Петро Порошенко: «Це відповідальність влади – зупинити повзучий російський реванш» (фото, відео)

Петро Порошенко: Спроби зняти з Росії відповідальності за анексію Криму та агресію на Донбасі неприпустимі і обурливі

 

П’ятий Президент України, лідер партії «Європейська Солідарність» під час виступу в апеляційному суді у справі про державну зраду Януковича обурився намаганням стороні захисту на догоду Росії перекласти відповідальність за незаконну анексію Криму та війну на Донбасі на Україну і виправдати російську агресію проти нашої держави.

«Спроба не визнавати російську агресію, яка звучить у залі Київського апеляційного суду, є антидержавною і антиконституційною. Протягом усіх 5 років на усіх міжнародних майданчиках був визнаний факт російської агресії у Криму, яка почалася 20 лютого 2014 року. Захоплення Криму де-факто було закінчено 27-28 лютого. Я особисто свідчу про те, що Крим був захоплений російськими військами під час мого візиту», – наголосив Порошенко.

 

«Наголошую, що за втрату території України, яку весь світ і міжнародне право кваліфікує як російську агресію, незаконну анексію Криму, яка підпадає під усі визначення міжнародного права, і я би просив Високий Суд використовувати саме цю термінологію, а не «втрата території», відповідає за це колишній президент Янукович, який легітимізував анексію», – зазначив Порошенко.

Він повідомив, що коли прибув до Криму, то особисто бачив російські війська, мав інформацію про їх присутність на аеродромі у Сімферополі, про десантні кораблі з Новоросійська.

«Якщо ви проаналізуєте інформацію, яка стала публічною, про перехоплення розмов керівництва РФ, вони давали чіткі вказівки про атаки на мене та недопуск до Сімферополя. І всебічно мені перешкоджали. Та мене це не зупинило, і я провів усі необхідні зустрічі у Криму. До речі, я був єдиним, який приїхав із цією місією. Коли я повернувся до України, вніс пропозиції негайно організувати консультативну групу, у якій представники Верховної Ради Криму взяти участь не змогли, бо Крим уже знаходився під окупацією», – нагадав Петро Порошенко.

Порошенко також звернув увагу суду, що у той час уже було здійснено вбивство активіста кримського татарина під час масових акцій, що були організовані окупаційною владою. Крим уже перетворився на окуповану і анексовану територію.

«Рішення президента Януковича звернутися до президента РФ Путіна всупереч Конституції із запрошенням іноземних військ на територію України і здійснення агресії зробило його злочинцем. Злочин Януковича був продемонстрований 1 березня 2014 року російським представником на Раді безпеки ООН. Тоді представником російської влади було продемонстровано лист, яким Янукович запрошував окупаційні війська на територію України, якими були здійснені спроби легітимізувати російську агресію в Криму», – нагадав Петро Порошенко.

Джерело

 

Петро Порошенко після засідання суду про держзраду Януковича закликав нинішню владу зупинити повзучий російський реванш

 

Зупинити повзучий проросійський реванш закликав нинішню владу п’ятий Президент України, лідер партії «Європейська Солідарність» Петро Порошенко під стінами Київського апеляційного суду, де відбувається засідання у справі про державну зраду Януковича.

«Сьогодні тут вирішується подальша доля нашої держави, і кожен має докласти максимум зусиль для того, щоб захистити майбутнє України. Ви чули в цьому залі, що «п’ята колона», поплічники Януковича намагаються виправдати кліку Януковича, яка здала Україну Росії. Які ще докази потрібні, коли ці злочинці написали листа всупереч Конституції і законодавству України запросили окупантів до України? Це доведено і не спростовано ніким», – нагадав Порошенко про події зими 2014 року.

П’ятий Президент наголосив, що мета Януковича і його поплічників – перекласти відповідальність з країни-агресора на українців.

«На жаль, я вимушений це констатувати, що за діючої влади в Україну ці поплічники почали повертатися. І не просто повертатися, використовуючи і відчуваючи власну безкарність, – а ще й прорвалися до лав діючої влади», – зазначив Порошенко.

