Хотілось би нагадати МОЗу…

Зоя Ярош

Міністерство охорони здоров’я України закликає усіх українців долучитися до кампанії #підтримуюЛікарів та встановити на аватарку червону стрічку.

Та от тільки медикам не моя червона стрічка на аватарці треба, а:

– Захисні костюми, респіратори, маски, окуляри.
– Нормальна зарплатня, причому не тільки задіяним у лікуванні хворих на Ковід у період карантину, а усім. Бо у групі ризику усі лікарі, і кожен п’ятий виявлений хворий в Україні – медик. Такої жахаючої статистики немає ніде в світі.
– Достатня кількість тестів. І нормальних тестів. Бо про 10 мільйонів ПЛР ми тільки у роликах чули, а по факту їх і десятої частини від заявленого нема, і всюди економлять. Ну, тільки депутатам та церковникам вистачає.
– Забезпечення транспортом, щоб доїхати до роботи.
– Забезпечення обладнанням для діагностики та лікування. Тут взагалі печаль.
– Забезпечення елементарним – у лікарнях відсутні нормальні матраци та постіль навіть, шприци і так далі.

Я не продовжуватиму список, бо це суцільний біль.

А ще хотілось би нагадати МОЗу, що не весь медичний персонал, який несе ризики і лікує хворих, – лікарі. Є ще медичні сестри, санітари, водії швидких і так далі. І їм теж треба було б подякувати. Чи для них окремий флеш-моб буде?

І я б хотіла бачити нормальні звіти від МОЗ, щоденні, як це усе робиться, і ситуація змінюється. Бо про мою підтримку лікарі й так знають. Як і про волонтерську. І про ситуацію знаю зсередини якраз тому, що волонтерством для лікарень і займалась.

А від МОЗу очікую трохи іншого, ніж флешмобів.

Бо це не держава у смартфоні. Це якась дурна вистава, поки ми всі на карантині на фоні гинучої економіки. Яку, до речі, добивають ще й тим, що усе купують у китайців, замість підтримки вітчизняних виробників.

Вибачте за дещо емоційний допис.

#хроніки_карантину

Ілюстрація © Євгенія Гапчинська/МОЗ