Не вийде «просто припинити горіти»

Ігор Артюшенко

Після того, як Зеленський заявив, що бере ситуацію з пожежами під власний контроль, почався справжній Армагеддон. У Києві зараз найбрудніше повітря у світі, а в половині міст України через задимлення мешканцям радять зачиняти вікна, не виходити на вулицю і, якщо провітрювати кімнату, то через розвішане мокре простирадло.

В цей час Зеленський з незрозумілою метою втік з Києва до Закарпаття, де згідно з репортажем каналу “1+1” дивився, як працює машина для миття посуду у гуртожитку і навіть не зустрівся з головою ОДА. Можливо, він сподівається, що гори убережуть його від диму, але відповідальності за ситуацію вони не зменшать.

Чому не засідає РНБО?
Чому наші дипломати не звертаються по допомогу до НАТО та країн Євросоюзу?

У часи президентства Петра Порошенка наша держава неодноразово допомагала іншим країнам у боротьбі з пожежами. І цілком прийнятно зараз було б попросити зворотної допомоги у них. Бо відчиняють лише тим, хто стукає.

Держава в руках Зеленського руйнується. Інститути не працюють, на відповідальні посади призначаються люди без належного досвіду, що, до речі, сталося і з призначенням голови Зони відчуження. До 14 квітня нею керувала Катерина Павлова, яка не тільки не відповідала займаній посаді, але й фігурувала як зацікавлена особа в кримінальному провадженні, що відкрито НАБУ у зв’язку з підкупом працівника Офісу президента з метою отримання посади, яку займала.

Не вийде “просто припинити горіти”. Не вийде все списати на помилку, на яку наче кожен має право.

Пожежі матимуть катастрофічні наслідки, і цю проблему необхідно вирішувати терміново.


Тетяна Кохановська

І от мені цікаво. Якби горів не страхітливий Чорнобиль, і вітер з тих нещасних сел та лісів Полісся не понесло на Київ, і не утворився сморід, і не заволали мешканці найбільшого міста країни. І не засмерділо в оселях самих владоможців – додам.

Так вони, ті зелешмиги паршиві, взагалі побачили б, що в нас щось не так? Чи поліщуки так і лишилися б сам на сам зі своїм лихом?

Фантастично звучить? Чому?

По-перше, ПОСУХА не сьогодні й не вчора утворилася. Хтось про це писав, попереджав, хоч щось робив? По-друге, Чорнобиль запалав далеко не перший. На той час горіли і поля, і ліси, і торфовища на Полтавщині, на Черкащині, на Чернігівщині, на Київщині по протилежний бік від міста. Хтось щось робив? Чи ми, широкий загал, хоча б усвідомлювали рівень небезпеки?

Ну з пересічних громадян що візьмеш, в нас нема фахових знань, ми не ведемо моніторинг інформації про стан довкілля. Це мала б робити держава і повідомляти нам про небезпеки. Знаєте, я дуже рідко вживаю конструкції “держава мусить”. Але тут якраз той самий випадок. Ми бачимо насправді колапс державного управління, як він є. Ані попередити катастрофічні сценарії, ані дати раду з наслідками – ніц не можуть.

Гіршенебуде, ага.