«Вони називають події 2014 року і Революції Гідності заколотом, захопленням влади. Вони уникають слова «агресія». Вони уникають називати того, хто має нести відповідальність за цю агресію. І попризначали в керівництво найвищих правоохоронних органів держави адвокатів Януковича. В Офісі президента знаходяться адвокати Єфремова, які координують роботу правоохоронних органів і судів по переслідуванню не тих, хто вбивав українців, не тих, хто працював на Росію. А по переслідуванню добровольців, волонтерів, переслідуванню Марусі Звіробій і Софії Федини, Тетяни Чорновіл і Стерненка, переслідуванню добровольців, які проходили по справі Шеремета», – наголошує Петро Порошенко.

Він подякував активістам, які прийшли під стіни Апеляційного суду, щоб висловити свою чітку позицію про неприпустимість реваншу.

«Бо першими приїдуть поплічники Януковича, другим приїде сам Янукович, а третім, а може й першим – Путін. І нам, народу, який заплатив таку високу ціну за це все, не можна цього допустити», – переконаний лідер «Європейської Солідарності».

Він звернувся до нинішньої влади із вимогою припинити спроби ревізії подій Революції Гідності на догоду Путіну та проросійським силам.

«Це ваша відповідальність – зупинити повзучий російський реванш, це ваша відповідальність – довести, що ті так звані «12 пунктів плану Кремля» – це не є завдання вам, спростувати вашими прямими діями. Я твердо переконаний, що Україна зараз має зупинити ці події, бо ці події дуже схожі на події листопада 2013 року. Економіка падає, влада недосвідчена, нездатна зупинити пандемію коронавірусу і намагається зупинити відсутність хліба та сала в українців відосиками і поп-корном», – застерігає Порошенко.

Він також наголосив, що громадянське суспільство і демократична опозиція не дозволять реалізувати путінські сценарії в Україні. «Ми сильні, ми разом, ми зупинимо повзучій російський реванш. Саме тому сьогодні я тут, саме тому сьогодні ви всі тут. Ми разом переможемо», – переконаний п’ятий Президент.

Джерело

Свідчення Петра Порошенка у справі про держзраду Віктора Януковича (повне відео):

Фото © Михайло Палінчак


Дмитро “Калинчук” Вовнянко

Я починаю розуміти, чому ДБР влітає в нові й нові зашквари.

Суддя відвів 70% питань адвокатів Януковича – про “переворот на Майдані”, “думку народу Криму”, “чому ви не стріляли” і подібну маячню роспропаганди.

На більшого тих адвокатів не вистачило.

Зи! А Бабіков же – теж адвокат Януковича.


Ростислав Павленко

Адвокати Януковича вперто і наполегливо повторюють меседжі російської пропаганди: про «переворот», про «втручання Заходу», про «відсутність російської агресії» і «внутрішній конфлікт». Згадали навіть про «справи про Петра Порошенка».

Гарна ілюстрація, чому небезпечна позиція «какая разніца». Бо різниця (відмінність) таки є. І словоблуддям не прикрити факту зради свого народу Януковичем, який покликав путінські війська. І факту російської агресії проти України для реалізації реваншистських планів Кремля.

Як щойно слушно зазначив Петро Порошенко, перекласти на інших відповідальність за ці злочини не вийде.


Олексій Петров

Щоби зрозуміти увесь треш, який зараз влаштували адвокати злочинця Януковича в Апеляційному суді Києва, варто лише послухати одне питання! (До Петра Порошенко питання, звичайно ж):

– Скажіть будь ласка, чи відомо Вам, як уповноваженому Верховної Ради по врегулюванню ситуації в Криму, з якою метою до берегів України йшов американський есмінець «Дональд Кук»?


Валерій Прозапас

В апеляції по Януковичу повний треш.

Його адвокати намагаються перекласти відповідальність за втрату Крима на Порошенка, Яценюка та Турчинова, хоча технічно президентом тоді був саме зрадник Віктор Федорович, що по повній використав Кремль, поки Україна зуміла організувати та провести вибори і нарешті почати справжній спротив.

Та і хрін би з ними, але скільки чубатих голів засрано пропагандою та думають так само, як вкаже російсько-медведчуковський телевізор, і не тільки з цього питання.

Біда.


Николай Ильинов

Суд по справі держзради Януковича.

Питання до Петра Порошенка: “Чому Ви, будучі бізнесменом, змогли стати заможною людиною, а на посаді президента України за 5 років не зробили з українців заможних людей?”

Так можна продовжувати питання:” Чому у Вас дружина красуня, а звичайні люди одружуються на звичайних?”. “Чому ви спілкуєтесь вільно шістьма мовами, а звичайній людині не даєте говорити на руськом?”

Це 3.14здець, а не суд!


