«Зеленський піде» – Корбан

Дмитро “Калинчук” Вовнянко

Бізнесмен, екс-заступник голови ДніпроОДА, а нині голова штабу по боротьбі з коронавірусом у Дніпрі, Геннадій Корбан зробив феєричну заяву. Корбан заявив, що за рік президент Зеленський може піти у відставку за власним бажанням. Дослівно (і мовою оригіналу) це звучало так:

«Мне кажется, еще годик, и он скажет: “извините”. Бывает такое – не справился».

Причини такого можливого рішення Зеленського Корбан формулює недвозмістовно:

«Неплохой парень – это не професія. Он находится сегодня не в своей тарелке… Ему нужно было начать учиться. Если бы человек начал учиться, начал вникать и начал у себя в голове строить какие-то модели, то ему это было бы интересно, это было бы результативно и позитивно. А он занимается тем, чего он не понимает, к сожалению… Его могут уйти только одним способом: если в стране произойдет военный переворот, или он сделает что-то такое, где можно будет применить процедуру импичмента. Но он вряд ли что-то такое сделает, потому что вообще боится что-либо сделать. Он просто робот в этом плане. Мне кажется, он устанет и поймет, что это не его сфера деятельности».

Кінець цитати.

Це дивовижна заява. Почувши це, я не повірив власним вухам. Аби Корбан… Та заявив таке!..

Якщо перекласти наведене з корбанівської на зрозумілу – президент Зеленський не здатен виконувати обов’язки президента, він не розуміє, що і як мусить робити, він не здатен навчитися бути президентом. Простіше кажучи, Корбан сказав те, що порохоботи кажуть уже рік: Зеленський – дилетант і неук.

Я прямо починаю за Корбана боятися. ДБР тепер просто зобов’язане порушити справу проти нього. Це вам не Звіробій та Федина. Тут все набагато крутіше. Коли заяви, що Зеленський – політичний ламер, робить фігура рівня Корбана, як раз тут Саничу треба боятися по-справжньому. І діяти відповідно.

Банальна логіка підказує, не могло бути так, ніби Корбан свято увірував, що Зеленський – це Бісмарк і Лі Куан Ю в одній особі, а тепер взяв і розчарувався. Ціну Зеленському і він, і вся команда Коломойського знали давно. Ба більше, саме такий Зеленський їм був найбільш вигідний. Їм був потрібен шоумен, задача якого – гарно виглядати і говорити правильні слова по-телевізору. Керувати країною за нього мусили зовсім інші люди – ті, кого назве «Приват». І так як треба концерну «Приват». Але сталося лихо – Зеленський почав дослухатися до представників МВФ і приймати закони, направлені проти Коломойського.

Зразу кажу, я й близько не припускаю думки, ніби в Зеленському раптом прокинувся палкий патріот. Простіше і про це сказав Корбан. Зеленський по натурі своїй – боягуз. Він може бути жорстким, навіть жорстоким з підлеглими, але він губиться перед людьми значно більш сильними і впливовішими за нього. Це вам не Порошенко, в якого за плечима десятки бізнесових, корпоративних і політичних війн, де або пан, або пропав. У Зеленського такого досвіду нема і ніколи не було.

Зеленському пояснили, ЧИМ може закінчитися дефолт України, і він злякався. Все ж таки, навіть аби зрадити, треба мати сміливість. Але видовище тисяч людей з досвідом війни за вікнами, схоже, примусило його діяти так,  «аби не викинули через Майдан». А це вже не влаштовує концерн «Приват».

Корбан сказав те, що зараз не можна казати самому Коломойському, бо це буде вже пряме оголошення війни. Заява Корбана – це попередження. Якщо Зеленський не дослухається, його почнуть розмазувати усією міццю каналу «1+1». І подітися йому буде нікуди. Тільки у відставку – ганебну і принизливу. Аби залишитися в пам’яті українців як найбільша політична помилка в новійшій історії.

До сказаного Корбаном додати можу лише одне. Саме так, як я описав, все й станеться. Виходу у Зеленського нема вже зараз. Він піде, і це питання лише часу і зовнішніх обставин.

Не треба було порушувати давню українську мудрість: не знаючи броду, не лізь у воду.