Україна – не США, Зеленський – не Ніксон

Тарас Чорновіл

А знаєте, в чому “геніальність” нашої зеленої влади? Вони в силу того, що самі низькі й гидкі, розуміють, що твориться в головах тих, які так само зірок з неба не хапають (це я про інтелектуальні чи моральні звершення, не про гроші). Вони ж на їхню психіку працювали в своїх серіалах, кварталах, так і зараз працюють у гігантському реаліті-шоу.

А в чому помилка великих, мудрих, сповнених гідності? Та в тому, що міряють усіх по собі, не враховують ані низьких інстинктів, ані заниженої шкали моральних оцінок, ані спрощеної до крайнощів системи моральних та інтелектуальних умовних рефлексів.

От відбувається черговий зашквар від влади. Що думають справжні політики, громадські діячі? Що від такого падіння ці вже не викрутяться, вже не піднімуться. На це народ уже точно зреагує, бо не може ж інакше, тут уже ж не про патріотизм та гідність, а про елементарну справедливість і рівність ідеться. А ще думають, що після аж такого страшного промаху влада злякається, бо зрозуміє, що переступила межу, й може бути дуже боляче. Ми оцінюємо Зеленського та всю його камарилью десь так, як президента Ніксона та його владну команду після Вотерґейту. Попавшись на страшному зашкварі, Ніксон реально злякався, його команда схитнулася, почали вибирати тактику захисту, щось визнавали, ще щось спростовували, дозували інформацію, трохи прибріхували… Відповідно, наростала кількість помилкових рішень, дій розмов. Виринули нові записи, зокрема й той, де Ніксон обговорював зі своїм начальником апарату, як за допомогою ФБР і ЦРУ перешкодити розслідуванню. Він у тій розмові дуже чітко сформулював, як сам оцінює загрозу, назвав її димучою рушницею (smoking gun).

Закінчилося все для президента США дуже погано. Він мусив сам зректися влади, назавжди похоронити свою політичну кар’єру та увійти в історію з найскандальнішим образом та разом з назвою комплексу “Вотерґейт”, де наслідили його спідручні, стати символом скандалу, політичної корупції та дурості.

От ми і від Зеленського очікуємо на не менш, а навіть набагато страшніші порушення, злочини, викриття, які стали відомі суспільству, такої самої реакції, як у Ніксона. Але Зеленський – не Ніксон. Він примітивний блазень. У нього нема ні тих політичних, ні моральних стоп-сигналів, які має більшість політиків у всьому світі та й в Україні. Навіть Кучма внаслідок “Кучмаґейту”, навіть Янукович реагували на викриття за психологічною схемою Ніксона. Але не Зеленський. Він же одноклітинний. Він амеба, інфузорія. Відчув справжню і безпосередню загрозу: принесли на банкову шини, підтягнулися під його дім більше людей, ніж може протиставити поліція, появилися якісь нарвані, які й на теракт можуть (у його уяві) зважитися – відреагував. А на віддалені, моральні, політичні виклики інфузорія не реагує.

Мені для розуміння нашої політики дуже допомагає перша біологічна освіта (Львівський універ таки знання добрі давав). Досі пам’ятаю наші заняття з зоології безхребетних і грубезний підручник, здається, Догеля. От ми під мікроскопом подразнювали чи то амеб, чи інфузорію-туфельку. Бачили б ви, як вона реагує, коли подразник торкається безпосередньо. А віддалені впливи – це прерогатива істот із вищою нервовою діяльністю Не треба застосовувати до таких як, Зеленський, навіть зоопсихологію та теорію вищої нервової діяльності. Там тільки курс ЗООЛОГІЇ БЕЗХРЕБЕТНИХ!

А тепер вернімося до Вотерґейту й Ніксона. Не знаю, як би повелися у випадку іншої реакції свого президента американці, але точно знаю, як би повівся в тих обставинах Зеленський (бо він уже понад сотню разів саме так і повівся!). Він би Вотерґейтський скандал проігнорував, навіть не помітив би. В крайньому випадку сказав би, що для нього це “порожня тема”, і він знає, на кого підпрацьовує цей чорт Гео Лерос, а інтригу роздуває клятий Порошенко… Ой! Загрався в аналогії… Цей Річардсон і клятий інтриган Макговерн… А потім він би, не збавляючи темпу, подарував американцям якийсь наступний скандал із тиском на суд. Не встигла б преса обсмоктати цей скандал, а опоненти в Конгресі створити комісію, він би вляпався в якийсь офшорний скандал. Слідом із періодичністю раз-два на тиждень ішли б менші, а щомісяця мега-скандали рівня Вотерґейту. Знаєте, що могло б статися в такому випадку з Ніксоном – він би цілком імовірно досидів увесь свій термін до кінця Хоча, хто зна, то ж американці, а “ми – українці – це наші традиції”. Якби Ніксон мав у США таких виборців, як Зеленський, його б і на третій-четвертий термін запросили (пусте, що Конституція забороняє, та й сам обіцяв тільки на один термін іти).

Ні. Треба закінчувати з аналогіями. Бо я ж про Ніксона писав, а все про наш зелений бордель виходить…

Тому, на останок: коли щось оцінюємо чи плануємо стосовно нинішньої влади, згадуємо, чим видатний оскарівський фільм відрізняється від розтягнутого на базі його сюжетної лінії серіалу, “мильної опери”. І так само згадуймо про зоологію безхребетних…