І бідні поділяться з багатими

Тарас Чорновіл

Побачив одне “геніальне” доручення голови Закарпатської ОДА. Воно таке тупе й безграмотне, що спершу сприйняв за фейк. Але вирішив перевірити. Поки нема чітких доказів ні правдивості, ні фальшивості, але все більше даних свідчать про реальність такого творіння чиновницької тупості. Публікація, як розумію, пов’язана з екс-очільником митниці Нефьодовим. Уже ряд ЗМІ на Закарпатті цей документ опублікували, а спростувань від влади (місцевої й центральної) поки не було. Ще раз наполягаю: станом на цю годину прямих доказів правдивості документа не маю.

Ідеться про доручення голови ОДА щодо боротьби з перевезенням через кордон України посилок і передач від наших заробітчан. Вони дійсно йдуть з ряду країн, де працюють українці (найперше з Італії), через митницю в Чопі. Такий спосіб допомоги своїм родинам трудові мігранти практикують уже понад 20 років. Не виключаю, що там бувають певні зловживання, коли під видом передач транспортуються реальні комерційні партії товарів, але їх проходження через митницю може відбуватися виключно через недобросовісний огляд транспортних засобів чи завдяки хабарям. Логічно було б боротися з корупцією, а не з передачами рідним з-за кордону.

Напевно вартувало б якось і внормувати такий альтернативний до пошти спосіб доставки посилок. Але те, що пропонується даним дорученням, – це повний абзац! Колишній СБУшник, а нині голова ОДА вирішив своїм розпорядженням вплинути на правовідносини, які регламентуються виключно законами України. Окрім усього там створено абсурдні неологізми: “товари комерційного призначення” (якщо товари, то завжди комерційного); “незаконне ввезення контрабандних товарів” (а що, контрабанда може бути законною?). Я вже мовчу про повне нерозуміння, що таке контрабанда. Бо посилки, передачі, навіть, коли за ними криються комерційні партії – можуть проходити лише, як незаконне переміщення та приховування від митного огляду, а контрабанда – це зброя, отрути, культурні цінності та дуже короткий вичерпний перелік позицій, наведених у ст.201 Кримінального Кодексу).

У дорученні, фактично, зроблено посягання місцевої влади на втручання в роботу митниці, що вже є кримінальним злочином. А ще голова ОДА вимагає створити мобільні групи оперативного реагування. Коли їх не допустять на митницю, а їх туди допускати не мають права за законом, то ці групи, очевидно, будуть захоплювати за воротами митниці або далі на трасах області буси з передачами й посилками. Що робити з ними далі без законної санкції суду? Кошмарити водіїв, влаштувати нову дику за масштабами схему поборів, створити під прикриттям ОДА кримінальні рекетирські групи? Усе це абсолютно незаконно, але в Україні закони більше не діють…

Я б дуже хотів, щоб цей абсурдний документ виявився фейковим, бо це вже маркер повного беззаконня. Але недавній приклад, коли в порушення міжнародних зобов’язань України почали вводити в інтересах одного-двох олігархів квотування імпорту, до оптимізму не спонукає. Це аж надто схоже на правду. А разюча неграмотність документа, яка раніше була б доказом фейковості, нині скорше підтверджує його реальність.

І зовсім на останок. Пригадуєте, колись Віктор Ющенко проголосив свою ціль: “Багаті поділяться з бідними”. Не дуже це йому вдалося. Але нині у Зеленського вирішили зайти з протилежного боку. Їхній лозунг: “Бідні поділяться з багатими”. І ці, на відміну від Ющенка, за справу взялися дуже активно. Згадайте хоча б антифопівський закон від лобістки Підляси із слуг. Це рішення, якщо воно підтвердиться, з тієї самої опери. Збирати податки з папіків-олігархів Зеленський не хоче. Тим більше обмежити офшорні відмивання – хто ж сам себе буде карати? А от притиснути заробітчан – запросто. Авантюра зі спробою обкласти їх прибутки податками забуксувала. Гончарук, Шмигаль і Зеленський не знали, що практично з усіма країнами, де працюють українці, ми маємо договори про уникнення подвійного оподаткування, тобто, податки сплачуються лише там, де отримується прибуток. То хоч по дрібному вжучити заробітчан на їхніх передачах і грошових переказах вирішили. І щось мені здається, що сам голова Закарпатської ОДА, а Олексій Петров калач тертий, це аж ніяк не нове лице, на таке б не зважився. Схоже на те, що рішення кошмарити заробітчан ухвалили на Банковій чи в уряді на Грушевського, але на себе відразу негатив брати не забажали.

До речі, а за кого там переважно заробітчани голосували (не плутати з особами зареєстрованими на консульському обліку)? Ну й найпотужніший потік таких передач іде якраз до двох областей: Закарпатської 80,67% за Зеленського) й Чернівецької (75,87%). Подуркували? Настав час похмілля.

Автор