Вчіть історію та дивіться на неї з України, а не з Московії

Ростислав Павленко

Обмовка Шуфрича, який з трибуни назвав Західну Україну і донині територією Радянського Союзу, дуже добре ілюструє провал голосування за Постанову щодо Другої світової війни.

200 голосів, з яких «слуги» дали 128… Що називається, перестають стидатися своїх вад і починають ними пишатися.

Дехто у приватних розмовах намагається пояснити – мовляв, проти тези про те, що у розв’язуванні Другої світової винні не лише нацисти, але й комуністи. Бо для багатьох вони – «наші».

Але ще 3 липня 2009 року Парламентська асамблея ОБСЄ ухвалила резолюцію, де відзначила провину обох людожерських режимів у розв’язанні війни. Останніми десятиліттями публікуються неспростовні докази співучасті гітлерівської Німеччини та сталінського СРСР у розв’язуванні Другої світової.

Але для надто багатьох в сьогоднішньому парламенті то – «наші». Є про що задуматись виборцям. Особливо тим близько 40%, підтримавших Зеленського минулого року, які бачать Україну в НАТО.

… а щодо інсинуацій про «подякуйте Молотову і Ріббентропу за Галичину, Волинь, Буковину і Закарпаття», то Акт Злуки відбувся у 1919 році. Аби росіянам тоді не вдалося розсварити українців між собою і завоювати частину України силою – українці жили б у єдиній і власній державі уже кількадесят років до 1945, без усіляких нацистів і комуністів.

Треба просто вчити історію. І дивитись на неї з України, а не Московії.


Тарас Чорновіл

Відстежував засідання Ради. Загалом, є добрі новини й дуже тривожні та огидні.

Добре, що проголосували зміни до банківського законодавства. Звично голосів слуг не вистачило – дали лише 200, решта добирали завдяки підтримці рішення фракціями демократичної опозиції (ЄС та Голос). Про особливості розподілу голосів та “хто кому Рабіновіч” напишу іншим разом.

Ганебна ситуація щодо голосування Постанови про Звернення Верховної Ради України до національних парламентів іноземних держав, міжнародних організацій та їхніх парламентських асамблей з нагоди відзначення 75-ї річниці завершення Другої світової війни в Європі у 1939-1945 років. Постанова обережна й запізніла. Бо слуги в комітеті заблокували включення згадок про агресію Росії проти України, а також не допустили включення цього питання на минулому позачерговому засіданні. Але хоч це слід було проголосувати.

Результати шокуючі. Навіть такий м’ягкий текст провалили. За були лише 200 нардепів. Слуги дали тільки 128 голосів, тобто лише трошки більше половини складу фракції. 9 узагалі проголосували проти. 35 утрималися, а ще по 38 або проігнорували, або вийняли карточки чи були відсутні. Камеру телеканалу Рада якраз спрямували на московсько-коломойську наволоч Бужанського, який тріумфально демонстрував перемогу, а вже після того показали ОПЗЖ, які так само зустрічали оваціями провальний результат.

Підтримали звернення всі наявні депутати ЄС та Голосу, ще половина членів Батьківщини й представників двох груп.

Отака історія. І це не єдиний треш сьогоднішнього дня.