Карантинне безробіття

Джон Доу Джонс

За даними Державної служби занятості, з 13 по 17 квітня статус безробітного отримали 29,9 тис. людей. А загалом з початку дії карантину в Україні офіційно безробітними зареєстровано 101,5 тис. громадян.

Зростання безробіття після запровадження карантину вдарило по тих сферах, діяльність яких було зупинено рішеннями уряду. Найбільше постраждав малий і середній бізнес.

Так, за даними Держслужби зайнятості, станом на 1 квітня на обліку перебували 20,6 тис. продавців. Водночас вакансій для них було 2,1 тис., а на одне вакантне місце продавця лотка припадало 300 претендентів.

Взагалі обмежувальні дії влади найбільше вдарили по сфері обслуговування. Так, станом на 1 квітня на обліку в службі зайнятості перебували:

кухарів 6,5 тис.
допоміжних кухонних працівників 1649
офіціантів 969
барменів і бариста 940
адміністраторів 1980
касирів 2,6 тис.
покоївок 840
перукарів 741
майстрів манікюру 181
прибиральників 6430
вантажників 1865
підсобних робітників 22,5 тис.

Слід зауважити, що зарплати у цих професіях навряд чи назвеш високими. Тож можна з великою часткою ймовірності припустити, що накопичень, які б дозволяли безболісно пересидіти карантин без роботи, ці люди не мають.

Але це лише офіційна статистика Держслужби зайнятості. Реальні показники безробіття, звісно, набагато більші, оскільки не є секретом, що значна частина українців працюють неофіційно.

До речі, прем’єр-міністр Шмигаль у нещодавньому інтерв’ю оцінив кількість тих, хто фактично залишився без роботи, у більш ніж 2 мільйони людей.

На сьогодні в нас офіційно зареєстровано понад 400 тисяч безробітних. Однак розрахунково ми виводимо більше ніж 2 мільйони людей, які або втратили роботу, або знаходяться у тимчасових вимушених відпустках, або це так зване приховане безробіття.

Для порівняння наведемо дані щодо безробіття через карантинні заходи в найбільшій економіці світу – США. Так, за останні п’ять тижнів 26 млн американців подали заявки на допомогу з безробіття. У квітні безробіття може сягнути показника у 20%. Населення США становить ~329,9 млн осіб, населення України ~41,9 млн осіб. Пряма екстраполяція буде недоречною з огляду на абсолютно непорівнянні структури економік і зайнятості населення, проте можна припустити, що реальний відсоток безробітних в Україні навряд чи буде меншим, ніж у США.

Усе, на що спромоглася українська влада для допомоги безробітним, це підвищити мінімальний розмір допомоги по безробіттю до 1 тис. грн.

Нагадаємо, що офіційно встановлений розмір прожиткового мінімум для працездатних осіб станом на 1 січня 2020 року – 2270 грн.

За даними Міністерства соціальної політики, фактичний розмір прожиткового мінімуму в цінах березня 2020 року в розрахунку на місяць становив для працездатних осіб – 3931 грн (з урахуванням суми обов’язкових платежів – 4884 грн).

Тому підвищення до 1 тис. грн допомоги виглядає скоріше як знущання над тисячами вимушених безробітних, які втратили роботу внаслідок непродуманих урядових обмежень, ніж реальна допомога в умовах кризи.

Що могла зробити влада, щоб хоч трохи компенсувати наслідки своїх непродуманих кроків, – то це встановити на час карантину мінімальний розмір виплат по безробіттю для працівників, які втратили роботу через карантинні обмеження, щонайменше на рівні мінімальної зарплати.

До речі, такий крок також змусив би владу прораховувати наслідки своїх кроків і відповідально підходити до організації обмежувальних заходів. А не перекладати наслідки своєї непрофесійності на людей.

Автор