Вечірнє зведення пресцентру Об’єднаних сил 17.04.2020 (звіт ОБСЄ, мапа)

Упродовж 17 квітня 2020 р. збройні формування Російської Федерації тричі порушили режим припинення вогню. На свої збройні провокації противник отримав адекватну відповідь від українських воїнів.

Усі ворожі обстріли зафіксовано в районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання “Схід”.
Так, поблизу Опитного з напрямку населеного пункту Веселе противник застосував автоматичні станкові гранатомети.
Поруч з Гнутовим окупанти обстріляли наші позиції зі станкових протитанкових гранатометів та кулеметів великого калібру.
Для провокацій українських підрозділів, які тримають оборону біля Старогнатівки, загарбники використали великокаліберні кулемети.
Застосовуючи штатне озброєння, українські воїни вчасно припинили злочинні дії російських найманців.

Втрат серед наших захисників внаслідок ворожих обстрілів немає.

Українські військові продовжують контролювати противника на лінії зіткнення, дотримуючись при цьому умов припинення вогню, та готові негайно реагувати на можливі загрози з будь-яких напрямків.

На ділянках розведення №1, №2 та №3 ситуація залишається стабільною. Режим “ТИША” дотримується.

Випадків захворювання на коронавірусну інфекцію серед особового складу Об’єднаних сил не зафіксовано, в районі проведення операції вживаються усі необхідні заходи щодо недопущення занесення і поширення коронавірусної інфекції у військові колективи зі складу ОС.

Ситуація в районі проведення операції Об’єднаних сил залишається контрольованою.

ПІДСУМКИ ЗА МИНУЛУ ДОБУ

16 квітня збройні формування Російської Федерації один раз порушили режим припинення вогню. Противник відкривав вогонь по позиціях Об’єднаних сил з автоматичного станкового гранатомета. Факт ворожого вогню було зафіксовано неподалік населеного пункту Піски.

За даними розвідки, вчора наші підрозділи, що вели оборонні дії, поранили одного російського найманця.

За минулу добу представниками Національної поліції України в районі проведення операції Об’єднаних сил розкрито серед цивільного населення 3 грабежі, 2 шахрайства, 6 крадіжок, 1 факт незаконного обігу зброї та 8 фактів незаконного зберігання наркотичних речовин. Також виявлено 59 адміністративних правопорушення.

Через контрольні пункти в’їзду-виїзду лінію зіткнення громадяни не перетинали.

Підрозділи Об’єднаних сил дотримуються умов припинення вогню та перебувають напоготові до адекватного реагування на будь-які підступні та провокаційні дії противника.

Слава Україні!

Джерело

 

Звернення Командування об’єднаних сил до громадян, які перебувають в районі проведення операції

Шановні українці!

За кілька днів ми відзначатимемо світле свято – Воскресіння Господнє, одну із найвеличніших та найважливіших подій в житті християн.

Цього року Великдень припадає на важкий період для нашої країни. Ми змушені не лише протистояти збройній агресії Російської Федерації, а й боротися з поширенням епідемії коронавірусу. У зв’язку з цим, командування Об’єднаних сил закликає усіх віруючих залишатися на свята вдома, брати участь в літургії через онлайн-трансляції та не порушувати вимоги обмежувальних карантинних заходів. Життя та здоров’я є найвищою цінністю людини, тому просимо не наражати себе, своїх рідних та близьких на небезпеку інфікування цією хворобою.

Нагадуємо, що саме з метою протидії поширенню COVID-19 з 22 березня цього року тимчасово припинився пропуск через лінію розмежування осіб та транспортних засобів. Також, з 28 березня було введено обмеження щодо перетину лінії проведення операції Об’єднаних сил зі сторони Харківської, Запорізької та Дніпропетровської областей. Просимо громадян поставитися з розумінням до даних заходів та без нагальної потреби не залишати свої домівки.

Об’єднані сили докладають усіх зусиль для захисту мирного життя цивільного населення. Відтак, багато українських воїнів проведуть Великодні свята в окопах на передовій, обороняючи свободу і незалежність нашого народу. При цьому військовослужбовці в районі операції повністю готові не лише до будь-яких провокації з боку противника, а й до загроз, викликаних поширенням коронавірусної інфекції в Україні.

Віримо, що світло Воскресіння Христового надасть нам силу спільно перебороти усі труднощі, які випали на нашу долю.

Разом до перемоги! Слава України!

Джерело

 

Щоденний звіт №90/2020, опублікований Спеціальною моніторинговою місією ОБСЄ в Україні (СММ) 16 квітня 2020 року

На основі інформації, що надійшла від моніторингових команд станом на 19:30 15 квітня 2020 року (східноєвропейським літнім часом)

Ця публікація надається для ЗМІ та широкого загалу. Офіційною версією є текст англійською мовою

Короткий виклад

  • Місія констатувала збільшення кількості порушень режиму припинення вогню в Донецькій області та зменшення кількості таких порушень у Луганській області, якщо порівнювати з попереднім звітним періодом.
  • Члени збройних формувань як і раніше відмовляли патрулям СММ у доступі до непідконтрольних урядові районів на блокпості біля Верхньошироківського в Донецькій області та на блокпості південніше мосту біля Станиці Луганської в Луганській області*.
  • Місія продовжила здійснювати моніторинг розведення сил і засобів у районах Станиці Луганської, Золотого і Петрівського.
  • СММ зафіксувала озброєння, розміщене з порушенням ліній відведення з обох боків лінії зіткнення.
  • Місія сприяла встановленню локального режиму припинення вогню і здійснювала моніторинг його дотримання для уможливлення здійснення ремонту, технічного обслуговування та облаштування об’єктів цивільної інфраструктури з обох боків лінії зіткнення, а також для уможливлення проведення робіт із розмінування, зокрема на цвинтарях у підконтрольних урядові районах Донецької та Луганської областей.
  • СММ і далі спостерігала за ситуацією, у якій на тлі спалаху COVID-19 опинилося цивільне населення, зокрема на контрольних пунктах в’їзду-виїзду та відповідних блокпостах у Донецькій і Луганській областях.
  • Команда Місії відвідала пункт пропуску на кордоні в непідконтрольному урядові районі Донецької області.
  • Патрулі СММ і далі стикалися з обмеженнями свободи пересування в Донецькій і Луганській областях*.

Автор