Президент – вирок

Дмитро “Калинчук” Вовнянко

«Я – не Ваш опонент, я – Ваш вирок!» – заявив рік тому на дебатах кандидат у президенти Володимир Зеленський п’ятому президенту Петру Порошенку. Минув рік. Час нагадати, що закидав Зеленський Порошенку рік тому, і що ми маємо зараз.

«Як вийшло, що Україна – найбідніша в Європі країна за найбагатшого за всю історію президента?» – глузливо питав Зеленський.

І зробив все, аби Україна стала ще більш біднішою. За рік його президентства зросли в Україні лише діра в бюджеті та рівень корупції, а зменшився осяг промисловості. Проти зростання економіки у воюючій країні за Порошенка.

«Чому… підривників машини Шеремета не можуть знайти кілька років?» – горлав Зеленський.

І от поліція заарештувала «підривників» – співака Ріффмайстра та волонтера Юлію Кузьменко. За 4 місяці підозрюваним досі не висунуте обвинувачення. Про те, що в справі бракує доказів, визнав екс-прокурор Рябошапка.

«Чому ніхто не сидить за Іловайськ і Дебальцеве?» – збурювався Зеленський.

Минув рік, і той, кого звинувачують в Іловайську, сидить. Генерал Хомчак сидить на посаді Головнокомандувача Збройних сил. Запеклий критик президента Порошенка Віктор Чумак рік шукав вину Порошенка в Іловайську та Дебальцевому. Не знайшов ні фіга.

«Чому за 5 років ми так і не знаємо імена вбивць на Майдані?» – лементував Зеленський.

Минув рік. Беркутло, яке сиділо за ґратами, віддане Росії. Адвокат Януковича очолює ДБР. Портнов відмазує винуватців Майдану в українських судах. Проте порушено кримінальну справу проти учасника Майдану – Тетяни Чорновол.

«Чи не хотіли б Ви… прожити на 1,5 тисяч гривень пенсії?» – волав Зеленський.

І вже за рік уряд, обраний його монобільшістю, провалив індексацію пенсій і підготовку до пандемії коронавірусу, від якої в першу чергу страждають саме пенсіонери.

«Куди поділися наші карпатські ліси?» – ревів Зеленський.

І ліквідував Міністерство екології. Питаннями екології в нас тепер завідує Міністерство енергетики, яке – па-бам… не має міністра. Голова Держлісагенції Андрій Заблоцький визнав, що обсяги незаконної вирубки лісів за перший рік ЗЕвлади зросли у 7 разів (!!!), до 118 тисяч кубів, проти 17,7 тисяч за 2018 рік.

«Чому не покарані прибічники Януовича?!» – питав Зеленський, партію якого очолював колишній лідер «Молодих регіонів» Дмитро Разумков.

Не дивно, що міністром охорони здоров’я невдовзі став міністр часів Януковича.

«Чому не знято недоторканість з депутатів?» – лементував Зеленський.

Та от саме тому, що після відміни недоторканості на допити стали ходити Софія Федина, яка недбало пожартувала з президента, та Гео Лерос, який опублікував дані про факти корупції Андрія Єрмака та його оточення. А до Юзика та Полякова у силовиків питань чомусь нема. Бо відміна недоторканості дала змогу тиснути на депутатів руками силовиків.

«Чи пам’ятаєте ви таке слово як «люстрація»?» – глузливо питав Зеленський.

І вивів з-під люстрації голову свого ОПУ Андрія Богдана.

«Всі «свинарчуки», Гладковські… всі сядуть за грати!» – заявив Зеленський.

Результат – докази правдивості передачкі Бігуса шукає вже другий генпрокурор. Затриманий (по зовсім іншій справі) Олег Гладковський вийшов на волю – доказів бодай якихось його злочинів ніхто не знайшов. Натомість голова ОПУ Андрій Єрмак прикупив собі Мерседес представницького класу, а нардеп Лерос опублікував матеріали про корупцію Єрмака і його брата з призначеннями та зі зборами на митниці. Реакція Зеленського: «Ми таким не займаємося». І край.

«Я – не політик… я – просто людина, яка прийшла зламати цю систему».

Маємо визнати, систему Зеленський таки зламав. Систему реформування країни, яку важко будував 5 років президент Порошенко, наразі зламано так, що відновлювати доведеться з нуля. Разом з тою системою руйнується економіка країни.

«Головне вижити, а там вирулимо» – так говорить президент Зеленський нині.

Вироком Зеленський таки став. Вироком для громадян, які готові вірити у нічим не підтверджену брехню.
Вироком для тих, хто готовий вірити популістам.