Оперативна інформація про поширення коронавірусної інфекції COVID-19 станом на 09:00 27.05.2020

В Україні зафіксовано 21905 випадків коронавірусної хвороби COVID-19

За даними ЦГЗ, станом на 9:00 27 травня в Україні 21905 лабораторно підтверджених випадків COVID-19, з них 658 летальних, 7995 пацієнтів одужало. За добу зафіксовано 321 новий випадок.

Наразі коронавірусна хвороба виявлена:

Вінницька область — 932 випадки;
Волинська область — 814 випадків;
Дніпропетровська область — 905 випадків;
Донецька область — 155 випадків;
Житомирська область — 660 випадків;
Закарпатська область — 1104 випадки;
Запорізька область — 420 випадків;
Івано-Франківська область — 1327 випадків;
Кіровоградська область — 489 випадків;
м. Київ — 2739 випадків;
Київська область — 1474 випадки;
Львівська область — 1443 випадки;
Луганська область — 45 випадків;
Миколаївська область — 281 випадок;
Одеська область — 853 випадки;
Полтавська область — 267 випадків;
Рівненська область — 1514 випадків;
Сумська область — 166 випадків;
Тернопільська область — 1126 випадків;
Харківська область — 959 випадків;
Херсонська область — 177 випадків;
Хмельницька область — 381 випадок;
Чернівецька область — 3144 випадки;
Черкаська область — 393 випадки;
Чернігівська область — 137 випадків.

Дані з тимчасово окупованих територій АР Крим, Донецької, Луганської областей та міста Севастополя відсутні.

Дослідження проводилися вірусологічною референс-лабораторією Центру громадського здоров’я України, а також обласними лабораторіями. Станом на ранок 27 травня 2020 року до Центру надійшло 924 повідомлення про підозру на COVID-19. Всього з початку 2020 року надійшло 54885 повідомлень про підозру на COVID-19.

Джерело

 

Онлайн-брифінг з перекладом жестовою мовою міністра охорони здоров’я України Максима Степанова

Джерело

 

Результати брифінгу міністра охорони здоров’я Максима Степанова за 27 травня

В Україні за минулу добу зафіксовано 321 новий випадок захворювання на коронавірусну інфекцію, з них 14 у дітей та 58 у медичних працівників. Госпіталізовано у заклади охорони здоров’я 95 осіб. За добу одужали 420 осіб – вже другий день поспіль кількість тих, хто одужав, перевищує кількість тих, хто захворів; померли 14 осіб.

За останню добу проведено 9412 тестувань методом ПЛР.

За добу найбільшу кількість підтверджених випадків зареєстровано у Чернівецькій області (43), Рівненській області (49) та в місті Києві (29).

26 травня закінчено процедури погодження щодо закупівлі лікарських засобів. Мінфін погодило паспорт бюджету на їх закупівлю, а найближчим часом МОЗ підпише наказ про безпосередній початок закупівлі лікарських засобів на 2020-й рік. За два місяці в МОЗ налагоджено систему закупівлі й постачання лікарських засобів, а також пришвидшене постачання ліків від міжнародних організацій. Тільки протягом двох місяців у регіони завезено лікарських засобів на суму 1 млрд грн.

Перетин кордону України власним автомобільним транспортом не заборонено. Згідно з планом виходу з карантину, розробленим МОЗ, авіасполучення відновиться з 15 червня. Після повернення з-за кордону людина має провести обов’язкові 14 днів на самоізоляції.

З 22 травня дозволено спортивні змагання до 50 осіб. У разі нагальної потреби залучення більшої кількості осіб МОЗ окремо розгляне кожен такий випадок. 26 травня на прохання Української асоціації футболу МОЗ погодило проведення матчів Прем’єр-Ліги України та Кубка України й визначив одночасну кількість осіб – до 200 на стадіоні. Проведення брифінгів та прес-конференцій теж можливе, але за умови дотримання протиепідемічних правил, встановлених МОЗ.

Цього тижня буде скликано робочу групу з провідних спеціалістів і розглянуто питання виключення з протоколів лікування лікарських засобів з урахуванням останніх рекомендацій ВООЗ. Рішення буде ухвалено з огляду на світові тенденції, рекомендації та власний досвід.

Джерело

 

Тести імуно-ферментного аналізу (ІФА-тести) на COVID-19

Імуно-ферментний аналіз – це вид аналізу, за допомогою якого виявляється комплекс антиген-антитіло, який виробляється, коли організм уражений вірусом.

Метод ІФА-тестування визначає імуноглобуліни двох типів: M і G. Якщо виявляється M, то це говорить про гострий процес захворювання, якщо G – то людина перехворіла або інфікувалася вірусом і виробилися антитіла до цього захворювання.

Використання ІФА-тестів для виявлення антитіл COVID-19 врегульовано наказом МОЗ від 20.05.2020р. за №1227. Для встановлення діагнозу рекомендовано виключно результат ПЛР.

У пацієнтів з початком імунної реакції організму та виділення антитіл може знизитися контагіозність (заразність) вірусу. Протягом 7-ми днів після появи симптомів ПЛР-тести давали позитивний результат практично в 100% випадків. Якщо пацієнт звернувся пізніше, показник дещо падає.

ІФА-тестування може проводитися пацієнтам із симптомами COVID-19, пацієнтам з пневмонією, контактним особам, особам, що потребують планової госпіталізації та/або операції, медичним працівникам, які працюють з хворим на COVID-19, працівникам лабораторій, які обробляють зразки на COVID-19, працівникам патологоанатомічних, судово-медичних бюро, відділень, які приймають участь у розтині тіла, в тому числі взятті зразків секційного матеріалу, працівники Національної поліції, Національної гвардії, Держприкордонслужби та іншим медичним та фармацевтичним працівникам.

Якщо ІФА-тестуванням в особи будуть виявлені антитіла, вона повинна буде здати зразок для ПЛР-діагностики. Враховуючи те, що зокрема медики, працівники Нацгвардії та Нацполіції повинні проходити діагностику регулярно, ІФА-тестування допоможе знизити навантаження на ПЛР-дослідження.

Крім того, планується проведення тестів імуно-ферментного аналізу для тих пацієнтів, які мають симптоми COVID-19, але результати ПЛР тестів для них дали негативний результат.

❗️Відмінність ІФА-тестів від ПЛР та експрес-тестів

Для проведення ІФА-тестування необхідні лабораторні умови та спеціальне обладнання. При цьому, аналізується сироватка крові, а не сама кров, як у випадку із експрес-тестами, і не матеріали мазків, як у випадку ПЛР.

ІФА-тест виявляє імунну реакцію на вірус – рівень антитіл.
Експрес-тести також виявляють антитіла в організмі як відповідь на антиген, проте мають низьку чутливість та специфічність у порівнянні з ІФА тестами.

ПЛР-дослідження виявляє вірус, тобто його генетичний матеріал. Таким чином, позитивний результат ІФА-тесту буде додатковою підставою для проведення ПЛР-дослідження.

Наголошуємо: ПЛР залишається єдиним видом дослідження, який дає підстави для встановлення діагнозу «COVID-19».

Джерело

 

Усього глобально
Останнє оновлення:
Випадки

Смертей

Одужало

Хворих

Випадків сьогодні

Смертей сьогодні

Критично

Підтвердженні країни


Сортувати за підтвердженими числами.

Країна чи регіонВипадкиСмертейОдужало