Було та стало

Валерій Прозапас

Коли час від часу з’являється інформація про нарідне обурення впровадженням зв’язку 5G або про побоювання “чіпізації населення”, то не дуже дивуюсь, бо постійно зтикався з дивним відношенням добрих українців до виконання будь-яких робіт на “їхній території”.

Років 12 тому ми приїхали будувати станцію мобільного зв’язку в село кілометрів 150 від Києва, так от місцеві жителі заблокували будівництво з прекрасними формулюваннями “у чоловіків будуть проблеми” та “всі бджоли помруть”, ще й місцевий депутат їм допоміг залишитися на той час без мобільників та інтернету.

В Запоріжжі так взагалі за одну з перших станцій СDMA жителі одного з кварталів обіцяли особисто мене “закідать камнямі”. З горем пополам встановили, правда, але осадочєк залишився.

Так от такий збочений менталітет просто був неспроможний усвідомити переваги децентралізації та оцінити її можливості, та все, що робилося, автоматично записувалося в “корупцію” та “расхіщєнія”.

Наприклад, на фото дитячий садок однієї з громад Дніпропетровщини до 2017 року і після реконструкції в рамках розвитку інфраструктури часів “мародєров”.

Чули б ви, чого я там наслухався від вдячного населення – і “нє за то воєвалі” (я не казав, що теж воював), і “а сколько украдєтє?”, “ми напішем в прокуратуру” тощо.

Тобто перебування дітей в свинарнику їх не обурювало, а що “хтось варуєт” одразу включило більшовицькі гени.
Ну, і доблесна міліція теж не забарилася відмітитись.

Я думав таких десь половина, виявилося, що в тій місцевості під 90%.

Сподіваюсь, зараз їх все влаштовує, ідея “вижити!” зрозуміліша за намагання зробити умови життя комфортнішими.

Таких прикладів чимало, включаючи знамените будівництво габіонів у Бердянську, без яких ніякі вкладення в оновлення інфраструктуру просто неможливі, але яке було зупинено зусиллями місцевих “активістів” та зацікавлених депутатів. Тепер там налівайки та генделики (замість габіонів-нових комунікацій-благоустрою пляжу-нової дороги), таке наріду більш до душі, мабуть.

Потроху розповідатиму, поки нам обіцяють 100500 робочих місць.

Навряд чи цим буде можна щось швидко змінити, але нехай полежить свідком “було-стало”.

 

Фото: берегоукріплення габіонами в мікрорайоні Ліски, Бердянськ © «Бердянский антикоррупционный вестник»

Автор