Вечірнє зведення пресцентру Об’єднаних сил 19.05.2020 (звіт ОБСЄ, мапа)

Сьогодні, 19 травня 2020 р., збройні формування Російської Федерації 6 разів порушили режим припинення вогню, застосувавши при цьому заборонені до розміщення на лінії зіткнення міномети калібрів 120 мм та 82 мм, а також гранатомети різних систем, великокаліберні кулемети та стрілецьку зброю. Застосовуючи штатне озброєння, українські воїни своєчасно реагували на ворожі збройні провокації та прицільним вогнем змушували противника відмовитись від продовження обстрілів.

В районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання “Схід” біля Богданівки, Красногорівки та Тарамчука противник застосовував гранатомети різних систем.

По українських захисниках, які виконують завдання в районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання “Північ” поблизу Новотошківського ворог двічі відкривав вогонь із заборонених Мінськими угодами мінометів 120 мм та 82 мм, загалом випустивши 14 мін.
Неподалік населеного пункту Оріхове окупанти випустили по наших позиціях 12 мін 120 калібру та 26 мін 82 калібру, а також використовували великокаліберні кулемети.

Втрат серед наших захисників внаслідок ворожих обстрілів не було.

У відповідь на злочинні дії російських окупантів наші воїни відкривали прицільний вогонь по ворожих опорних пунктах. Завдяки відвазі та рішучості військовослужбовців зі складу Об’єднаних сил загарбники припинили свою активність. Втрати противника уточнюються.

На ділянках розведення №1, №2 та №3 режим “Тиша” дотримувався.

Випадків захворювання на коронавірусну інфекцію серед особового складу Об’єднаних сил не зафіксовано, в районі проведення операції вживаються усі необхідні заходи щодо недопущення занесення і поширення коронавірусної інфекції у військові колективи зі складу Об’єднаних сил.

Ситуація в районі проведення операції Об’єднаних сил залишається контрольованою.

ПІДСУМКИ ЗА МИНУЛУ ДОБУ

18 травня збройні формування Російської Федерації 11 разів порушили режим припинення вогню. Противник обстрілював позиції Об’єднаних сил із заборонених Мінськими домовленостями мінометів калібру 82 мм, а також гранатометів різних систем, великокаліберних кулеметів та стрілецької зброї.

Факти ворожого вогню було зафіксовано неподалік населених пунктів Широкине, Тарамчук, Богданівка, Красногорівка, Новотошківське, Луганське, Південне, Новолуганське та Новоолександрівка.

За даними розвідки, 18 травня наші воїни знищили одного російського окупанта.

За минулу добу представниками Національної поліції України зі складу Об’єднаних сил розкрито серед цивільного населення: незаконне заволодіння транспортним засобом, 9 крадіжок, 2 шахрайства, 1 факт незаконного поводження з вогнепальною зброєю і боєприпасами та 10 фактів незаконного зберігання наркотичних речовин. Також виявлено 31 адміністративне правопорушення.

Через контрольні пункти в’їзду-виїзду на контрольовану Об’єднаними силами територію в’їхали дві особи та два транспортних засоби. У зворотному напрямку лінію розмежування перетнули дві особи та два транспортних засоби.

Підрозділи Об’єднаних сил дотримуються умов припинення вогню та перебувають напоготові до адекватного реагування на будь-які підступні та провокаційні дії противника.

Слава Україні!

Джерело

 

Збройні формування РФ цинічно використовують гуманітарні підстави у своїх військових цілях

Днями, неподалік окупованих населених пунктів Голубівське та Березовське проводився ремонт електромережі. Українською стороною через Спеціальну моніторингову місію ОБСЄ були надані гарантії безпеки для виконання даних робіт.

Незважаючи на це, підрозділами Об’єднаних сил зафіксована спроба встановлення російськими збройними формуваннями технічних засобів відеоспостереження. Зазначені роботи проводились під наглядом та керівництвом трьох озброєних представників окупаційних військ.

Цей факт свідчить про те, що збройні формування РФ відверто нехтують взятими на себе зобов’язаннями та цинічно використовують гуманітарні підстави у своїх військових цілях.

Такі дії загарбників дискредитують сам процес надання гарантій безпеки з метою проведення ремонтно-відновлювальних робіт, що в подальшому може негативно вплинути на соціально-побутове становище цивільного населення, яке проживає поблизу лінії зіткнення.

Джерело

 

Щоденний звіт №117/2020, опублікований Спеціальною моніторинговою місією ОБСЄ в Україні (СММ) 18 травня 2020 року

На основі інформації, що надійшла від моніторингових команд станом на 19:30 17 травня 2020 року (східноєвропейським літнім часом)

Ця публікація надається для ЗМІ та широкого загалу. Офіційною версією є текст англійською мовою

Короткий виклад

  • У період із вечора 15 до вечора 16 травня СММ констатувала збільшення кількості порушень режиму припинення вогню в Донецькій та Луганській областях, якщо порівнювати з попереднім звітним періодом.
  • У період із вечора 16 до вечора 17 травня Місія констатувала зменшення кількості порушень режиму припинення вогню в Донецькій області та збільшення кількості таких порушень у Луганській області, якщо порівнювати з попередньою добою.
  • За оцінкою, у напрямку двох безпілотних літальних апаратів СММ стріляли зі стрілецької зброї у той час, коли вони пролітали відповідно над районами біля непідконтрольних урядові Комісарівки (Луганська область) та Стили (Донецька область)*.
  • Місія уточнювала повідомлення про те, що поблизу Новотроїцького Донецької області жінка дістала поранення внаслідок вибуху міни.
  • Команда СММ зафіксувала пошкодження житлового будинку в Березівському Луганської області.
  • Члени збройних формувань і далі забороняли СММ доступ на блокпостах уздовж офіційних дорожніх коридорів перетину лінії зіткнення в Донецькій та Луганській областях*.
  • Місія продовжила здійснювати моніторинг на ділянках розведення сил і засобів у районах Станиці Луганської, Золотого й Петрівського. СММ зафіксувала порушення режиму припинення вогню на ділянці розведення в районі Петрівського, а також присутність осіб в межах ділянок розведення в районах Петрівського та Золотого.
  • Місія і далі спостерігала за ситуацією, у якій на тлі спалаху COVID-19 опинилося цивільне населення, зокрема на контрольних пунктах в’їзду-виїзду та відповідних блокпостах у Донецькій та Луганській областях.
  • Свобода пересування СММ залишалася обмеженою*.

Автор