомогли людям пробити стіну байдужості російських найманців. Громадяни повернулися на підконтрольну уряду України територію. Своїми діями загарбники лише продовжують загострювати і без того складну гуманітарну ситуацію на окупованій ними частині Донбасу та демонструють повну байдужість до проблем мирних мешканців.

У зворотному напрямку зі сторони тимчасово окупованої території лінію розмежування перетнуло 405 осіб.

КПВВ “Мар’їнка” досі не функціонує з вини окупантів, які блокують усі спроби громадян добратися до рідних домівок.

Підрозділи Об’єднаних сил дотримуються умов припинення вогню та перебувають напоготові до адекватного реагування на будь-які підступні та провокаційні дії противника.

Слава Україні!

Джерело

 

Українська сторона Спільного центру з контролю та координації питань припинення вогню та стабілізації лінії розмежування сторін продовжує фіксувати факти порушення Російською Федерацією Мінських домовленостей

Також ворог продовжує мінування території в межах ділянки розведення “Петрівське”. Окрім цього, на непідконтрольних урядові України залізничних станціях представниками СММ ОБСЄ вже вкотре фіксується присутність вагонів-цистерн, ймовірно з паливо-мастильними матеріалами.

В ході виконання спостережного польоту БПЛА СММ ОБСЄ на непідконтрольних урядові України територіях, поблизу селища Новогригорівка, на полігоні біля селища Міусинськ та на злітно-посадковій смузі аеродрому в селищі Переможне Луганської області, було зафіксовано озброєння з порушенням ліній відведення, а саме:

– шість 122 мм буксируваних гаубиць Д-30 “Жаба”,
– чотирнадцять 152 мм та 122 мм самохідних гаубиць 2С3 “Акація” та 2С1 “Гвоздика”,
– чотирнадцять 122 мм реактивних систем залпового вогню БМ-21 “Град”,
– шість 100 мм буксируваних протитанкових гармат МТ-12 “Рапіра”,
– шістнадцять 152 мм буксируваних гаубиць Д-20 та 2А65 “МстаБ”.

Крім того, на непідконтрольних урядові України територіях на полігоні поблизу селища Мирне, на території об’єкту біля селища Хрустальний та на злітно-посадковій смузі аеродрому в селищі Переможне Луганської області БПЛА СММ виявив:

– чотирнадцять зенітних ракетних комплексів 9К35 “Стріла-10” та 9К33 “Оса”,
– сім 120 мм мінометів 2Б11 “Сани”,
– шістнадцять 122 мм самохідних гаубиць 2С1 “Гвоздика”,
– шість 100 мм буксируваних протитанкових гармат МТ-12 “Рапіра”,
– сімнадцять 122 мм буксируваних гаубиць Д-30А “Жаба”,
– тридцять один Т-64 та Т-72.

Цей же БПЛА вкотре зафіксував і щонайменше сорок бойових машин піхоти.

УС СЦКК наголошує на тому, що в межах ділянки розведення №3 “Петрівське” на непідконтрольній урядові України території БПЛА СММ виявив і шістдесят протитанкових мін. Таку ж кількість протитанкових мін (ТМ-62) виявив і за межами даної ділянки у полі.

Разом з тим, здійснюючи моніторинг на залізничній станції поблизу селища Вознесенівка, спостерігачі СММ ОБСЄ помітили п’ятнадцять вагонів-цистерн. Ймовірно вони використовуються для забезпечення російських окупантів паливо-мастильними матеріалами.

Українська сторона СЦКК засуджує ганебні дії російсько-окупаційних військ, які вкотре демонструють стійке небажання дотримуватись Мінських домовленостей та відверто нехтують взятими на себе зобов’язаннями в рамках консультацій Тристоронньої контактної групи, щодо відведення важкого озброєння по всій лінії розмежування сторін. Ворог й надалі проявляє зацікавленість в подальшому загостренні конфлікту та свідомо погіршує гуманітарну ситуацію на Донбасі, систематично збільшує кількість мін на існуючих мінних полях, особливо в межах ділянок розведення.

Джерело

 

Щоденний звіт №147/2020, опублікований Спеціальною моніторинговою місією ОБСЄ в Україні (СММ) 22 червня 2020 року

На основі інформації, що надійшла від моніторингових команд станом на 19:30 21 червня 2020 року (за східноєвропейським літнім часом)

Ця публікація надається для ЗМІ та широкого загалу. Офіційною версією є текст англійською мовою

Короткий виклад

  • У період із вечора 19 до вечора 20 червня СММ констатувала збільшення кількості порушень режиму припинення вогню в Донецькій та Луганській областях, якщо порівнювати з попереднім звітним періодом.
  • У період із вечора 20 до вечора 21 червня Місія констатувала зменшення кількості порушень режиму припинення вогню в Донецькій та Луганській областях, якщо порівнювати з попередньою добою.
  • Члени збройних формувань і далі забороняли СММ доступ на блокпостах уздовж офіційних дорожніх коридорів у Донецькій та Луганській областях*.
  • Місія продовжила здійснювати моніторинг на всіх трьох ділянках розведення сил і засобів. СММ зафіксувала присутність осіб в межах ділянок розведення в районах Золотого та Петрівського. Місія продовжувала фіксувати протитанкові міни на ділянці розведення в районі Петрівського.
  • СММ сприяла встановленню локального режиму припинення вогню та здійснювала моніторинг його дотримання для уможливлення проведення оцінки стану, технічного обслуговування та забезпечення функціонування життєво важливих об’єктів цивільної інфраструктури, а також робіт із розмінування.
  • Спостерігачі бачили, як мирні жителі перетинали контрольний пункт в’їзду‑виїзду у Станиці Луганській у напрямку підконтрольних та непідконтрольних урядові районів.
  • Свобода пересування Місії залишалася обмеженою, зокрема у пункті пропуску на кордоні поблизу непідконтрольної урядові Вознесенівки в Луганській області*.

Автор