Змінено військові звання військовослужбовців

Михайло Забродський

Вітаю, шановні друзі! Закон №2247 прийнятий в цілому. Так, саме той, що стосується генеральських (і не тільки!) військових звань. Повна назва – “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо військових звань військовослужбовців”. У відповідь на чисельні питання, коротко розповім про зміст закону.

По-перше, солдати і сержанти. Солдати отримали ще одне солдатське звання – рекрут. По аналогії з системою військових звань багатьох країн світу. Планується до застосування для солдат зі складу поповнення, які проходять підготовку в навчальних військових частинах і ще не мають військової спеціальності.

Становий хребет Збройних Сил – сержанти. Замість військового звання “старшина” введено звання “головний сержант”. Плутанина між назвою посади і військового звання, звісно, ще деякий час буде продовжуватись, але звикнеться.

Поважна категорія – прапорщики – зникла як клас! Положення, яке викликало чисельні дискусії. В багатьох арміях світу ця категорія існує в тому чи іншому вигляді. Наприклад, ворент-офіцери (англ. warrant officer (WO) – ред.) в Армії США. У нас цю категорію віднесли до “Старшого сержантського і старшинського складу”. Таким чином сержанти відсьогодні будуть мати ще чотири нових сержантських звання – штаб-сержант, майстер-сержант, старший майстер-сержант і головний майстер-сержант. Старшини ВМС, відповідно, матимуть подібну лінійку звань з основою “старшина”.

Офіцерські звання молодших і старших офіцерів залишались без змін. Для більшого розуміння – від “молодшого лейтенанта” до “полковника” все залишається як є.

Тепер про те, що збурювало найбільший суспільний інтерес, про військові звання генералів і адміралів. Але будемо пам’ятати, що правильна назва цієї категорії – вищий офіцерський склад. Все досить таки просто. Однак часто самі прості речі викликають найбільше запитань. Для зручності після назв військових звань буду вказувати кількість зірок на погонах, за прикладом практики країн-членів НАТО. Зірки, доречи, не п’ятикінцеві!

Почнемо відсьогодні вже колишнього, вищого військового звання – генерал армії України (одна велика зірка). Його більше не існує. Вищим військовим званням визначено “генерал” (“адмірал”) – чотири зірки. За ним йдуть “генерал-лейтенант” (“віце-адмірал”) – три зірки. Після них: “генерал-майор” (“контр-адмірал”) – дві зірки. І первинними генеральськими званнями стали “бригадний генерал” і для ВМС “коммодор” – одна зірка.

На завершення два питання, які турбують багатьох.

По-перше, нові військові звання діючим генералам будуть присвоєні у відповідності до кількості зірок на погонах саме зараз. Так, ви все зрозуміли вірно. Діючі генерал-майори стануть бригадними генералами, генерал-лейтенанти стануть генерал-майорами. Генерал-полковники знов стануть генерал-лейтенантами… Психологічно непроста і болюча процедура. Але на сьогодні іншого виходу не існує.

По-друге, командирам бригад не будуть присвоювати звання бригадних генералів. Бригадами у нас будуть командувати полковники, саме так, як це прийнято в усьому світі…

Автор