Іван Виговський

– Пане Порошенко, ви щось чули про Андрусівську угоду, в результаті якої дві сусідні держави поділили між собою Україну.

– Так, звичайно.

– А чому ви допустили цей поділ, чому не прислухались до думки народу?

Ви прочитали частину стенограми із суду над Януковичем. Саме сьогодні, саме в ці хвилини….


Арсен Зекиров

Просто тупорылейшая ватная пропаганда.

Этим адвокатам не нужны были ответы на ватные методички, которыми пять лет кормили зелескот. Им нужно было просто еще раз озвучить их.

По сути дела яныка всего один или два вопроса были, все остальные можно было снимать, не дослушав до конца, но больше половины этого мусора ПП все равно прокоментировал.

40 минут попыток обвинить свидетеля в сдаче Крыма, согласно роспрораганде и дерьму, которым забита пустая полость на плечах зелайновского.

Вот меня только один вопрос беспокоит. Неужели эти, ох*еть как, дорогооплаченые кваквакаты не понимали всего абсурда в вопросах, которые звучали в зале? Или овощь такой тупорылый и не понимает, что его интересы представляют умственно искалеченные недоумки, которые больше пиарили Порошенко, чем защищали его самого?

Блть, что происходит у нас юриспруденции? Как не юрист, то идиот, которому даже обувь чистить страшно было бы доверять…


Тарас Чорновіл

Щойно Петро Порошенко вийшов із судового засідання, куди його викликали як свідка у справі про держзраду Януковича. Зараз відбувається розгляд апеляційного оскарження.

Він згадує, що ця влада йде шляхом неприхованого реваншу проросійських та й уже російських сил. Застерігає, що за нинішніх часів, коли в прокуратурі, ДБР та офісі Зеленковича вже відверто працюють представники, апологети й адвокати позаминулої влади, виправдальний вирок для Януковича цілком може стати реальністю. Як і масові звинувачення учасникам Революції Гідності.

Я, ще коли йшов суд над Януковичем у першій інстанції, часто говорив у ефірах, що адвокати Януковича умисно затягують процес, а суддя Дев’ятко їм у цьому не перешкоджає, до дуже чіткої часової межі. Так, вони бажали б і рішення суду першої інстанції затягнути на час після президентських виборів, але це було не принциповим. Головне для них було, щоб апеляційна інстанція розглянула справу вже при новій владі. Саме вирок апеляційного суду набуває законної сили. І в Януковича, й у керівництва РФ були обґрунтовані сподівання, що за результатами виборів вони розпочнуть політику справжнього реваншу. Усе виявилося навіть краще, ніж могли сподіватися адвокати Януковича. Якби вони затягнули розгляд в Оболонському суді до літа, тобто вже при Зеленському, то настільки кардинальних змін у судовій та правоохоронній системі ще б не відбулося. Та й реваншизм тоді лише розправляв крила. Суд би виніс таке саме рішення, що й на початку року. Але це було б звинувачення вже при Зеленському, проти нього навіть чисто психологічно апелювати ідеологам реваншу було б важче. А так вони прийшли до апеляційного розгляду за півтора роки та в умовах повного реваншу.

От тільки чи маргінальна на нині постать Януковича для них настільки важлива, щоб саме на ньому демонструвати настільки відкрито своє лице? Я думаю, що все ж рішення буде половинчастим. У чомусь доводи першої інстанції скасують, у чомусь збережуть. Можливо, направлять на повторний розгляд, але не виправдають цілковито. Юридичну й морально-політичну складову максимально розмиють, але білету на тріумфальне повернення в Україну Янукович таки не отримає. Бо це не входить навіть у плани Путіна. Він уже овоч, але може й розговоритися, а його одкровення про роль РФ у всіх подіях в Україні (і до революції, і після) Кремлю явно не потрібні.

Але звикшись з думкою, що навіть такі постаті, як Янукович мають шанс вийти сухими з води та повернутися в країну, ми під ріденькі оплески з нагоди напівперемоги в суді, на інших персонажів уже й реагувати перестанемо. А щодо них зараз активно закриваються кримінальні справи. Уже з нетерпінням чекають і Клюєви, й Азаров, і Богатирьова. А ще пакуються в дорогу та ведуть переговори пару сотень персонажів, чиї прізвища ми навіть не з першого разу згадаємо, але хто вже готовий “подставить плечё молодой, неопытной, но правильно мыслящей команде”…

Автор