«Народовладна» маячня

Валерій Прозапас

Заява слуґ про дію норми закону про так званий “референдум” в частині територіальних змін “лише в бік їхнього збільшення” – це не просто маячня, а маячня в квадраті.

По-перше, зараз, коли 7% території країни знаходяться під окупацією, таке формулювання взагалі звучить як знущання. Тим більше РФ формалізувала захоплення Криму та частини Донбасу якраз через проведення “референдумів”.

І цікаво би дізнатися у симпатічнєйшего пана Стефанчука – якими такими територіями можна примножити українські, навіть абстрактно? Угорськими? Чи польськими? А може турецькими? Так то все НАТО, нє поймут. Тоді залишається Білорусь або РФ, класно, да?

Взагалі, дивно, що на слова офіційного українського посадовця ще не було реакції дипломатів сусідніх країн. Але то справа часу.

А по-друге, за такою штучною наївністю насправді ховається смертельна небезпека для існування незалежної України. Хто заважає “приростити території” в складі чергового об’єднання з “братскім народом” у вигляді якогось союзного проекту-2? Адже і до СРСР Україна входила як “між вільними вільна, між рівними рівна”, про що майже напевно забули добрі українці, які на питання референдуму “Чи хочете ви жити в могутній Україні від Карпат до Сахаліна?” з вирогідністю 73% дадуть відповідь “ТАК!”

Про всю цю “народовладну” маячню, як і про “електронне голосування” в країні, де підслуховують прем’єра, а в кабінеті президента в спортівках ходить Коломойський, взагалі говорити може тільки божевільний.

Або ворог, що прикидається божевільним.


Іванна Климпуш-Цинцадзе

Законопроект Зеленського про народовладдя через всеукраїнський референдум немає нічого спільного з народовладдям, він буде інструментом боротьби політичних груп та партій і використовуватиметься партією влади.

Про це сказала народний депутат фракції «Європейська Солідарність», голова комітету з питань інтеграції України до ЄС Іванна Климпуш-Цинцадзе у відеоблозі на каналі «Без хайпу».

«Верховна Рада в першому читанні переможно ухвалила президентський проект закону про народовладдя через всеукраїнський референдум. Для чого його так терміново ухвалюють за скороченою процедурою та з порушенням регламенту? Роблять це точно не для народовладдя і проведення референдуму. Так само як закон про імпічмент президента України ухвалювали не для імпічменту, а для рейтингу президента і партії «Слуга народу», оскільки в умовах контрольованого парламенту і судової системи за ухваленою цим законом формулою імпічмент просто неможливий», – сказала депутат.

«Закон приймається з абсолютно очевидною метою – махати зеленим прапором на жовтневих місцевих виборах. Коли немає досягнень в економіці, подоланні бідності, у зовнішній політиці, залишається лише одне – ухвалення популістських рішень і чергове повернення до питання мови», – додала Климпуш-Цинцадзе.

За її словами, вже не вперше монобільшість обдурила міжнародних партнерів України, не дочекавшись висновків Венеційської Комісії в кінці липня.

«Саме тому нас чекають нові відосики про виконання «зеленими» своїх обіцянок і майбутній рай для всіх українців. Народовладдя через референдуми – дуже непроста річ. Саме тому цивілізований світ і обрав представницьку демократію як основну модель управління державою. У багатьох країнах загальнонаціональні референдуми взагалі заборонені», – наголосила парламентар.

При цьому Климпуш-Цинцадзе зазначила, що закон про народовладдя дійсно потрібен, але не в такій редакції.

«Це не той закон, який можна ухвалювати в турборежимі. До того ж у депутатів та експертів є багато запитань до цього закону. Я переконана, що ми не маємо запроваджувати поряд з ВРУ ще один законодавчий механізм в країні, а, згідно цього закону, на референдумі можна або повністю, або частково скасовувати закони, і не існує жодних обмежень щодо того які саме закони. А якщо це закони, пов’язані з обороноздатністю? А якщо реваншисти захочуть скасувати закони про декомунізацію чи про мову?» – зауважила депутат.

Климпуш-Цинцадзе вважає, що перелік обмежень щодо предмету референдуму необхідно збільшити і піти іншим шляхом – визначити чіткий перелік питань, щодо яких можна проводити референдум.

«Референдум треба проводити у виключних випадках, а не ставити його на потік. 90% тексту законопроекту присвячено ініціації, організації та проведенню референдуму, але немає практично нічого про запобіжники від маніпуляцій під час проведення референдумів. Закон у такому вигляді немає нічого спільного з народовладдям, він буде інструментом боротьби політичних груп та партій, політичних впливів олігархів і передусім буде використовуватися партією влади. Мені б дуже не хотілося, щоб замість народовладдя ми отримали механізм, коли на народний «одобрямс» буде виноситися те, що вигідно саме владі», – додала Климпуш-Цинцадзе.

 

Карикатура © Олександр Сергєєв

Автор